Βράζει η Αλβανία, νέες διαδηλώσεις και επεισόδια

-

Χιλιάδες διαδηλωτές πολιόρκησαν και σήμερα την Βουλή στα Τίρανα, καλώντας την κυβέρνηση να παραιτηθεί και να οδηγηθεί η Αλβανία σε πρόωρες εκλογές.

Μία ομάδα προσπάθησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό και να εισβάλει στο κτίριο, χωρίς αποτέλεσμα, το κλίμα ωστόσο φορτίστηκε αρκετά.

Η αντιπολίτευση συνεχίζει τις διαδηλώσεις κατά της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Έντι Ράμα, τον οποίο κατηγορεί ότι χρησιμοποιεί χρήματα από διακίνηση ναρκωτικών για να ελέγχει την Αλβανία. Η εντύπωση αυτή είναι αρκετά διαδεδομένη σε όλη την χώρα και ήδη έχουν παραιτηθεί δύο υπουργοί Εσωτερικών με την υποψία ότι λαδώνονταν από το οργανωμένο έγκλημα.

Σημειώνεται ότι το Δημοκρατικό Κόμμα αποχώρησε από τη Βουλή τον περασμένο μήνα και άρχισε τις διαδηλώσεις έξω απ’ το γραφείο του Ράμα. Από σήμερα όμως εγκαινίασε νέα τακτική, καλώντας σε κινητοποιήσεις έξω από το κοινοβούλιο κάθε φορά που αυτό θα συνεδριάζει.

Ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα καταγγέλλει το κυβερνών κόμμα ότι χρησιμοποίησε «ναρκοχρήματα» για να εξαγοράσει ψήφους στις εκλογές του 2017, όπου ο Ράμα εξασφάλισε την επανεκλογή του και να αλώσει την εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία και ζητά από τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό να παραιτηθεί για να αναλάβει μια μεταβατική κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, στις εκλογές του 2017 υπήρξαν ενδείξεις καλπονοθείας και εκφοβισμού ψηφοφόρων, όμως τα κόμματα είχαν αποδεχθεί τότε το αποτέλεσμα. Το ίδιο είχε κάνει και η ΕΕ, η οποία επικρίνει τώρα την παραίτηση των βουλευτών της αντιπολίτευσης και συστήνει αυτοσυγκράτηση σε όλες τις πλευρές.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.