Βενεζουέλα: Επαφές Γκουαϊδό με στελέχη καθεστώτος Μαδούρο

-

Ο Χουάν ΓκουαϊδόΜας, παραδέχθηκε το Σάββατο ότι συζήτησε με στελέχη του κόμματος του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, για να τα πείσει όπως είπε ότι είναι ανάγκη να διεξαχθούν νέες εκλογές, μετά τη δήλωση ενός πολιτικού της συμπολίτευσης πως έγινε μια συνάντηση αυτήν την εβδομάδα.

Ο 35χρονος Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος την Τετάρτη, λίγες ημέρες αφού ο Μαδούρο ορκίστηκε και ανέλαβε δεύτερη θητεία. Ο Νικολάς Μαδούρο επανεξελέγη τον Μάιο, σε μια εκλογική διαδικασία από την οποία η αντιπολίτευση απείχε, καταγγέλλοντας νοθεία και ότι δεν επετράπη σε υποψηφίους της να συμμετάσχουν.

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και πολλές κυβερνήσεις χωρών της Λατινικής Αμερικής αναγνώρισαν σχεδόν αμέσως τον Γκουαϊδό, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση διεμήνυσε ότι θα προχωρήσει σε αυτό το βήμα εάν δεν προκηρυχθούν «ελεύθερες εκλογές».

Ένα βίντεο που κατά την κυβέρνηση αποτελεί απόδειξη της συνάντησης εικονίζει στελέχη του κόμματος του PSUV του Μαδούρο, ακολουθούμενα από βουλευτές της αντιπολίτευσης κι ένα πρόσωπο με καπέλο μπέιζμπολ που σύμφωνα με έναν κυβερνητικό εκπρόσωπο ήταν ο Χουάν Γκουαϊδό.

Ο Γκουαϊδό, εμφανιζόμενος ενώπιον ενός μικρού πλήθους υποστηρικτών του, παραδέχθηκε πως πράγματι συναντήθηκε με στελέχη της συμπολίτευσης, ωστόσο απέφυγε να ξεκαθαρίσει ποια, ή πότε. Είπε πως τον ενδιαφέρει να συζητήσει με οποιονδήποτε, πολιτικό ή στρατιωτικό, που μπορεί να ταχθεί υπέρ του τερματισμού αυτής που αποκάλεσε εκ νέου «αρπαγή» της εξουσίας από τον Μαδούρο, του σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης και της διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης πρόσθεσε ότι δεν τον ανησυχεί το ενδεχόμενο να δημοσιοποιηθούν περισσότερες λεπτομέρειες για τη συνάντηση. «Είμαι έτοιμος. Ένα μήνυμα για τον Φρέντι και τον Διοσδάδο. Το είπα χθες και θα το επαναλάβω σήμερα: όποιος θέλει να τερματιστεί η αρπαγή της εξουσίας, υποστηρίζει μια μεταβατική κυβέρνηση και ελεύθερες εκλογές, είναι ευπρόσδεκτος να το συζητήσουμε.»

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.