Βραβείο στο Νίμιτς από τα Ιδρύματα Τσίπρα και Ζάεφ – Αιχμές από Πολάκη

Πρεμιέρα του Ινστιτούτου Τσίπρα σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ζάεφ,

Άρχισε σήμερα το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί αύριο στο Ωδείο Αθηνών η 1η Διεθνής Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Ινστιτούτου Τσίπρα σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ.

Στο συνέδριο του Ινστιτούτου Τσίπρα θα μιλήσουν περισσότεροι από 50 ομιλητές, τη Δευτέρα 17 Ιουνίου και την Τρίτη 18 Ιουνίου, σε ένα πυκνό πρόγραμμα με το βλέμμα στα Βαλκάνια και τις περιφερειακές εξελίξεις, αλλά και τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή ατζέντα με την άνοδο της Ακροδεξιάς. Στο συνέδριο θα παραστεί και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του.

Ο ίδιος ο Τσίπρας έστειλε το δικό του μήνυμα με αφορμή την έναρξη λειτουργίας και της σχετικής ιστοσελίδας. Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «σε ένα κόσμο που τον κατακερματίζουν οι πόλεμοι, το χάσμα ανάμεσα στην πλειοψηφία και τις ελίτ, η συστηματική καταστροφή του περιβάλλοντος και εσχάτως η έφοδος της άκρας Δεξιάς, το Ινστιτούτο μας θέλει να δώσει το δικό του μήνυμα: Δεν πρέπει και δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς. Οφείλουμε να δώσουμε χώρο στη σκέψη, τον προβληματισμό, το διάλογο που αμφισβητεί τα στερεότυπα και αναζητά το νέο».

Το συνέδριο μεταγίδεται live από στο site του Ινστιτούτου.

Βράβευση Νίμιτς

Στον Μάθιου Νίμιτς, τον Ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ονοματολογικό (1994-2019) απονεμήθηκε το πρώτο Βραβείο Ειρήνης των Πρεσπών, από τους Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, κατά την πρώτη «Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη». Σε μια ειδική τελετή στο πλαίσιο της Διάσκεψης, ακριβώς έξι χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Πρεσπών, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, απένειμαν το βραβείο στον Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος στη σύντομη ομιλία του έκανε έκκληση «σε όλους να ακολουθήσουν και να σεβαστούν την συμφωνία των Πρεσπών και να δουλέψουν σκληρά για την υλοποίηση της και αν υπάρχουν σημεία στην συμφωνία που χρειάζονται εργασία τότε να καθίσουν από κοινού και να βρουν τη λύση». Είχε προηγηθεί βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο κ. Νίμιτς χαρακτήρισε μεγάλη τιμή του το γεγονός ότι έλαβε αυτό το βραβείο και ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους κ.κ. Τσίπρα και Ζάεφ και τους πρώην ΥΠΕΞ των δύο χωρών «που κατέστησαν δυνατή αυτή τη συμφωνία». Ευχαρίστησε και τους ΓΓ του ΟΗΕ που τον στήριξαν (Κόφι Αναν, Μπαν Κι Μουν, Αντόνιο Γκουτέρες) στην 20ετή προσπάθεια του και κυρίως τους λαούς των δύο χωρών, όπως είπε. «Η μεγαλύτερη συνεισφορά η δική μου ήταν ότι παρέμεινα εκεί για 20 χρόνια και εργάστηκα πάνω στο πρόβλημα και θα πω ότι για έναν διαμεσολαβητή τα πρώτα 18 χρόνια άκουγα τα δύο μέρη, ίσως τα τελευταία δύο χρόνια να συνεισέφερα κάτι», «ο κύριος ρόλος που έπαιξα ήταν να ακούω τα δύο μέρη, να προσπαθώ να διατηρήσω την εμπιστοσύνη τους, να κατανοώ τις ανησυχίες τους και να βοηθώ να εξερευνούν λύσεις».

Ο κ. Νίμιτς σημείωσε ότι «η συμφωνία των Πρεσπών είναι πολύ σημαντική για τις δύο χώρες και την περιοχή, την όλη περιοχή και πέρα από την περιοχή». Επισήμανε ότι είναι ένας συμβιβασμός και σχολίασε πως «οι συμβιβασμοί είναι δύσκολο να επιτευχθούν και από τη στιγμή που επιτυγχάνεται ένας συμβιβασμός είναι πολύ εύκολο για τους ανθρώπους και απ’ τις δύο πλευρές να πουν “αν ήμουν εγώ εκεί θα είχα κάνει καλύτερη δουλειά, θα είχα καλύτερο αποτέλεσμα, ο συμβιβασμός είναι υπέρ της άλλης πλευράς και τα λοιπά”, αλλά πρέπει να το αντιμετωπίσουμε». Τόνισε ότι «όλες οι συμφωνίες που είναι σημαντικές τείνουν να είναι συμβιβασμοί», φέρνοντας ως παράδειγμα το αμερικανικό Σύνταγμα, τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, τον χάρη των Ηνωμένων Εθνών».

Πρόσθεσε ότι όλα αυτά είναι συμβιβασμοί «και επειδή είναι συμβιβασμοί είναι ατελής και οι άνθρωποι μπορούν πάντα να βρουν κάποια σημεία αρνητικά, αλλά σκεφτείτε πώς θα ήταν η ζωή χωρίς αυτές τις συμφωνίες». «Αυτές οι συμφωνίες είναι το πλαίσιο του πολιτισμού μας, αν δεν τις ακολουθήσουμε, αν δεν την σεβόμαστε τότε αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά προβλήματα. Κάνω έκκληση λοιπόν σήμερα προς όλους, όλες οι πλευρές, να μην υπονομεύουν αυτές τις συμφωνίες και ιδιαιτέρως τη συμφωνία των Πρεσπών. Ζούμε σε μία πολύ επικίνδυνη περιοχή, ζούμε στον πραγματικό κόσμο και στον πραγματικό κόσμο έχουμε συμφωνίες που βρίσκονται εκεί ώστε αυτοί που είναι στην εξουσία να τις ακολουθούν», ανέφερε σύμφωνα με την επίσημη μετάφραση της διοργάνωσης.

Σχολίασε ότι «δεν ζούμε στο Metaverse» όπου είναι ωραία, «αλλά στο τέλος πρέπει να βγάλεις τα γυαλιά (σ.σ. της εικονικής πραγματικότητας) και να επιστρέψεις στο πραγματικό κόσμο, ο όποιος έχει πραγματικούς κινδύνους». «Κάνω έκκληση σε όλους να ακολουθήσουν και να σεβαστούν τη Συμφωνία των Πρεσπών και να δουλέψουν σκληρά για την υλοποίηση της και αν υπάρχουν σημεία στην συμφωνία που χρειάζονται εργασία τότε να καθίσουν από κοινού και να βρουν τη λύση», είπε, ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Στη διάσκεψη παραβρέθηκε και παρακολούθησε τη βράβευση του Μάθιου Νίμιτς από τους Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

Οξεία αντίδραση Βελόπουλου

Εν τω μεταξύ την έντονη αντίδραση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου προκάλεσε η απαγόρευση συγκέντρωση που προγραμμάτιζαν έξω από το Ωδείο Σύλλογοι Μακεδόνων: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απαγόρευσε την διενέργεια ειρηνικής διαμαρτυρίας κατά της προδοτικής Συμφωνίας των Πρεσπών, έξω από το Ωδείο Αθηνών, όπου οι «αρχιτέκτονες του εγκλήματος», Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ έχουν προγραμματίσει διάσκεψη.

Την ίδια στιγμή, τα κάθε λογής «Pride», διεξάγονται απερίσπαστα, παρά τις καταγγελίες για έλλειψη άδειας από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων και τις καταγγελίες για βεβήλωση εικόνων και συμβόλων που ουδέποτε διερευνήθηκαν. Αυτό είναι το απεχθές, αλλά πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που χωρίς λαϊκή και ηθική νομιμοποίηση συνεχίζει να προκαλεί την Ελλάδα και τους Έλληνες».

Πυρά Πολάκη

Ευθείες βολές κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Παύλος Πολάκης με ανάρτησή του στο Facebook, με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του Ινστιτούτου του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν χρειαζόμαστε άλλα ινστιτούτα και στρογγυλά τραπέζια», γράφει στην ανάρτησή του ο Παύλος Πολάκης, με σαφή αναφορά στο Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα, το οποίο πραγματοποιεί εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών σήμερα Δευτέρα (17.6.24) και αύριο Τρίτη (18.6.24).

