Ταϋλανδέζικο iced tea με πορτοκάλι, λάιμ και δυόσμο
20/06/2025
Το Ταϋλανδέζικο Iced Tea, γνωστό και ως Cha Yen, έχει τις ρίζες του στην Ταϋλάνδη και έγινε δημοφιλές τον 20ό αιώνα, όταν το παγωμένο τσάι ξεκίνησε να σερβίρεται στους δρόμους της Μπανγκόκ ως δροσιστικό ποτό για τις ζεστές μέρες.
Η κλασική συνταγή για Ταϋλανδέζικο Iced Tea περιλαμβάνει μαύρο τσάι, ζαχαρούχο γάλα και μπαχαρικά, όπως κάρδαμο ή αστεροειδή γλυκάνισο, που δίνουν το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα και τη γλυκιά γεύση. Στη δική μας εκδοχή, προσθέτουμε πορτοκάλι και δυόσμο για μια πιο φρέσκια και εξωτική νότα. Το Ταϋλανδέζικο Iced Tea με πορτοκάλι και δυόσμο είναι ένα δροσερό ποτό που συνδυάζει την κρεμώδη γεύση του παραδοσιακού Ταϋλανδέζικου τσαγιού με τη φρεσκάδα του πορτοκαλιού και το άρωμα του δυόσμου.
Ταϋλανδέζικο Iced Tea: Συνταγή
Για δύο μερίδες θα χρειαστούμε:
- 2 φακελάκια μαύρο τσάι (ή 2 κουταλιές σούπας φύλλα τσαγιού)
- 500 milliliters βραστό νερό
- 2 κουταλιές σούπας ζαχαρούχο γάλα
- 1 κουταλιά σούπας μέλι (ή ζάχαρη, αν προτιμάμε)
- 1 πορτοκάλι
- 1 λάιμ
- 1 μικρό ματσάκι φρέσκο δυόσμο
πάγο - 2 καλαμάκια για το σερβίρισμα.
Προετοιμασία
Βράζουμε το νερό και βάζουμε τα φακελάκια τσαγιού σε μια κανάτα, αφήνοντάς τα να μουλιάσουν για 5 λεπτά. Αφαιρούμε τα φακελάκια, προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και το μέλι, και ανακατεύουμε καλά να διαλυθούν, αφήνοντας το τσάι να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Κόβουμε το πορτοκάλι στη μέση και στίβουμε το μισό σε ένα σκεύος. Κόβουμε το λάιμ σε λεπτές φέτες και χωρίζουμε τα φύλλα δυόσμου από τα κοτσάνια.
Σύνθεση
Γεμίζουμε δύο ποτήρια με πάγο, μοιράζουμε το κρύο τσάι και τον χυμό πορτοκάλι στα ποτήρια, προσθέτουμε τις φέτες λάιμ και τα φύλλα δυόσμου, πιέζοντάς τα ελαφρά με ένα κουτάλι για να βγάλουν το άρωμά τους. Τοποθετούμε από ένα καλαμάκι σε κάθε ποτήρι και σερβίρουμε αμέσως, απολαμβάνοντας τη δροσιά του.
Αποτελεί τέλειο συνοδευτικό για πικάντικα και καυτερά πιάτα…
Φωτογραφίες του Νίκου Ζάππα στο Taos Tai Restaurant Paros