Ζάπλουτος Ρώσος: Κατέρρευσε εργοστάσιο, σκοτώθηκαν 3 άνθρωποι, έχασε 1,2 δισ.

Με 158 ψήφους υπέρ πέρασε ο προϋπολογισμός

Η περιουσία του πλουσιότερου Ρώσου, του Βλαντίμιρ Ποτάνιν, μειώθηκε κατά 1,2 δισεκατομμύριο δολάρια, εξαιτίας της πτώσης των μετοχών της εταιρείας του Norilsk Nickel, μετά την κατάρρευση τμήματος εργοστασίου εμπλουτισμού νικελίου της και το θάνατο τριών εργαζομένων στη Σιβηρία. Στον Ποτάνιν επιπλέον επιβλήθηκε προ μηνός και πρόστιμο ύψους 1,6 δισ.δολαρίων για την τεράστια ρύπανση που προκάλεσε άλλη θυγατρική εταιρεία του πριν από δέκα μήνες στη χερσόνησο Κόλα.

Το κεφάλαιο του Ρώσου δισεκατομμυριούχου μειώθηκε λόγω της κατάρρευσης κατά 3,9% στις 14:45 ώρα Μόσχας, φθάνοντας τα 30,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Παραμένει πάντως ο πλουσιότερος Ρώσος και είναι 47ος στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου.

Η μονάδα που κατέρρευσε βρίσκεται την πόλη Νορίλσκ, στη Σιβηρία Ο πρόεδρος της Norilsk Nickel Βλαντίμιρ Ποτάνιν μετά την κατάρρευση δήλωσε ότι η εταιρεία του θα επιβάλει πιο αυστηρούς κανόνες ασφαλείας στις μονάδες της, αποδίδοντας παράλληλα τα αίτια του δυστυχήματος «στην ωμή παραβίαση των κανόνων ασφαλείας». Ο Ποτάνιν πλούτισε κι άλλο το 2020 από την μεγάλη αύξηση των τιμών των μη σιδηρούχων μετάλλων, όπως το νικέλιο και το παλλάδιο των οποίων είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο. Το νικέλιο χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στα ηλεκτρικά οχήματα, η ζήτηση των οποίων αυξάνεται διεθνώς.

Οι επιχειρήσεις του είναι από τους μεγαλύτερους ρυπαντές της Ρωσίας και ευθύνεται για μία μεγάλη οικολογική καταστροφή που σημειώθηκε πέρυσι στην Αρκτική. Συγκεκριμένα, στα τέλη Μαΐου του 2020,  χύθηκαν 21.000 τόνοι καυσίμου από τη δεξαμενή ενός θερμοηλεκτρικού σταθμού που ανήκει στην Norilsk Nickel. Η ρύπανση αυτή προκάλεσε μια κόκκινη παλίρροια ορατή από το διάστημα κοντά στην πόλη Νορίλσκ της Αρκτικής.

 

Ο όμιλος Nornickel μοιάζει να προσπαθεί να κάνει πιο «πράσινη» τη δημόσια εικόνα του, ιδιαίτερα έπειτα απ’ αυτή την οικολογική καταστροφή. Τους τελευταίους μήνες ανακοίνωσε το κλείσιμο ενός χυτηρίου χαλκού και ενός χυτηρίου νικελίου στη χερσόνησο της Κόλα, που θεωρείται από τα πιο μολυσμένα μέρη στον κόσμο, κυρίως εξαιτίας των εκπομπών διοξειδίου του θείου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι