Βομβαρδίζει τους Κούρδους ο Ερντογάν, πιέζει για την Συρία

-

Ο Ερντογάν περιμένει να εγκαθιδρυθεί μέσα σε λίγους μήνες «ασφαλής ζώνη» στη Συρία κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, προσθέτοντας πως διαφορετικά θα την εγκαθιδρύσει μόνος του, ενώ το τουρκικό πυροβολικό βομβάρδισε για τρίτη διαδοχική ημέρα θέσεις της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας στην περιοχή Ταλ Ριφάατ, στη βόρεια Συρία.

Ο Ερντογάν είχε προηγουμένως δηλώσει πως ο ίδιος και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συζήτησαν τη δημιουργία εκ μέρους της Τουρκίας στη Συρία μιας ζώνης ασφαλείας βάθους 32 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων, μετά την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τους 2.000 Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται στη Συρία.

Σε ομιλία του στην ανατολική επαρχία Ερζερούμ, ο Ερντογάν δήλωσε πως η ζώνη θα πρέπει «να έχει στόχο την προστασία της χώρας μας από τρομοκράτες και όχι την προστασία τρομοκρατών δίπλα ακριβώς από τα σύνορά μας» και πως θα πρέπει να εγκαθιδρυθεί μέσα σε λίγους μήνες.

«Διαφορετικά, θα διαμορφώσουμε οπωσδήποτε μόνοι μας αυτή την ασφαλή ζώνη. Μοναδική προσδοκία μας από τους συμμάχους μας είναι να παράσχουν επιμελητειακή υποστήριξη στην προσπάθεια της Τουρκίας», πρόσθεσε.

Η περιοχή κατά μήκος των συνόρων ελέγχεται από την πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας, την οποία η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, αλλά η οποία υπήρξε σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στη μάχη τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Ο Ερντογάν υποστήριξε πως μια συμφωνία του 1998 με τη Συρία επιτρέπει στην Τουρκία να εισέρχεται σε συριακό έδαφος, όταν αντιμετωπίζει απειλές.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.