Ανταλλαγή ηγετών του Αζόφ με τον φιλορώσο ηγέτη της ουκρανικής αντιπολίτευσης

Ανταλλαγή Μεντβεντσούκ με διοικητές του τάγματος Azov,

Την ανταλλαγή αιχμαλώτων ανακοίνωσαν σήμερα Μόσχα και Κίεβο, με την Μόσχα να υποδέχεται 55 Ρώσους αιχμαλώτους σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας και το Κίεβο 215, ανάμεσά τους και οι μαχητές του Tάγματος Αζόφ. Από την άλλη δόθηκε στη Ρωσία ο αρχηγός του ουκρανικού φιλορωσικού κόμματος Βίκτορ Μεντβεντσούκ που ήταν στη φυλακή, κατηγορούμενος για προδοσία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας «οι διαπραγματεύσεις ήταν μακρές και δύσκολες», αλλά είχαν επιτυχή κατάληξη με την απελευθέρωση 55 ανδρών των ρωσικών δυνάμεων. «Όλοι όσοι απελευθερώθηκαν μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στη Ρωσία. Τώρα βρίσκονται σε νοσοκομεία του Υπουργείου Άμυνας και τους παρέχεται ιατρική και ψυχολογική βοήθεια».

Η ανακοίνωση, που δημοσιεύτηκε από το πρακτορείο RIA Novosti δεν κάνει καμία αναφορά στην απελευθέρωση 200 Ουκρανών, ανάμεσα στους οποίους μαχητές του Azovstal που όπως είχαν ανακοινώσει οι αυτονομιστές του Ντονμπάς και οι εκεί ρωσικές διοικήσεις επρόκειτο να δικαστούν για εγκλήματα πολέμου, και μάλιστα θα καλούνταν και διεθνείς παρατηρητές. Οι πέντε διοικητές του τάγματος Azov δεν επέστρεψαν στην Ουκρανία, αλλά μεταφέρθηκαν στην Τουρκία και θα παραμείνουν εκεί μέχρι τη λήξη του πολέμου.

Ποιος είναι ο Μεντβεντσούκ 

Από την πλευρά της η Ουκρανία παρέδωσε στη Ρωσία τον πολιτικό Βίκτορ Μεντβεντσούκ που ήταν εκφραστής της φιλορωσικής γραμμής με το κόμμα του “Πλατφόρμα Αντιπολίτευσης – Για τη Ζωή” και συνελήφθη τον Απρίλιο με την κατηγορία της προδοσίας. Ο Μεντβεντσούκ είχε εξαφανιστεί αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή, αλλά δεν κατάφερε να διαφύγει από την Ουκρανία.

O Ζελένσκι δήλωσε ότι απελευθερώθηκαν 215 Ουκρανοί αιχμάλωτοι, ενώ οι πέντε από τους διοικητές του Τάγματος Αζόφ θα παραμείνουν στην Τουρκία μέχρι το τέλος του πολέμου και θα είναι υπό την προστασία του προέδρου Ερντογάν. Ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του, ο οποίος από την πλευρά του δεν έχασε την ευκαιρία να προβάλλει το γεγονός ως «μεγάλη διπλωματική επιτυχία της Τουρκίας στη διαμεσολάβηση που κάνει μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι