Βρετανική παρέμβαση στην Κίνα για το Χονγκ Κονγκ

-

Η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε πως οι κανόνες έκδοσης στο Χονγκ Κονγκ πρέπει να σέβονται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όπως ορίζονται στη Σινο-βρετανική Κοινή Διακήρυξη του 1984. Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ έκανε σήμερα χρήση πλαστικών σφαιρών εναντίον διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για ένα νομοσχέδιο το οποίο θα επιτρέπει την έκδοση κατηγορουμένων στην ηπειρωτική Κίνα για να δικαστούν.

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τα πιθανά αποτελέσματα αυτών των προτάσεων, προφανώς, δεδομένου του μεγάλου αριθμού των Βρετανών πολιτών στο Χονγκ Κονγκ», δήλωσε η Μέι στο Κοινοβούλιο. «Αλλά είναι ζωτικής σημασίας αυτές οι διευθετήσεις έκδοσης να συνάδουν με τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όπως ορίζονται στη Σινο-βρετανική Κοινή Διακήρυξη», πρόσθεσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ να «ακούσει τις ανησυχίες» των πολιτών που διαδηλώνουν εναντίον του νομοσχεδίου αυτού και είπε πως η πρώην βρετανική αποικία πρέπει να κάνει βήματα για να προασπίσει τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και έναν υψηλό βαθμό αυτονομίας στην περιοχή.

«Καλώ την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ να ακούσει τις ανησυχίες του λαού και των φίλων της στη διεθνή κοινότητα και να σταματήσει και να συλλογιστεί για αυτά τα αμφιλεγόμενα μέτρα», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Τζέρεμι Χαντ. «Είναι απαραίτητο οι αρχές να μετάσχουν σε έναν ουσιαστικό διάλογο και να κάνουν βήματα για να διατηρήσουν τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τον υψηλό βαθμό αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ που υποστηρίζουν τη διεθνή του φήμη», είπε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.