Ξέσπασμα Σαλβίνι κατά δικαστών, αποστάσεις Πεντάστερων

-

Επίθεση στην ιταλική δικαιοσύνη για τις διώξεις εναντίον του σε σχέση με την μεταναστευτική πολιτική εξαπέλυσε ο υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι.

«Ένα όργανο του Κράτους ερευνά ένα άλλο όργανο του Κράτους. Με τη μικρή διαφορά ότι εσείς έχετε εκλέξει το ένα από τα όργανα του κράτους», σχολίασε στο Facebook o Σαλβίνι, για να προσθέσει ότι οι δικαστές «δεν έχουν εκλεγεί από κανέναν και δεν λογοδοτούν για τις πράξεις τους ενώπιον ουδενός».

Στο βίντεό του, ο Σαλβίνι απευθύνει έκκληση στους ψηφοφόρους της Λέγκας, αποκαλώντας τους «συναυτουργούς» στην σταυροφορία του για να εμποδιστεί η είσοδος μεταναστών στη χώρα. Πριν λίγες ημέρες δημοσκοπήσεις έφεραν την Λέγκα ως πρώτο κόμμα με ενισχυμένα ποσοστά, ενώ από χθες το hashtag #ComplicidiSalvini (συνένοχοι του Σαλβίνι) αποτελεί την πιο δημοφιλή αναφορά στο Twitter.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Σαλβίνι ο αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου Τζοβάνι Λενίνι εξέφρασε την ανησυχία του,  τονίζοντας ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών «έχουν καθήκον να σέβονται τους νόμους και το Σύνταγμα, όπως ακριβώς και όλοι οι υπόλοιποι πολίτες». Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων και έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Λουΐτζι Ντι Μάιο, υπενθύμισε ότι η απόφαση να απαγορευθεί η αποβίβαση των μεταναστών είναι συνολική. Μην θέλοντας ωστόσο νέα μέτωπα και με την Δικαιοσύνη προσθέτει ότι «οφείλουμε να σεβασθούμε τους δικαστές».

Σημειώνεται ότι ο εισαγγελέας του Παλέρμο έχει ασκήσει αγωγή εναντίον του Σαλβίνι για απαγωγή περίπου 170 μεταναστών που παρέμειναν σχεδόν για δέκα ημέρες σε σκάφος της ακτοφυλακής που τους είχε περισυλλέξει από τη θάλασσα.

Στήριξη από Κόντε για τα οικονομικά

Πέρα από τους δικαστές του Παλέρμο, ο Σαλβίνι έχει ανοίξει μέτωπο και με δικαστές στην Γένοβα, οι οποίοι διεκδικούν την επιστροφή 49 εκατ. ευρώ που είχε εισπράξει παράτυπα, ως κρατική επιχορήγηση, η Λέγκα στο διάστημα 2008-10. Η υπόθεση δεν σχετίζεται με τον Σαλβίνι και αφορά την καταδίκη για απάτη των πρώην υπευθύνων του κόμματος.

Ο πρόεδρος Ματαρέλα δεν έδωσε καμία στήριξη στον Σαλβίνι για αυτό το θέμα, ο πρωθυπουργός Κόντε, ωστόσο, ο οποίος είναι καθηγητής Δικαίου, δήλωσε συμπαραστάτης του. «Φαντασθείτε έναν αρχηγό κόμματος που, από τη μία ημέρα στην άλλη, δεν έχει ούτε ένα ευρώ στη διάθεσή του για να διεκπεραιώσει τις πολιτικές του δραστηριότητες», είπε ο πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε: «Εάν δεν είχα τα σημερινά μου καθήκοντα, τότε θα αυτοπροτεινόμουν για να αναλάβω την υπεράσπισή του».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.