Ξανθός σε ΝΔ: Θέλετε και να κυβερνήσετε τρομάρα σας

-

Έντονη αντιπαράθεση είχαν στην Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και βουλευτές της αντιπολίτευσης κατά την συζήτηση της τροπολογίας με την οποία αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων.

«Η κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα γραφής. Δημιουργείται νέο τοπίο στον τομέα του φαρμάκου. Υπάρχει ηθικοποίηση» ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, σχολιάζοντας την κριτική της Ν.Δ. για την τροπολογία.

Σημείωσε επίσης ότι «η διαδικασία τιμολόγησης από τον ΕΟΦ είναι απολύτως διαφανής», τονίζοντας ότι ο διάλογος γίνεται πάνω και όχι κάτω από το τραπέζι. «Για πρώτη φορά δεν γίνονται διαβουλεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Εμείς δεν έχουμε συμβούλους για τους οποίους όλος ο κόσμος ήξερε ότι είχαν σχέση με τη φαρμακοβιομηχανία. Για να τελειώσουμε και με τα δωράκια!» είπε ο υπουργός Υγείας.

«Η Ν.Δ., δια του αντιπροέδρου της, σέρνεται σε μια ρητορική η οποία πραγματικά προσβάλλει τη νοημοσύνη μας. Έχουμε πλαίσιο στρεβλό μνημονιακής κοπής για την τιμολόγηση των φαρμάκων, που δεν μπορέσαμε να επηρεάσουμε όσο ήμασταν στο μνημόνιο, διότι ήταν σκληρή προαπαίτηση στις αξιολογήσεις. Κάναμε το πρώτο βήμα μετά τη λήξη του μνημονίου και πήγαμε σε μια ανατιμολόγηση. Και δεν τόλμησαν να πουν τότε ότι ήταν δωράκι στη φαρμακοβιομηχανία» είπε ο υπουργός Υγείας. Πρόσθεσε δε ότι με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή ενισχύεται κατά 20 εκατομμύρια ευρώ ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη. Είπε ακόμη ότι φέτος δίνονται παραπάνω 45 εκατομμύρια ευρώ για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική του ΕΣΥ και κανείς δεν βγήκε να πει ότι η κυβέρνηση δίνει δωράκι στη φαρμακοβιομηχανία.

«Να συνεννοηθούμε. Το να υπάρχουν πολιτικές που διασφαλίζουν την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα, ιδιαίτερα στα ακριβά, το να έχουν οι καρκινοπαθείς πρόσβαση σε ακριβά φάρμακα, είναι δωράκι στη φαρμακοβιομηχανία; Το να βάζουμε ένα πλαίσιο το οποίο διορθώνει τις στρεβλώσεις, το κάνει πιο διαφανές, πιο βιώσιμο, πιο δίκαιο, είναι δωράκι στη φαρμακοβιομηχανία; Νομίζω ότι προσβάλλετε τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού» είπε ο υπουργός Υγείας κι απευθυνόμενος στη Ν.Δ. τόνισε: «Πάτε στα συνέδρια της φαρμακοβιομηχανίας και κλαίτε ότι είναι χαμηλή η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη. Και κλαίτε για το clowback κι όταν πάμε να τα διορθώσουμε και να εξορθολογίσουμε το πλαίσιο, μας λέτε ότι δίνουμε δωράκια στη φαρμακοβιομηχανία; Η προσέγγισή μας είναι από τη σκοπιά των αναγκών των ανθρώπων» επισήμανε.

Ο Ανδρέας Ξανθός ανέφερε ότι σήμερα εκατοντάδες ανασφάλιστοι, μόνο με τον ΑΜΚΑ τους, συνταγογραφούν τα φάρμακά τους και το 1/3 από αυτούς με μηδενική συμμετοχή. Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχει θέμα με τη συμμετοχή των ασθενών στο κόστος. «Έχουμε κάποιες πρώτες ανακουφιστικές παρεμβάσεις όταν μας το επέτρεψε το δημοσιονομικό πλαίσιο. Θα προσπαθήσουμε να τις ενισχύσουμε και γι' αυτούς που παίρνουν γενόσημα, που θεραπεύονται με χρόνια φάρμακα που ανήκουν στο 10%, και μειώνοντας την επιβάρυνση 1 ευρώ ανά συνταγή, και μηδενίζοντας τη συμμετοχή των καρκινοπαθών στα συμπληρωματικά φάρμακα της νόσου» υπογράμμισε.

Αναφορικά με τον νέο τρόπο υπολογισμού των τιμών των φαρμάκων, δηλαδή με βάση-αναφορά τις δύο χώρες της ευρωζώνης που εμφανίζουν τις χαμηλότερες τιμές, κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι με όσα ισχυρίζεται «κοροϊδεύει τον κόσμο». «Σε 2.000 φάρμακα θα μειωθούν οι τιμές. Σε άλλα 2.000 αυξάνεται η τιμή κι έχουμε υπολογίσει ότι δεν υπάρχει μεσοσταθμικά αλλαγή ισοζυγίου. Να τελειώνουμε με αυτή την κοροϊδία, είναι προκλητική και θρασύτατη η κριτική της Ν.Δ.» είπε ο υπουργός Υγείας και παρατήρησε ότι η Ν.Δ. δεν έχει πει κουβέντα για την πολιτική που θέλει να ακολουθήσει στο φάρμακο. «Θέλετε και να κυβερνήσετε τρομάρα σας με μια τέτοια ανεύθυνη και δημαγωγική στάση» είπε ο Ανδρέας Ξανθός, υποστηρίζοντας ότι η Ν.Δ. δεν θα καταφέρει να πλήξει το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης.

ΝΔ: αποσύρετε την τροπολογία για την τιμολόγηση των φαρμάκων

Η Ν.Δ. υπέβαλε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για την τιμολόγηση των φαρμάκων. Στο θέμα αναφέρθηκε ο βουλευτής της Βασίλης Οικονόμου. «Σας καλώ σήμερα, εδώ, να αποσύρετε αυτή τροπολογία, κύριε υπουργέ. Θα αποτελέσει μείζον ζήτημα για την κυβέρνησή σας, για εσάς προσωπικά και για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Είναι λάθος να χρεωθείτε αυτή την τροπολογία» είπε ο κ. Οικονόμου, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα. Όπως συμπλήρωσε, «η εποχή που κουνάγατε το χέρι εισαγγελικώς, ως ΣΥΡΙΖΑ, η εποχή της σκανδαλολογίας δεν μπορεί να ρίξει πέπλο κάλυψης και συγκάλυψης αυτών των ειδών και των μορφών πολιτικών παρεμβάσεων, οι οποίες, κατά την άποψη της Νέας Δημοκρατίας, δημιουργούν μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα».

«Σήμερα έρχεστε να κάνετε ένα τεράστιο δώρο στις φαρμακοβιομηχανίες» είπε ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., Κωνσταντίνος Τσιάρας, λέγοντας πως έχει καταρρεύσει όλο το αφήγημα της κυβέρνησης για το σκάνδαλο Novartis.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.