Βild: «Θα απαιτήσουν οι Έλληνες σήμερα 376 δισ. ευρώ από τη Γερμανία;»
17/04/2019Στην συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις που είναι σε εξέλιξη στην Βουλή αναφέρεται με δημοσιεύματά του ο γερμανικός τύπος. Η Bild μάλιστα αναρωτιέται, αν θα απαιτήσουν σήμερα οι Έλληνες 376 δισ. ευρώ από τη Γερμανία.
«Μία ελληνική επιτροπή έχει υπολογίσει τις αξιώσεις για επανορθώσεις έναντι της Γερμανίας σε 376 δισ. ευρώ. Έφτασε η ώρα: Το ελληνικό Κοινοβούλιο θέλει να ανοίξει σήμερα το δρόμο για τις τρελές απαιτήσεις για επανορθώσεις αποζημίωσης από τη Γερμανία!» αναφέρει το δημοσίευμα.
Και προσθέτει: «Από το πρωί της Τετάρτης, οι Έλληνες βουλευτές συζητούν εάν πρέπει να δώσουν την εντολή στην κυβέρνηση να απαιτήσει από τη Γερμανία πολεμικές αποζημιώσεις ύψους περίπου 376 δισ. ευρώ. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί γύρω στις 21:00».
Την ίδια ώρα, ο Γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Γενς Πλέτνερ, δηλώνει στο ARD, το πρώτο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Γερμανίας, ότι «δεν υπάρχει θέμα για τη γερμανική κυβέρνηση» και ότι «κατά την άποψή της, το κεφάλαιο έχει κλείσει νομικά».
«Δεν ξέρω πώς θα μπορούσα να εξηγήσω τώρα στους νέους Γερμανούς ότι μετά από 70 χρόνια που χτίζουμε την Ευρώπη του μέλλοντος, ότι τώρα αρχίζουμε να πληρώνουμε αποζημιώσεις για ό,τι έχουν κάνει οι προ-προ-παππούδες τους», αναφέρει ο Πλέτνερ και προσθέτει: «Για τη νομική πλευρά του θέματος, η θέση μας είναι σαφής. Η γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης είναι διαφορετική».
Η Γερμανία, ωστόσο, λέει ο κ. Πλέτνερ, πρέπει να ομολογεί ξανά και ξανά ότι έλαβαν χώρα κατάφωρες αδικίες κατά τη διάρκεια της κατοχής των Ναζί και οι Γερμανοί πρέπει να φροντίσουν να μην ξεχαστούν αυτά τα εγκλήματα. Για το λόγο αυτό, ο Γερμανός πρέσβης επισκέπτεται στην Ελλάδα τακτικά τόπους όπου έγιναν σφαγές κατά τη διάρκεια του γερμανικού εθνικοσοσιαλισμού.
Αυτό δεν αρκεί, σημειώνει ο Έμπερχαρντ Ρόντχολτς, ο οποίος έχει εργαστεί επανειλημμένα ως δημοσιογράφος επί αρκετές δεκαετίες στην Ελλάδα: «Εάν συμμετέχουν και άλλες χώρες για να απαιτήσουν τέτοιες αποζημιώσεις, όπως φαίνεται ότι θέλει τώρα να κάνει η Πολωνία, τότε, ασφαλώς δεν θα μπορούμε να πούμε απλώς το θέμα έχει κλείσει. Αυτό δεν είναι και νομικά σωστό. Τίποτα δεν έχει παραγραφεί. Εάν οι απαιτήσεις έλθουν ενώπιον ενός διεθνούς δικαστηρίου, τότε, δεν υπάρχει πλέον η αρχή της ετεροδικίας, η οποία μέχρι στιγμής έχει λειτουργήσει. Τότε, δεν θα είναι τόσο εύκολο για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας να πει ότι όλα έχουν λήξει».