Όπως αναφέρει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, «τη βιώσιμη ανάπτυξη που δεν θα έρθει με αγορασμένα ΜΜΕ, ελεγχόμενη και διεφθαρμένη Δικαιοσύνη και επιτελικό κράτος που κυριαρχούν μαφίες που μοιράζουν απευθείας αναθέσεις». Επίσης, καταγγέλλει σενάρια «ελεγχόμενων συγκλίσεων» και σημειώνει πως χρειαζόμαστε «πολιτική γραμμή αναδιανομής από την ελίτ και την ολιγαρχία προς όφελος της μισθωτής εργασίας,της αγροτικής παραγωγής και των μικρομεσαίων».

Το πρόγραμμα του συνεδρίου

ΗΜΕΡΑ ΠΡΩΤΗ
12.30 ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ
13.15 ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ – ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
• Μαρία Νικόλτσιου, Παρουσιάστρια Διάσκεψης, Δημοσιογράφος, Alpha TV
• Ευάγγελος Καλπαδάκης, Συντονιστής, Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα
• Venko Filipče, Διευθυντής, Ίδρυμα Ζάεφ – Μια Κοινωνία για Όλους
13.30 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 1
Πού πορεύεται η Ευρώπη (και η Ελλάδα); Προκλήσεις ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.
• Paolo Gentiloni, Επίτροπος Οικονομίας, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Πρωθυπουργός της Ιταλίας (2016-2018)
• Γιώργος Χουλιαράκης, Οικονομικός Σύμβουλος, Τράπεζα της Ελλάδος, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών (2015-2019)
• Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής, Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
• Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια Ερευνών, διαΝΕΟσις
• Ευγενία Φωτονιάτα, Συντονίστρια Κύκλου Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάλυσης, Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών, ΕΝΑ
• Συντονισμός: Αντώνης Παπαγιαννίδης, Δικηγόρος – Δημοσιογράφος
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 2
Περιφερειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ποιες είναι οι προοπτικές για ειρήνη και σταθερότητα μετά τους πολέμους στη Γάζα και την Ουκρανία;
• Angelina Eichhorst, Γενική Διευθύντρια, Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ)
• Jens Plötner, Διπλωματικός Σύμβουλος Καγκελαρίου Γερμανίας
• Mustafa Aydin, Πρόεδρος, Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων Τουρκίας, Greek-Turkish Forum
• Σωτήρης Ρούσσος, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων για τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο
• Βarak Ravid, Δημοσιογράφος και Πολιτικός αναλυτής, CNN (online)
• Συντονισμός: Κωνσταντίνος Φίλης, Καθηγητής και Διευθυντής, ACG Institute of Global Affairs, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ
Antonio Guterres, Γενικός Γραμματέας, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) (video message)
Απονομή του Βραβείου Ειρήνης των Πρεσπών από τους πρώην Πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, στον Matthew Nimetz, Ειδικός διαμεσολαβητής ΟΗΕ για το ονοματολογικό (1994-2019)
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 3
Η διαπραγμάτευση της Συμφωνίας και η εφαρμογή της έξι χρόνια μετά. Αποτελεί η Συμφωνία των Πρεσπών πρότυπο για την ειρηνική επίλυση διαφορών;
• Johannes Hahn, Επίτροπος Προϋπολογισμού και Διοίκησης, Ευρωπαϊκή Επιτροπή (video message)
• Νίκος Κοτζιάς, Υπουργός Εξωτερικών (2015-2018)
• Nikola Dimitrov, Πρόεδρος, Balkan Center for Constructive Policies-Solution, Αναπλ. Πρωθυπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις (2017-2020), Βόρεια Μακεδονία
• Matthew Nimetz, Ειδικός διαμεσολαβητής ΟΗΕ για το ονοματολογικό (1994-2019)
• Συντονισμός: Μαριλένα Κοππά, Καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής, Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
• Αλέξης Τσίπρας, Πρωθυπουργός της Ελλάδας (2015-2019)
• Zoran Zaev, Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας (2017-2022)
• Συντονισμός: Νίκη Λυμπεράκη, Δημοσιογράφος, MEGA TV
19.45 ΠΑΝΕΛ 4
