Διπλασιάσθηκε το 2023 η αξία των εξαγωγών ελαιόλαδου –Αυξήθηκαν οι εξαγωγές στα τρόφιμα

Διπλασιάσθηκε το 2023 η αξία των εξαγωγών ελαιόλαδου –Αυξήθηκαν οι εξαγωγές στα τρόφιμα
Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023 και εικονίζει φρεσκοαλεσμένο ελαιόλαδο μόλις βγαίνει από τη δεξαμενή. Η τιμή του ελαιόλαδου έχει εκτοξευθεί στα ύψη με τους Λέσβιους παραγωγούς να αισθάνονται ότι τη φετινή χρονιά θα ανταμειφθούν οι κόποι τους, Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ

Το ελαιόλαδο ακριβαίνει από το φθινόπωρο διαρκώς και πολλές χώρες απαγόρευσαν την εξαγωγή του, όμως η Ελλάδα δεν ήταν μεταξύ αυτών. Η τιμή του προϊόντος επηρεάσθηκε σημαντικά και από τις ποσότητες που εξήχθησαν, αν και αυτές δεν αυξήθηκαν τόσο πολύ σε όγκο, όσο σε τιμή

Το 2023 αναμένεται να είναι χρονιά-ρεκόρ για τις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών σύμφωνα με εκτιμήσεις τους Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών, INCOFRUIT-HELLAS, επικαλούμενος στοιχεία του 11μηνου της ΕΛΣΤΑΤ.

Οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών προβλέπεται να αυξηθούν όταν ολοκληρωθούν και τα στοιχεία Δεκεμβρίου του 2023,  κατά 21% σε αξία, φθάνοντας το 1,7 δισ. ευρώ, σε σχέση με το 1,3 δισ. ευρώ το 2022. Όμως ο όγκος των εξαγωγών αυξήθηκε μόνον κατά 8,5%, γεγονός σημαντικό μεν ως θετικό για τις εξαγωγές, αλλά που δείχνει και τις πληθωριστικές τάσεις, αφού ο διπλασιασμός των εσόδων από λάδια για παράδειγμα, προήλθε κυρίως από την αύξηση της τιμής παρά από την αύξηση του όγκου πωλήσεων. Αυξήθηκε όπως προαναφέρουμε και ο όγκος, αλλά όχι όσο σε αξία (8,5%  ο όγκος έναντι 21% σε χρήμα).

Ο όγκος των εξαγωγών από τον Ιανουάριο μέχρι το Νοέμβριο του 2024 έφθασε τους 1,7 εκατ. τόνους έναντι των 1,6 το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, μέχρι το Νοέμβριο του 2023 οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών αυξήθηκαν κατά 10,2% σε όγκο και κατά 20,7% σε αξία, φτάνοντας συνολικά τους 1,537 εκατ. τόνους και τα 1,490 δισ. ευρώ αντίστοιχα, έναντι των 1,395 εκατ. τόνων και 1,234 δισ. ευρώ το 11μηνο του 2022.

Η μεσοσταθμική τιμή εξαγωγής διαμορφώθηκε στο +9,5%, εκτός από αυτή στα χειμερινά φρούτα και λαχανικά, η οποία βάσει στοιχείων Νοεμβρίου, υπερέβη το 30%. Στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου, Γιώργος Πολυχρονάκης είπε ότι «η αναθεώρηση του ισχύοντος ρυθμιστικού πλαισίου, τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινοτικά επίπεδο, θεωρείται επίσης καθοριστική για το μέλλον , το οποίο δίνει προτεραιότητα στον έλεγχο της διαχείρισης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και των περιβαλλοντικών διατριβών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά της παραγωγής φρούτων και λαχανικών και η ικανότητά της να συνεισφέρει αξία στην οικονομία και την κοινωνία».

Ένα επιπλέον πρόβλημα που σημειώνει είναι η έλλειψη των εργατών γης «η οποία αυξάνει το κόστος εργασίας σε έναν τομέα στον οποίο η εργασία μπορεί να αντιπροσωπεύει έως και το 45% του κόστους παραγωγής σε ορισμένες καλλιέργειες». Οι εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία αυξήθηκαν το 11μηνο του 2023 στα 9,91 δισ. ευρώ έναντι των 8,88 δις. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2022.  Αντιπροσωπεύουν το 21,4% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών, σε σύγκριση με το 17,9% του 2022, συμβάλλοντας παράλληλα με επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ στην μείωση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας.

Ομως και οι εισαγωγές συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, με κύρια «αίτια» την αύξηση τουριστικού ρεύματος στη χώρα μας. Έως τον Νοέμβριο οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 11,4% σε όγκο και 8,5% σε αξία, φτάνοντας τους 748.000 τόνους και 713 εκατ. ευρώ.

Ὀσον αφορά στο ελαιόλαδο, οι εξαγωγές της κατηγορίας έλαια και λίπη, στην οποία περιλαμβάνεται αυτό κυρίως, ανήλθαν στο 1,37 δισ. ευρώ από 842 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο ενδεκάμηνο του 2022, σημειώνοντας μια τρομερή αύξηση της τάξης του 63,4%. Αυτή η αύξηση σε χρήμα σημαίνει μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Από τον Ιανουάριο μέχρι το Σεπτέμβριο οι εξαγωγές στο παρθένο ελαιόλαδο υπερδιπλασιάσθηκαν σε χρήμα, καθώς από 400 εκατ. ευρώ το 2022 στο ίδιο διάστημα, έφθασαν τα 897.

Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, τα περισσότερα προϊόντα της Ελλάδας εξάγονται κυρίως στην Ιταλία, με τη Γερμανία και τη Βουλγαρία να ακολουθούν, έπεται η Κύπρος, η Ισπανία, οι ΗΠΑ, η Τουρκία (7η), η Βρετανία, η Γαλλία και η Ρουμανία. Αυξήθηκαν οι εξαγωγές και προς Βέλγιο, Ουκρανία (18η στη σειρά από 39η πέρσι). Στην 32η θέση είναι η μακρινή Ιαπωνία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι