Βούτσιτς : Ε δεν θα μας βάλουν οι ΗΠΑ να αγοράζουμε και ακριβό αέριο

-

Ο Σέρβος Πρόεδρος, που αποδέχτηκε εμπορικές συμφωνιες με το Κόσσοβο κατόπιν αμερικανικών πρωτοβουλιών αλλά και αμερικανικών χρηματοδοτήσεων μιας σειράς έργων στην περιοχή, πιέσθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και για να μεταφέρει την πρεσβεία της Σερβίας στην Ιερουσαλήμ. Επισης πιέσθηκε να "κόψει" το ρωσικό αέριο.

«Δεν θα φτάσουμε στο σημείο να μας λένε και από πού και πόσο θα αγοράζουμε ό,τι χρειαζόμαστε. Δεν υπάρχει περίπτωση να προτιμήσουμε εξάλλου το ακριβό καύσιμο από το φθηνό, το ρωσικό», δήλωσε ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Στις συμφωνίες που υπέγραψε η Σερβία στην Ουάσιγκτον υπάρχει ένας όρος να "ανεξαρτοποιηθεί" η χώρα ενεργειακά και να μην εξαρτάται μόνον από έναν πάροχο.

«Πρέπει να έχουμε πολλούς παρόχους, το δέχθηκα αυτό, αλλά δεν θα μας κάνουν να αγοράζουμε το ακριβό όταν έχουμε διαθέσιμο το φτηνό ρωσικό αέριο», είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη ο Βουτσιτς. «Τα έσοδα της Σερβίας από το ρωσικό αέριο υπολογίζονται εξάλλου στα 185 εκατ. δολάρια το χρόνο και ο αγωγός αυτός είναι πολύ σημαντικός για την εκβιομηχάνιση της χώρας και για την προσέλκυση επενδυτών. Η Σερβία θα λαμβάνει κυρίως ρωσικό αέριο: 13 δισ. κυβικά μέτρα θα φθάνουν στη χώρα, και από αυτά τα 3 δισ. κυβικά θα μένουν στη Σερβία, ενώ τα άλλα 10 θα διατίθενται στην Ουγγαρία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κόσσοβο και Μετόχια», είπε.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.