Βουλγαρία και Κροατία καθ' οδόν για το ευρώ

-

Η Βουλγαρία και η Κροατία έγιναν δεκτές στον νέο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών (ERM-2), ένα σημαντικό βήμα για την ένταξή τους περίπου σε 3 χρόνια στην ευρωζώνη.

Αυτό θα είναι το πρώτο άνοιγμα της ευρωζώνης μετά από πέντε χρόνια -τελευταία είχε ενταχθεί το 2015 η Λιθουανία.

Με τη σύμφωνη γνώμη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι δύο βαλκανικές χώρες θα ενταχθούν επίσης και στην τραπεζική ένωση, θέτοντας έτσι τις μεγαλύτερες τράπεζές τους υπό την εποπτεία της Φρανκφούρτης από την 1η Οκτωβρίου.

Οι δύο χώρες θα πρέπει να παραμείνουν τουλάχιστον για δύο χρόνια στον ERM-2, μέχρι να ξεκινήσουν τις πρακτικές προετοιμασίες για την ένταξή τους στο ευρώ. Η όλη διαδικασία χρονικά σημαίνει ότι θα γίνουν μέλη της ευρωζώνης το νωρίτερο το 2023.

Στο πλαίσιο του ERM-2, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όρισε την ισοτιμία του βουλγαρικού λέβα στο 1,95583 ευρώ και του κροατικού κούνα στα 7,3450 ευρώ.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.