ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τραμπ: Ρωσία και Ουκρανία ξεκινούν διαπραγματεύσεις για κατάπαυση – Τί λένε Μόσχα-Ζελένσκι

Τί προβλέπει το μνημόνιο για το Ουκρανικό που πρότεινε ο Πούτιν στον Τραμπ
EPA/UAE PRESIDENTIAL COURT / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Η τηλεφωνική συνομιλία ήταν μαραθώνια και διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες, όπως μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA. Τι ανακοίνωσαν οι δύο ηγέτες για το ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία.

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε πως Ρωσία και Ουκρανία «θα ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός», μετά την τηλεφωνική του συνομιλία με τον Ρώσο ηγέτη. «Το Βατικανό, όπως εκπροσωπείται από τον Πάπα, έχει δηλώσει ότι θα ενδιαφερόταν πολύ να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις. Ας ξεκινήσει η διαδικασία!» δημοσίευσε στο Truth Social ο Τραμπ με τόνο πολύ αισιόδοξο.

Αναλυτικά η ανάρτηση του προέδρου των ΗΠΑ στο Truth Social: «Μόλις ολοκλήρωσα τη δίωρη τηλεφωνική επικοινωνία μου με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Πιστεύω ότι πήγε πολύ καλά. Η Ρωσία και η Ουκρανία θα αρχίσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και, το πιο σημαντικό, για τον τερματισμό του πολέμου. Οι όροι αυτής (της συμφωνίας) θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών, όπως άλλωστε μπορεί αποκλειστικά να γίνει, αφού γνωρίζουν λεπτομέρειες που κανείς άλλος δεν θα γνώριζε.

Ο τόνος και το πνεύμα της συζήτησης ήταν εξαιρετικοί. Αν δεν ήταν, θα το έλεγα ευθέως χωρίς καθυστέρηση. Η Ρωσία επιθυμεί εμπορικές συναλλαγές μεγάλης κλίμακας με τις ΗΠΑ όταν τελειώσει αυτό το καταστροφικό “λουτρό αίματος”, κάτι που με βρίσκει σύμφωνο. Υπάρχει μια απίστευτη ευκαιρία για τη Ρωσία να δημιουργήσει τεράστιο αριθμό νέων θέσεων εργασίας και πλούτο. Οι δυνατότητες (που θα προκύψουν) είναι απεριόριστες. Ομοίως, η Ουκρανία μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά από το εμπόριο, στη διαδικασία ανοικοδόμησης της χώρας. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα ξεκινήσουν αμέσως.

Έχω ενημερώσει σχετικά τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσικι, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, τον καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς και τον πρόεδρο της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, σε επικοινωνία που είχα αμέσως μετά το τηλεφώνημα με τον πρόεδρο Πούτιν.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε απόψε ότι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα σήμερα με τον Αμερικανό ομόλογό του, του ζήτησε να μην λάβει «καμία απόφαση» για την Ουκρανία χωρίς την έγκριση του Κιέβου. «Του είχα ζητήσει να μην λάβει καμία απόφαση σχετικά με την Ουκρανία χωρίς εμάς, πριν από την επικοινωνία του με τον (πρόεδρο της Ρωσίας) Πούτιν. Αυτό είναι ζήτημα αρχής που είναι πολύ σημαντικό για εμάς», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου.

Η Ουκρανία δεν θα συμφωνήσει να αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις της από περιοχές που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχό της, τις οποίες η Μόσχα ισχυρίζεται πως έχει προσαρτήσει πλήρως, διεμήνυσε ο Ζελένσκι. «Κανείς δεν θα εγκαταλείψει τη γη μας, τα εδάφη μας, τον λαό μας», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος και συμπλήρωσε: «εάν η Ρωσία θέτει όρους για αποχώρηση των στρατευμάτων μας από τα εδάφη μας, αυτό σημαίνει πως δεν επιθυμεί κατάπαυση του πυρός και δεν θέλει να τελειώσει ο πόλεμος».

Σχολιάζοντας την αναφορά του Κρεμλίνου σε «μνημόνιο» που θα καθορίζει το πλαίσιο μιας μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας, ο Ζελένσκι είπε πως επί του παρόντος δεν γνωρίζει λεπτομέρειες σχετικά με αυτό, αλλά συμπλήρωσε ότι το Κίεβο θα ήταν πρόθυμο να εξετάσει τη ρωσική πρόταση. «Δεν γνωρίζω ακόμα τίποτα για αυτό (σ.σ. το μνημόνιο)», είπε. «Μόλις λάβουμε το μνημόνιο ή τις προτάσεις από τους Ρώσους, θα είμαστε σε θέση να διατυπώσουμε τη θέση μας αναλόγως», συμπλήρωσε.