Η ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και η σημασία της για το μέλλον της Ευρώπης. Βρισκόμαστε σε περίοδο στασιμότητας ή νέας δυναμικής;
• Milos Vucevic, Πρωθυπουργός Σερβίας
• Γιώργος Παπανδρέου, Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας (2009-2011)
• Vlado Bučkovski, Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας (2004-2006)
• Miroslav Lajcak, Ειδικός Απεσταλμένος Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Δυτικά Βαλκάνια
• Εκπρόσωπος Κυβέρνησης, Αλβανία
• Συντονισμός: Νεκταρία Σταμούλη, Ανταποκρίτρια Ανατολικής Μεσογείου, Politico Europe
21.15 ΤΕΛΟΣ ΠΡΩΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΗ
10.30 ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ
11.30 ΠΑΝΕΛ 5
Γεωπολιτικές εξελίξεις & ο ρόλος των διεθνών οργανισμών στην διαχείριση κρίσεων και την εξασφάλιση της ειρήνης
• Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
• Riyad al-Maliki, Ειδικός Απεσταλμένος & Σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων του Αρχηγού του Κράτους Mahmoud Abbas; Υπουργός Εξωτερικών (2007-2024), Παλαιστίνη
• Humberto Costa, Γερουσιαστής, Ίδρυμα Lula, Βραζιλία
• Μενέλαος Μενελάου, Ελληνοκύπριος Διαπραγματευτής για το Κυπριακό, Κύπρος
• Σωτήρης Ρούσσος, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου; Επιστημονικός υπεύθυνος Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών
• Ilina Mangova, Country Director, International Republican Institute, Βόρεια Μακεδονία
• Συντονισμός: Κάκη Μπαλή, Δημοσιογράφος, Η ΑΥΓΗ
13.00 ΠΑΝΕΛ 6
Η κλιματική κρίση και βιώσιμη ανάπτυξη. Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις στη δίκαιη μετάβαση προς την πράσινη ατζέντα;
• Maroš Šefčovič, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Ευρωπαϊκή Επιτροπή (video message)
• Ekrem Imamoglu, Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Τουρκία (video message)
• Χάρης Δούκας, Δήμαρχος Αθηναίων
• Julian Popov, Υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων (2023-2024), Βουλγαρία; Ερευνητής, European Climate Foundation
• David Livingston, Σύμβουλος Ειδικού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κλίμα, John Kerry, ΗΠΑ (online)
• Μανώλης Πλειώνης, Διευθυντής και Πρόεδρος του ΔΣ, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
• Μαρία Βασιλάκου, Ιδρύτρια, Vienna Solutions; Αντιδήμαρχος και Δημοτική σύμβουλος της Βιέννης (2010-2019), Αυστρία
• Συντονισμός: Χάρρυ Τζήμητρας, Διευθυντής, Cyprus Center, Peace Research Institute Oslo, Κύπρος
14.30 ΠΑΝΕΛ 7
Ευρώπη και η άνοδος ακροδεξιών και εθνικιστικών δυνάμεων. Ποιες πολιτικές μπορούν να τις αντιμετωπίσουν;
• Martin Schulz, Πρόεδρος, Friedrich-Ebert Foundation (FES), Γερμανία
• Elly Schlein, Γενική Γραμματέας, Δημοκρατικό Κόμμα (PD), Ιταλία (online)
• Στέφανος Στεφάνου, Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε., ΑΚΕΛ, Κύπρος
• Ska Keller, Μέλος, Ομάδα των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
• Magnús Skjöld, Υπεύθυνος για Διεθνείς Υποθέσεις, Σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία, Ισλανδικό Κοινοβούλιο, Ισλανδία
• Alice Barbe, Πρόεδρος, Académie Des Futurs Leaders, Γαλλία
• Συντονισμός: Elaine Papoulias, Διευθύντρια, Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών Minda de Gunzburg (CES), Harvard University, ΗΠΑ
16.00 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
18.30 ΠΑΝΕΛ 8 – ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
Το μέλλον της Ευρώπης
• Francois Hollande, Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας (2012-2017)
• Stefan Löfven, Πρωθυπουργός της Σουηδίας (2014-2021)
• Υοlanda Diaz, 2η Αναπλ. Πρωθυπουργός, Υπουργός Εργασίας & Αν. Πρωθυπουργός; Πρόεδρος, Sumar, Ισπανία (video message)
• Zoran Zaev, Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας (2017- 2022)
• Αλέξης Τσίπρας, Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας (2015-2019)
• Συντονισμός: Δώρα Αναγνωστοπούλου, Δημοσιογράφος, Mega Channel
21.00 ΤΕΛΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι