Το Reuters μεταδίδει οτι οι Χριστιανοί της Δαμασκού πήγαν στις εκκλησίες παρά το φόβο τους
15/12/2024Οι δρόμοι στη συνοικία της Δαμασκού, Bab Touma, γέμισαν με Χριστιανούς πιστούς που πήγαιναν στην ελληνομελχιτική καθολική εκκλησία το πρωί της Κυριακής (15.12.2024), για πρώτη φορά μετά την πτώση του Άσαντ.
Το ρεπορτάζ του Reuters, πάντως, με την σχετικά ήρεμη εικόνα που μεταφέρει, έγινε στην Δαμασκό, όπου η κατάσταση είναι ευλόγως πιο ελεγχόμενη. Στις μικρές πόλεις και στα χωριά, η κατάσταση είναι πολύ πιο επισφαλής. Το αμερικανικό πρακτορείο γράφει ότι μέλη των θρησκευτικών μειονοτήτων στη Συρία, μεταξύ αυτών και οι Χριστιανοί, φοβήθηκαν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η πτώση του Άσαντ στην θρησκευτική τους έκφραση ή και στην ύπαρξη τους.
Η ισλαμιστική ομάδα Hayat Tahrir al-Sham (HTS) που ανέβηκε στην εξουσία την περασμένη εβδομάδα, προσπάθησε να καθησυχάσει τις μειονότητες της Συρίας ότι ο τρόπος ζωής τους δεν θα τεθεί σε κίνδυνο. Και αυτό γιατί πριν την πτώση του Άσαντ, οι θρησκευτικές αυτές μειονότητες λάτρευαν ελεύθερα τον Θεό τους, κάτι που όσοι δεν είναι φανατικοί ισλαμιστές έτρεμαν πλέον ότι θα άλλαζε.
Σήμερα το πρωί Σύροι Χριστιανοί παρακολούθησαν κανονικά την κυριακάτικη λειτουργία για πρώτη φορά μετά την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, με κάποιους από αυτούς να εμφανίζονται επιφυλακτικοί. «Είμαστε φοβισμένοι, είμαστε ακόμα φοβισμένοι», δήλωσε μία κάτοικος της περιοχής Maha Barsa αφού παρακολούθησε τη λειτουργία στην τοπική ελληνομελκιτική καθολική εκκλησία.
Η Barsa είπε ότι έχει βγει ελάχιστες φορές από το σπίτι της από τότε που η HTS ανέλαβε την εξουσία πριν από μία εβδομάδα, αν και ξεκαθάρισε πως δεν έχει συμβεί τίποτα που να δικαιολογεί την ανησυχία της. Στην παράκτια πόλη Λατάκια, προπύργιο του Άσαντ εδώ και καιρό, η Λίνα Άχρας, γραμματέας του ενοριακού συμβουλίου στον ελληνορθόδοξο καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου, δήλωσε ότι οι χριστιανοί ήταν άνετοι υπό την κυριαρχία του Άσαντ, όσον αφορά την ελευθερία της πίστης.
«Η πτώση του Άσαντ συνέβη ξαφνικά, δεν ξέραμε τι να περιμένουμε… Δόξα τω Θεώ, λάβαμε πολλές διαβεβαιώσεις και είδαμε ότι τα μέλη της επιτροπής HTS προσέγγισαν τον ιερέα μας», δήλωσε στο Reuters. «Θεού θέλοντος, θα επιστρέψουμε στις προηγούμενες ζωές μας και θα ζήσουμε στην όμορφη Συρία μας», πρόσθεσε η Άχρας.
Μειονότητες στη Συρία
Η Συρία φιλοξενεί πολλές εθνικές και θρησκευτικές και εθνικές μειονότητες, συμπεριλαμβανομένων των Χριστιανών, των Αρμενίων, των Κούρδων, των σιιτών μουσουλμάνων και των Αλεβιτών. Η ίδια η οικογένεια Άσαντ ανήκει στη μειονότητα των αλεβιτών, παρακλάδι του σιιτικού Ισλάμ.
Η προστασία των μειονοτήτων της Συρίας αποτέλεσε βασικό θέμα συζήτησης χθες, όταν κορυφαίοι διπλωμάτες από αραβικά κράτη, την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση συναντήθηκαν στην Ιορδανία. Ο Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, ο ηγέτης της ισλαμιστικής αντάρτικης ομάδας Hayat Tahrir al-Sham (HTS), στην πρώτη του συνέντευξη μετά την πτώση του Άσαντ, επανέλαβε τη δέσμευσή του για την προστασία των μειονοτικών ομάδων της Συρίας. Εντούτοις, παρ΄όσα μεταδίδει το Reuters, δεν έχει διαλευκανθεί ακόμα ο φόνος ενός ζεύγους Χριστιανών (στη φωτογραφία του θέματος) κοντά στη Χομς (αρχαία Έμεσα), που παρουσιάζεται ως ληστεία, αλλά ο άνδρας είχε αποκεφαλιστεί. Τεκμαίρεται ότι υπάρχουν ανεξάρτητες ομάδες φανατικών που κανείς δεν ξέρει από πού θα ξεπεταχτούν σε κάποιο χωριό και πότε.
Επίσης, εκτελέστηκαν τέσσερις αλεβίτες ως συνεργάτες του Άσαντ, και πάλι από ασύντακτες (;) ομάδες. Η ελληνομελχιτική εκκλησία στην οποία αναφέρεται το Reuters ακολουθούν βυζαντινού τύπου λειτουργικό και είναι Ουνίτες. Οι Ελληνόρρυθμοι Καθολικοί έχουν πλήρη κοινωνία με τον Πάπα, αλλά διατηρούν τις λειτουργικές παραδόσεις και το εορτολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αναγνωρίζουν όλα τα δόγματα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, αλλά τιμούν όλους τους Ορθοδόξους αγίους.
Πηγή: Reuters, Observer