Τί λέει η Ρωσία

Οι πρόεδροι Πούτιν και Τραμπ τάχθηκαν σήμερα υπέρ της «εξομάλυνσης» των σχέσεων των χωρών τους, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. «Οι δύο πρόεδροι τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης της εξομάλυνσης των (διμερών) σχέσεων» ανέφερε ο διπλωματικός σύμβουλος του Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ, ενημερώνοντας τηλεφωνικά τους δημοσιογράφους. Σύμφωνα με τον Ουσακόφ, προετοιμάζεται μια «ανταλλαγή κρατουμένων», εννέα από τη μία πλευρά και άλλοι τόσοι από την άλλη.

Πούτιν και Τραμπ «συζήτησαν πολλά θέματα», μεταξύ των οποίων και αυτό του Ιράν. Ο Πούτιν χαιρέτισε την πρόοδο στις συνομιλίες μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και προσέφερε τη βοήθεια της Μόσχας. Ο Ουσακόφ πρόσθεσε ότι ο Πούτιν χαιρέτισε επίσης τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Τραμπ στη Μέση Ανατολή, την προηγούμενη εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της «ειλικρινούς συζήτησης», όπως την χαρακτήρισε ο Ουσακόφ, οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο για όλα τα θέματα». Η συζήτηση αυτή ήταν «ουσιαστική και πολύ χρήσιμη» συνόψισε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου.

Όπως μετέδωσε το TASS, ο Πούτιν δήλωσε στον Τραμπ ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ουκρανία για τη σύνταξη μνημονίου που θα καθορίζει το πλαίσιο μιας μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης ενδεχόμενης κατάπαυσης του πυρός και των βασικών σημείων για τη διευθέτηση της σύγκρουσης. Οι προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου βρίσκονται στον σωστό δρόμο, εκτίμησε ο Πούτιν.

Όπως δήλωσε, η Ρωσία θα προτείνει – και είναι έτοιμη να συνεργαστεί για αυτό με την ουκρανική πλευρά – ένα μνημόνιο σχετικά με πιθανή μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία, στο οποίο θα καθορίζονται τα βασικά σημεία. Για παράδειγμα, οι βασικές αρχές της συμφωνίας, το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή ενδεχόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας και ούτω καθεξής, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής κατάπαυσης του πυρός για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εφόσον επιτευχθούν αντίστοιχες συμφωνίες», είπε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως Μόσχα και Κίεβο πρέπει να αναζητήσουν συμβιβασμούς που θα είναι αποδεκτοί εκατέρωθεν. «Το ζήτημα, φυσικά, είναι η ρωσική και η ουκρανική πλευρά να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή προθυμία για επίτευξη ειρήνης και να καταλήξουν σε συμβιβασμούς που θα ικανοποιούν όλες τις πλευρές», ανέφερε.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε χρήσιμη την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε για «πάνω από δύο ώρες» με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τραμπ. Η συζήτηση ήταν «πολύ εποικοδομητική και πολύ ειλικρινής», αναφέρει η ενημέρωση του Κρεμλίνου προς τον Τύπο.

Το χρονικό για την επικοινωνία 

Ο Αμερικανός πρόεδρος, με ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Truth Social, το Σάββατο, έγραψε ότι θα μιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του, για τον «τερματισμό του “λουτρού αίματος” που σκοτώνει, κατά μέσο όρο, περισσότερους από 5.000 Ρώσους και Βρετανούς στρατιώτες την εβδομάδα». Μετά το τηλεφώνημα, ο Ντ. Τραμπ θα έχει ξεχωριστή συνομιλία με τον Ζελένσκι, τον ηγέτη της Ουκρανίας, και τους ηγέτες του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της προσπάθειας των ΗΠΑ να τερματιστεί ο πόλεμος που μαίνεται από το 2022.

Όλα αυτά στη σκιά των άκαρπων συνομιλιών, στην Κωνσταντινούπολη. Η Ουκρανία δήλωσε ότι ήταν έτοιμη για κατάπαυση του πυρός, αλλά βρέθηκε αντιμέτωπη με “απαράδεκτες” απαιτήσεις από τη Ρωσία, όπως ανέφερε.

