Ξαναρχίζουν οι εμβολιασμοί της ΑstraZeneca. Γιατί;

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής για Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων (MHRA) της Βρετανίας έκρινε ότι είναι ασφαλές να συνεχιστούν οι δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca που είχαν διακοπεί πριν από λίγες μέρες λόγω πιθανής παρενέργειας σε έναν εμβολιασθέντα.

Οι κλινικές δοκιμές του πειραματικού εμβολίου για τον κορονοϊό της εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ξανάρχισαν ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων (MHRA) έκρινε ότι είναι ασφαλές να συνεχιστούν.

Οι δοκιμές ειχαν διακοπεί όταν ένας εθελοντής παρουσίασε μια σπάνια νόσο με φλεγμονή του μυελού και η ειδική επιτροπή αποφάσισε να σταματήσουν οι εμβολιασμοί μέχρι να ξεκαθαριστεί αν ευθυνόταν το εμβόλιο ή όχι

Οι υγειονομικές Αρχές της Βρετανίας ωστόσο, αφού ολοκλήρωσαν την έρευνά τους για το θέμα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι ασφαλές να συνεχιστούν οι δοκιμές.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η εταιρεία διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να αποκαλύψει άλλες ιατρικές πληροφορίες για το θέμα. Όλοι οι ερευνητές και οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για την εξέλιξη αυτή.

Γιατί;

Η εταιρεία δεν αποκαλύπτει λεπτομέρειες, για λόγους ανταγωνισμού αλλά και για να μην επηρεασθούν ψυχολογικά γιατροί και εθελοντές που συνεχίζουν να μετέχουν στην κλινική έρευνα.

Με αυτή την στάση όμως, που είναι νόμιμη, αλλά αφήνει ερωτηματικά, δεν μπορούν να ξέρουν ούτε καν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι (οι εθελοντές) τι πήγε στραβά. Ένα ενδεχόμενο είναι ο άνθρωπος που νόσησε από τη σπάνια φλεγμονώδη νόσο να είχε πάρει πλασίμπο. Η   κλινική έρευνα είναι “τυφλή”, δηλαδή κανείς δεν ξέρει αν παίρνει το πραγματικό εμβόλιο ή του κάνουν μια ένεση με εικονικό φάρμακο. Δεν το ξέρει ούτε εκείνος που χορηγοί το εμβόλιο. Πάνω από 5.000 άτομα από τους 18.000 μετέχοντες παίρνει πλασίμπο ή εικονικό φάρμακο με αδρανή ουσία.  Αν όμως ίσχυε αυτό (που είναι το καλό σενάριο) θα διαπιστωνόταν μέσα σε 24 ώρες και δεν θα απαιτούνταν 4 ημέρες.

Το άλλο ενδεχόμενο είναι το νόσημα που παρουσίασε ο εθελοντής, να εκδηλώνεται σε πάνω από ένα άτομο στα 10.000 στο γενικό πληθυσμό, ανεξαρτήτως εμβολίων κ.λπ.. Σε αυτή την περίπτωση, αφου παρουσίασε το νόσημα μόνον ένας από τους εθελοντές, δεν υπερβαίνει την στατιστική του γενικού πληθυσμού και η νόσηση θεωρείται μάλλον συμπτωματική και όχι παρενέργεια του εμβολίου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι