Ζήτησε δημοψήφισμα, προανήγγειλε διαγραφές ο Καμμένος

-

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό μετά την συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου και την ανακοίνωση από τον δεύτερο της αποχώρησης των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση. Ο Πάνος Καμμένος παραχωρεί αυτήν την ώρα συνέντευξη τύπου και ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πριν λίγο ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

"Έχω ενημερώσει τον πρόεδρο της Βουλής ότι θα ζητήσω ανανέωση της εμπιστοσύνης ώστε η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη θητεία της τον Οκτώβριο του '19" είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: "Στις κρίσιμες στιγμές ο καθένας μας αναλαμβάνει την ευθύνη του. Το Σύνταγμα μου δίνει τη δυνατότητα, δεν το έκανα το '15, δεν θα το κάνω ούτε τώρα: θα ζητήσω την εμπιστοσύνη της Βουλής για να προχωρήσω τις τομές που απαιτούνται. Και ο καθείς τις ευθύνες του"

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι τα τέσσερα αυτά χρόνια «με μοναδικό γνωμονα το εθνικό συμφέρον πετύχαμε πολλά. Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα Μνημόνια, να στηρίξουμε τους αδύναμους και να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά. Για όσα πετύχαμε θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω τον Πάνο Καμμένο για τη συμβολή του όλα αυτά τα χρόνια».

Είπε επίσης ότι ζήτησε από τον Πάνο Καμμένο «καθαρές λύσεις και κουβέντες» και ανέφερε ότι σήμερα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ του ανακοίνωσε ότι «παραιτείται από τη θέση του υπουργού Άμυνας καθώς και ότι θα ζητήσει το ίδιο από τα στελέχη του». ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι έκανε δεκτή την παραίτηση και ότι το ίδιο θα πράξει και για οποιαδήποτε παραίτηση του υποβληθεί.

Παραλλήλως επανέλαβε ότι μπροστά στο εθνικό συμφέρον δεν θα κάνει πίσω και ανακοίνωσε ότι στην θέση του Πάνου Καμμένου τοποθετείται ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης. Χαρακτήρισε μάλιστα την επιλογή του ως «μήνυμα» από την πλευρά του «ότι δεν θα διακινδυνεύσω την πορεία που έχουμε χαράξει».

Καμμένος: Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης

"Οι ΑΝΕΛ δεν μετρώνται από τον αριθμό των βουλευτών αλλά από την ψυχή των πολιτών. Καμία λύση με τη χρήση του όρου Μακεδονία ήταν η απόφαση στο πρώτο και το τρίτο συνέδριο" δήλωσε ο Πάνος Καμμένος στην έναρξη της συνέντευξης τύπου.

Και πρόσθεσε: "Για αυτό το λόγο σήμερα ανακοίνωσα στον πρωθυπουργό ότι οι ΑΝΕΛ αποχωρούμε από την κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση την οποία πονάμε, που την είδαμε να συγκρούεται με τη διαπλοκή και τη διαφθορά, που έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια. Αλλά αν δώσουμε την εμπιστοσύνη μας είναι σαν να δίνουμε εμπιστοσύνη στη Συμφωνία των Πρεσπών".

Με αιχμές για τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Πάνος Καμμένος διεμήνυσε ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση γιατί αυτή ουσιαστικά συνδέεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών και προανήγγειλε την διαγραφή του. "Λέμε όχι όσοι μείνουμε, αν δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης, θα είναι σαν να δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο κ. Κόκκαλης αποφάσισε να πάρει το αεροπλάνο και να πάει στην Κίνα. Δεν θα περιμένουμε να μάθουμε τα νέα από την Κίνα. Όποιος ανταλλάξει την κυβερνητική του θέση με την ψήφο εμπιστοσύνης, θα διαγραφεί από τους ΑΝΕΛ".

Στην συνέντευξη του Πάνου Καμμένου παρίστανται οι βουλευτές των ΑΝΕΛ Κώστας Ζουράρις, Κώστας Κατσίκης και Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, ενώ αποσιάζουν στο εξωτερικό η Έλενα Κουντουρά και ο Βασίλης Κόκκαλης. Παρίσταται επίσης ο Νίκος Μαυραγάννης, ενώ αντιθέτως απουσιάζει ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Ζητά δημοψήφισμα

Ο Πάνος Καμμένος ζήτησε για άλλη μία φορά από τον πρωθυπουργό να τεθεί η Συμφωνία των Πρεσπών σε δημοψήφισμα. «Τον καλώ δίπλα από τις κάλπες των ευρωεκλογών να στηθεί άλλη μια και εμείς θα δεχτούμε το αποτέλεσμα», είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ , εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το 80% των Ελλήνων διαφωνεί με αυτήν. «Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι συνθηκολόγηση. Θα κάνουμε τα πάντα για να σταματήσουμε και να μπλοκάρουμε αυτή τη συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ άφησε αιχμές και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκαλώντας τον να τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Αν ο Μητσοτάκης βγει τώρα και δηλώσει ότι δέχεται λύση χωρίς τον όρο Μακεδονία, ότι δεν θα διαπραγματευτεί ποτέ τον όρο Μακεδονία και ότι θα καταργήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών με νόμο, του υπογράφω την πρόταση μομφής. Αλλά τις τελευταίες μέρες μάλλον ανάβει λαμπάδες για να μην πέσει στα χέρια του η Συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πάνος Καμμένος είπε επίσης ότι την Τρίτη θα γίνει η τελετή παράδοσης παραλαβής του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και σχεδόν δάκρυσε όταν μιλούσε για τον ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, ο οποίος θα αναλάβει το υπουργείο.

Παραλλήλως αναφέρθηκε στην σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι δεν έχει πει ούτε μία κακή κουβέντα για τον πρωθυπουργό όλα αυτά τα χρόνια.  Θυμήθηκε μάλιστα και τον Παύλο Χαϊκάλη, από τον οποίο ζήτησε συγγνώμη γιατί ενώ ήταν ένας πετυχημένος υπουργός, όπως είπε, τον αδίκησε και τον άφησε εκτός ψηφοδελτίων.

Η ανακοίνωση του διαζυγίου

Ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε το αναμενόμενο διαζύγιο με την κυβέρνηση μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, η οποία κράτησε περίπου 45 λεπτά. Εξερχόμενος από το Μαξίμου ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ υπεραμύνθηκε της πορείας της συγκυβέρνησης μέχρι τώρα, στην οποία έδωσε μάλιστα χαρακτήρα εθνικής ενότητας και εθνικής συνεννόησης. Με αναφορά στις ιδεολογικές διαφορές των δύο κομμάτων είπε ότι κατάφεραν να πετύχουν τον εθνικό στόχο και να βγάλουν την χώρα από τα μνημόνια.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι το θέμα της Μακεδονίας, για την οποία όπως είπε έχουν "πέσει" εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες δεν του επιτρέπει να μην θυσιάσει την υπουργική καρέκλα. Ανακοίνωσε ουσιαστικά την αποχώρησή του από το Υπουργείο Άμυνας και την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, δεν έδωσε ωστόσο στις πρώτες δηλώσεις του διευκρινήσεις για το τι θα γίνει με τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματός του που μετέχουν στην κυβέρνηση.

Το παρασκήνιο

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ήταν αναμενόμενο να προχωρήσουν σήμερα στην τελική λύση για την συγκυβέρνηση, μετά από μία εβδομάδα αντιπαραθέσεων και έντονου παρασκηνίου.  Η συνάντηση των δύο κυβερνητικών εταίρων, η οποία είχε αναβληθεί την Παρασκευή λόγω εξελίξεων στα Σκόπια, αλλά και των παρασκηνιακών διεργασιών, έβαλε τα πράγματα στην θέση τους και δρομολόγησε πολιτικές εξελίξεις.

Ουσιαστικά αυτό που αναμενόταν  να διαφανεί σήμερα είναι αν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θα οδηγηθούν σε ένα «βελούδινο» διαζύγιο ή σε μία οριστική ρήξη, καθώς οι εξελίξεις στα Σκόπια ολοκληρώθηκαν και ήρθε πλέον το «πλήρωμα του χρόνου» να αποφασίσει και η Αθήνα για την Συμφωνία των Πρεσπών. Το γεγονός αυτό φέρνει, με ιδιαίτερη ένταση τις τελευταίες ημέρες, τις ριζικά αντίθετες διαφορές των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και αναπόφευκτα οδηγεί στην προαναγγελθείσα ενδοκυβερνητική ρήξη.

Πως θα γίνει η λύση της συνεργασίας

Μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό και την ανακοίνωση του Πάνου Καμμένου ότι  αποχωρεί από το υπουργείο Άμυνας και οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση το ζητούμενο είναι πλέον τι θα πράξουν οι βουλευτές και τα στελέχη των ΑΝΕΛ που μετέχουν σε άλλα κυβερνητικά πόστα.

Τον Πάνο Καμμένο αναμένεται να ακολουθήσει και η υφυπουργός  Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά, η οποία μαζί με τον Κώστα Κατσίκη θεωρούνται οι πιο πιστοί βουλευτές στον αρχηγό των ΑΝΕΛ. Θέμα υπάρχει με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος επανέλαβε χθες την θέση του να μην ψηφίσει την συμφωνία, ενώ η υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη, έχει ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει το έργο της.

Η Χρυσοβελώνη δεν είναι βέβαια βουλευτής. Βουλευτής είναι όμως η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, η οποία δεν φέρεται διατεθειμένη να εγκαταλείψει ένα ομολογουμένως επιτυχές έργο στο υπουργείο της.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει  ζητήσει ήδη, στη συνέντευξή του στο Open, από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να δηλώσει ρητά τη στήριξή του στην κυβέρνηση. είπε μάλιστα ότι σε διαφορετική περίπτωση θα απευθυνθεί στην Βουλή και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ φέρεται να ζητά από τον πρωθυπουργό να αποδεσμεύσει όλους τους υπουργούς του κόμματός του από την κυβέρνηση για να μην δίνεται η εικόνα παζαρέματος, αλλά και να μην συμπεριλάβει βουλευτές των ΑΝΕΛ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός όμως χρειάζεται τουλάχιστον δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ για την ολοκλήρωση των κοινοβουλευτικών διεργασιών. Και ναι μεν μπορεί στην περίπτωση του Βασίλη Κόκκαλη να ικανοποιήσει το αίτημα του «φίλου» και κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένο, δεν μπορεί όμως εύκολα να πράξει το ίδιο και για την Έλενα Κουντουρά.

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.