Νωρίτερα, ο Τραμπ, διά του Λευκού Οίκου, είχε διαμηνύσει ότι είναι κουρασμένος και απογοητευμένος, αλλά στόχος του Αμερικανού προέδρου είναι να τερματιστεί ο πόλεμος, ενώ ο αντιπρόεδρος του Τζέι Ντι Βανς είχε υποστηρίξει ότι οι ΗΠΑ, σε περίπτωση μη συμφωνίας Μόσχας – Κιέβου, θα πρέπει να πουν ότι «αυτός ο πόλεμος δεν είναι δικός μας». Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να υπάρξει δουλειά για την επίτευξη λύσης, λέγοντας πάντως ότι η διαδικασία είναι επίπονη και ίσως μακροπρόθεσμη.

Tί λένε διεθνή ΜΜΕ

Διεθνή μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν ότι η συνομιλία είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη για τον πρόεδρο Τραμπ, που έχει θέσει τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία ως μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησής του. Όπως αναφέρει το BBC, ο Τραμπ δεν έχει καταφέρει ουσιαστική πρόοδο. Αρχικά, είχε ξεσπάσει ανοιχτά κατά του Ζελένσκι στο οβάλ γραφείο. Τους επόμενους μήνες, ο Τραμπ, που φαινόταν να μην έχει την πρόθεση να επικρίνει το Κρεμλίνο, έχει δείξει εμφανώς την ενόχλησή του από τον πρόεδρο Πούτιν. Πρόσφατα μάλιστα, αλλά και σήμερα δια της εκπροσώπου του, ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο δευτερογενών κυρώσεων, σε περίπτωση που χρειαστεί.

Την ίδια ώρα πάντως, αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης δηλώνουν αισιόδοξοι για το σημερινό τηλεφώνημα. Άγνωστο παραμένει τι θα πράξει ο Τραμπ αν θεωρήσει ότι ο Πούτιν προσπαθεί να τον εκμεταλλευτεί ή κωλυσιεργεί. Αναλυτές εκτιμούν ότι θα ξεκινήσει μία περίοδος με πιο επιθετική γλώσσα και ενέργειες από τον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με την ανάλυση του BBC, το σενάριο αποχώρησης των ΗΠΑ αν καμία πλευρά δεν δείξει προθυμία συμβιβασμού θα εκλαμβανόταν ως ήττα για την αμερικανική κυβέρνηση, που επανειλημμένα έχει δεσμευτεί να τερματίσει την αιματοχυσία.

Σύμφωνα με τον αναλυτή του Sky News, Μάικλ Κλαρκ, ο Πούτιν φέρεται να επιδιώκει μια γρήγορη σύνοδο κορυφής, με στόχο να ξεφύγει από το “καθεστώς παρία”. Ωστόσο, όσο πιο γρήγορα πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνοδος, τόσο μεγαλύτερη πίεση θα του ασκηθεί για να συμφωνήσει σε κατάπαυση πυρός. Ο Κλαρκ υποστηρίζει ότι θα προσπαθήσει να χειριστεί τις λεπτομέρειες και την ημερομηνία μιας τέτοιας συνάντησης με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει το μεγαλύτερο δυνατό περιθώριο για να συνεχίσει τις εχθροπραξίες.

Ο ανταποκριτής του SkyNews Τζέιμς Μάθιους, σε ανάλυσή του αναφέρει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ πιθανότατα έχει συνειδητοποιήσει πλέον τις προκλήσεις, που συνεπάγεται η προσπάθεια για ειρήνη με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η ισορροπία δυνάμεων πριν από την τηλεφωνική τους επικοινωνία δεν έδειχνε απαραίτητα υπέρ της Ουάσιγκτον. Σε κάθε ευκαιρία, ο Πούτιν έχει υπονομεύσει τη διπλωματία του Τραμπ, αγνοώντας τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, για συνάντηση και για τερματισμό των βομβαρδισμών.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του βρετανικού δικτύου, η κατάσταση αρχίζει να μοιάζει με ταπείνωση, καθώς ένας Αμερικανός πρόεδρος γίνεται “παίγνιο” στα χέρια του Πούτιν, που φαίνεται να υποδύεται επιδέξια έναν ηγέτη που μπορεί να αποκοπεί από τις προσπάθειες των συμμάχων να τον σύρουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx