Quantcast
Βρετανία: Πέρασε πρόταση Κόρμπιν, όχι αναβολή, λέει ο Τζόνσον - slpress.gr

Χωρίς ψηφοφορία εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο και η δεύτερη πρόταση του επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, που προτρέπει την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με το νόμο που εμποδίζει την αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία και ζητά αναβολή του Brexit.

Ο Κόρμπιν δήλωσε ότι το κόμμα του θα υποστηρίξει τη διεξαγωγή εκλογών μόλις η κυβέρνηση ξεκαθαρίσει ότι θα εφαρμόσει το νόμο. «Σίγουρα το λιγότερο που αξίζουμε από τον πρωθυπουργό είναι μια σαφής δέσμευση ότι το προαπαιτούμενο που ζητάμε για παράταση της διαδικασίας της εξόδου μέχρι τον Ιανουάριο, ώστε να εμποδίσουμε τη μη συντεταγμένη αποχώρηση, πρέπει να γίνει την κατάλληλη στιγμή. Γιατί δεν μπορούν ο υπουργός Εξωτερικών ή ο πρωθυπουργός να το πουν;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι μόλις η κυβέρνηση διαβεβαιώσει ότι θα σεβαστεί το νόμο, το κόμμα των Εργατικών θα συζητήσει ευχαρίστως οποιαδήποτε πρόταση για την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Τζέρεμι Κόρμπιν κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι εμμένει σε υπερβολικές και επιθετικές φράσεις, τη στιγμή που υποτίθεται ότι γίνονται διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της ΕΕ, όπως επίσης και για την απουσία του από το κοινοβούλιο, καλώντας τον να παρουσιάσει το σχέδιό του για το Brexit και να δεσμευτεί ότι θα συμμορφωθεί προς τον νόμο. «Η κυβέρνηση πάντα θα σέβεται το κράτος του νόμου» απάντησε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, χαρακτηρίζοντας εξωφρενικό το γεγονός ότι αμφισβητείται αυτό.

Δεν θα ζητήσει αναβολή ο Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων ότι δεν προτίθεται να ζητήσει νέα αναβολή του Brexit από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά την έγκριση του σχεδίου νόμου από το κοινοβούλιο που τον υποχρεώνει να το πράξει, εάν δεν υπάρξει προηγουμένως προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

«Δεν θα ζητήσω νέα αναβολή» της ημερομηνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, που προβλέπεται να γίνει την 31η Οκτωβρίου, δήλωσε ο ηγέτης των Συντηρητικών και πρωθυπουργός της χώρας στην αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων, παρότι ο νέος νόμος που τέθηκε σε ισχύ χθες τον υποχρεώνει να υποβάλει αίτημα για νέα τρίμηνη παράταση της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Οι εκλογές είναι ο μόνος τρόπος να αρθεί το αδιέξοδο σχετικά με το Μπρέξιτ, επέμεινε ο ηγέτης των Τόρις. «Κύριε πρόεδρε, υποβάλω εκ νέου την πρότασή μου για την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών, δεν τις ήθελα, ήλπιζα ότι αυτό το βήμα δεν θα ήταν αναγκαίο», τόνισε.

Γερμανία: 358 θάνατοι από κορονοϊό, αλλά πολύ λιγότερα τα κρούσματα

«Μολαταύτα, αποδέχθηκα την πραγματικότητα ότι οι εκλογές είναι ο μοναδικός τρόπος να αρθεί το αδιέξοδο στη Βουλή [των Κοινοτήτων] και για να υπηρετηθεί το εθνικό συμφέρον καθώς θα δοθεί σε οποιονδήποτε εκλεγεί πρωθυπουργός η ισχυρότερη δυνατή εντολή για να διαπραγματευθεί εξ ονόματος της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του επόμενου μήνα». Αν η Βουλή των Κοινοτήτων δεν εγκρίνει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, πρόσθεσε ο Τζόνσον, θα πάει στη Σύνοδο Κορυφής του επόμενου μήνα για να διαπραγματευθεί μια συμφωνία αλλά όχι για να ζητήσει νέα αναβολή του διαζυγίου.

Ανταπαντώντας στον πρωθυπουργό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, επικεφαλής των Εργατικών, τόνισε πως το κόμμα του δεν θα πέσει στην παγίδα την οποία στήνει ο Τζόνσον και δεν θα συμφωνήσει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές πριν αποκλειστεί ο κίνδυνος αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, του λεγόμενου no-deal.

«Ωσότου να έχει αποκλειστεί το no-deal δεν θα ψηφίσουμε υπέρ της διάλυσης αυτής της Βουλής των Κοινοτήτων και της προκήρυξης πρόωρων εκλογών», τόνισε ο Κόρμπιν. Ασφαλώς «αδημονούμε για εκλογές. Αλλά όσο κι αν τις θέσουμε, δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιτρέψουμε να υποστεί η χώρα μας την καταστροφή» που θα συνεπαγόταν η έξοδος του ΗΒ από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, επέμεινε από την πλευρά του ο επικεφαλής των Εργατικών.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.