Ζητάνε και ρέστα οι Τούρκοι... Επίθεση σε Μητσοτάκη για μεταναστευτικό

-
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

«Αβάσιμες και ατυχείς» χαρακτηρίζει τις δηλώσεις Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό και τη στάση της Τουρκίας, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, με ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ θέλησε επίσης να «υπενθυμίσει» στην Ελλάδα ότι «η συνεργασία με την Τουρκία» στο μεταναστευτικό θα είναι αποτελεσματικότερη από την «προπαγάνδα ενάντια στην Τουρκία».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε κατηγορήσει την Τουρκία ότι «προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης το μεταναστευτικό για να αναγκάσει την Ευρώπη να κάνει παραχωρήσεις». Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι είπε στον Ερντογάν πως «δεν μπορεί να εκμεταλλεύεται τους μετανάστες και τους πρόσφυγες αν θέλει να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα».

«Το τελευταίο παράδειγμα χειραγώγησης της κοινής γνώμης που προσπαθεί να κάνει η Ελλάδα μέσω διαστρέβλωσης των γεγονότων είναι οι αβάσιμες και ατυχείς δηλώσεις του πρωθυπουργού Μητσοτάκη», αναφέρει η σημερινή δήλωση του Χαμί Ακσόι. Ο ίδιος προσθέτει ότι στη μεταναστευτική κρίση του 2015, 580.00 παράτυποι μετανάστες έφταναν στην Ευρώπη. «Το σημερινό επίπεδο διελεύσεων έχει μειωθεί κατά 94% χάρη στα μέτρα που έλαβε η Τουρκία», τονίζει.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ έθεσε θέμα ανθρωπισμού για χώρες που βρίσκονται στις μεταναστευτικές οδούς να εφαρμόζουν «μηδενική μεταναστευτική πολιτική» και να αγνοούν τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων. «Η Ελλάδα και οι χώρες που αντιμετωπίζουν τη μετανάστευση πρέπει να επικεντρωθούν κυρίως στην αντιμετώπιση των βασικών αιτιών που προκαλούν τη μετανάστευση στις χώρες προέλευσης», παρατηρεί, προσθέτοντας ότι η Τουρκία φιλοξενεί πάνω από 4 εκατ. εκτοπισμένος.

«Οι Έλληνες ομόλογοί μας καθώς και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι δίκαιο να αναλάβει η Τουρκία το βάρος της μετανάστευσης, το οποίο αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα», παρατηρεί ο Τούρκος εκπρόσωπος. Αναφερθείς στην Ελλάδα, κατηγορεί τη χώρα ότι προχωρά σε επαναπροωθήσεις παρότι ο κ. Μητσοτάκης αρνείται «να δει και να αναγνωρίσει την κατάσταση».

«Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αρνείται να δει και να αναγνωρίσει την κατάσταση, οι παράτυποι μετανάστες συνεχίζουν να επαναπροωθούνται στα σύνορα από τις ελληνικές αρχές. Αγνοώντας τις ευρωπαϊκές αξίες, αυτοί οι άνθρωποι υποβάλλονται σε απάνθρωπη μεταχείριση», σημειώνει ο Ακσόι.

Τα αιτήματα του τουρκικού ΥΠΕΞ προς την ελληνική κυβέρνηση για το μεταναστευτικό

«Θεωρούμε σκόπιμο να υπενθυμίσουμε στην Ελλάδα ότι η επιλογή συνεργασίας με την Τουρκία σε αυτό το θέμα θα αποφέρει αποτελεσματικότερα αποτελέσματα αντί να κάνει προπαγάνδα ενάντια στην Τουρκία», σημειώνει ο Τούρκος εκπρόσωπος.

Στη συνέχεια, απευθύνει μια σειρά αιτημάτων προς την ελληνική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα καλεί την Ελλάδα να:

-Να αντιμετωπίσει τις «απάνθρωπες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες που καταγράφονται επίσης από διεθνείς οργανισμούς».
-Να προλαμβάνει τον θάνατο παιδιών μεταναστών, ανηλίκων καθώς και των μεταναστών που δεν μπορούν να λάβουν την απαιτούμενη βοήθεια.
-Να μην ξεχνά ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν δικαιώματα και ελευθερίες που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο
-Να τερματίσει την τακτική της επαναπροώθησης (push-back) των μεταναστών, η οποία αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο
-Να μην χρησιμοποιεί όπλα εναντίον μεταναστών και να μην τους αντιμετωπίζει απάνθρωπα
-Να δείξει σεβασμό στην πίστη των μεταναστών καθώς και στις κοινές αξίες της Ευρώπης και της ανθρωπότητας

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.