Βραζιλία: Μπολσονάρου κατά δημοσιογράφου

-

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου κατηγόρησε δημοσιογράφο της μεγαλύτερης εφημερίδας της χώρας πως επιδιώκει «να προκαλέσει ανατροπή» της κυβέρνησής του μέσω της διεξαγωγής ερευνών με στόχο έναν από τους γιούς του.

Ο πρόεδρος ανήρτησε στο Twitter ένα ηχητικό μήνυμα με μία φωτογραφία της Κοντάνσα Ριζέντζι της εφημερίδας O Estado do Sao Paulo, γράφοντας επίσης πως «η Κοστάνσα Ριζέντζι της ‘O Estado do SP’ δηλώνει πως θέλει να καταστρέψει τη ζωή του Φλάβιου Μπολσονάρου και να προκαλέσει την ανατροπή του Ζαΐχ Μπολσονάρου. Θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση με εκβιασμούς, παραπληροφόρηση και διαρροές».

Η δημοσιογράφος ασχολείται με τις έρευνες για τις ύποπτες χρηματοοικονομικές κινήσεις ενός από τους οδηγούς κι ενός σωματοφύλακα του Φλάβιου Μπολσονάρου, Γερουσιαστή και γιου του προέδρου.

Στο ηχητικό μήνυμα ακούγεται η δημοσιογράφος να τονίζει στα αγγλικά πως η υπόθεση ενδέχεται να «εκθέσει», «καταστρεψει τον Μπολσονάρου» και προσθέτει: «πιστεύω πως είναι μία περίπτωση άξια καθαίρεσης», χωρίς ωστόσο να προκύπτει από τις δηλώσεις ότι αυτά αποτελούν τον απώτατο στόχο των ερευνών της.

Η εφημερίδα διευκρίνισε πως με τις δηλώσεις της αυτές η δημοσιογράφος της αξιολογεί την δυνητική σημασία που μπορεί να λάβει η υπόθεση, όμως πως η «εργασία της κατ’ ουδένα τρόπο συνδέεται με κάποιο τέτοιο κίνητρο» και πως το περιεχόμενο των δηλώσεών της «έχουν παρερμηνευθεί».

Οι δηλώσεις της Ριζέντζι είχαν δημοσιευθεί στις 6 Μαρτίου στο μπλογκ του Μαροκινού σκηνοθέτη Τζαουάμπ Ράλιμπ, ο οποίος της είχε πάρει συνέντευξη και το οποίο είναι ενσωματωμένο στον γαλλικό δημόσιο ενημερωτικό ιστότοπο Mediapart.

Σύμφωνα με τον Ράλιμπ, τη συνέντευξη έλαβε μία από τις «πηγές» του ένας βρετανός φοιτητής, του οποίου η «διπλωματική εργασία» σχετίζεται με την αντίδραση των βραζιλιάνικων μέσων ενημέρωσης στην εκλογή του Μπολσονάρου, κάνοντας συνάμα και μία σύγκριση του φαινομένου Ντόναλντ Τραμπ και του βραζιλιάνου προέδρου. Ο ίδιος τόνισε πως το συμπέρασμα πως «η αρνητική κάλυψη από τα μέσα του προέδρου σκοπό έχουν να τον καταστρέψουν και προκαλέσουν την καθαίρεσή του» είναι δικό του.

Οι οπαδοί του Μπολσονάρου κινητοποιήθηκαν αμέσως στο Twitter, ενώ στην αντίπερα όχθη εκατοντάδες δημοσιογράφοι εκδήλωσαν την υποστήριξή τους στην δημοσιογράφο, καταγγέλλοντας τη νέα, όπως χαρακτήρισαν, επίθεση κατά του Τύπου από την πλευρά της κυβέρνησης του ακροδεξιού προέδρου.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.