Βομβαρδίζει την Ιντλίμπ ο Άσαντ

-
Βομβαρδίζει την Ιντλίμπ ο Άσαντ

Οι δυνάμεις του συριακού στρατού βομβάρδισαν σήμερα θέσεις ανταρτών και τζιχαντιστών στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ. Παραλλήλως συγκεντρώνουν ενισχύσεις γύρω από την περιοχή, ενόψει μιας γενικευμένης επίθεσης εναντίον της επαρχίας που αποτελεί προπύργιο των ανταρτών.

Την είδηση ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, την ώρα που στην Γενεύη ο σύμβουλος του ΟΗΕ σε ανθρωπιστικά ζητήματα Γιαν Έγκελαντ γνωστοποιούσε ότι Ρωσία, Ιράν και Τουρκία εξέφρασαν την βούλησή τους να κάνουν ότι μπορούν, προκειμένου να αποφευχθεί μια μάχη στην Ιντλίμπ, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα απειλούσε εκατομμύρια αμάχους.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στην Ιντλίμπ βρίσκονται αυτή τη στιγμή περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι και ο Έγκελαντ εξέφρασε την ελπίδα διπλωμάτες και στρατιωτικοί απεσταλμένοι να καταφέρουν μια συμφωνία ώστε να αποφευχθεί ένα νέο «λουτρό αίματος». Ο ίδιος πρόσθεσε ωστόσο ότι ο ΟΗΕ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο σύγκρουσης στην Ιντλίμπ και γι αυτό ζητάει από την Τουρκία να κρατήσει ανοικτά τα σύνορά της, ώστε να μπορούν να διαφύγουν οι άμαχοι.

Προτεραιότητα για τον Άσαντ

Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, προειδοποίησε πριν λίγες ημέρες ότι η Ιντλίμπ, η οποία είναι η τελευταία συριακή επαρχία που διαφεύγει πλήρως του ελέγχου του, αποτελεί μία από τις πρώτες προτεραιότητες του συριακού στρατού.

Το πρωί της Πέμπτης, πυρά πυροβολικού και ρουκέτες έπληξαν τη ζώνη γύρω από την Ζισρ αλ-Σουγούρ, πόλη στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ιντλίμπ, και σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων πρόκειται για το «προοίμιο», μιας γενικευμένης επίθεσης.

Το Παρατηρητήριο ανέφερε επίσης ότι από την Τρίτη καταφθάνουν στην περιοχή στρατιωτικές ενισχύσεις, οι οποίες συγκεντρώνονται σε τρία μέτωπα: Στην γειτονική επαρχία της Λαττάκειας (δυτικά της Ζισρ αλ-Σουγούρ), στην πεδιάδα Σαλ αλ-Γαμπ (νότια της Ιντλίμπ) και στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ιντλίμπ.

Σημειώνεται ότι η επαρχία Ιντλίμπ βρίσκεται κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία και έχει γύρω της εδάφη που ελέγχονται από την συριακή κυβέρνηση. Περίπου το 60% της συγκεκριμένης επαρχίας ωστόσο, εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), η οποία κυριαρχεί στο συριακό πρώην σκέλος της Αλ-Κάιντα. Το υπόλοιπο τμήμα της επαρχίας ελέγχεται από διάφορες ανταρτικές οργανώσεις.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.