Η τελετή παραλαβής των Rafale στην Τανάγρα (video)

Γαλλία: Σύγκρουση στον αέρα για δύο μαχητικά Rafale
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Τα Rafale που έφτασαν σήμερα στην Ελλάδα είναι τα πρώτα που παραλαμβάνει η χώρα μας στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία. Πέταξαν απευθείας απο τη Γαλλία για την Ελλάδα και θα ενταχθούν στην 332 Μοίρα στην Τανάγρα. Οι χειριστές τους ήταν Έλληνες ιπτάμενοι, έξι τον αριθμό, από τις δύο πρώτες ομάδες που εκπαιδεύτηκαν στον τύπο στη Γαλλία.

Στα διθέσια επέβαιναν δύο Γάλλοι ιπτάμενοι. Με την είσοδο των αεροσκαφών εντός του FIR Αθηνών, τέσσερα Mirage 2000-5Mk.2 της 331 Μοίρας τα συνόδευσαν πετώντας μαζί τους σε σχηματισμό, μέχρι το break για την προσγείωσή τους. Παρόντες στην Τανάγρα για την υποδοχή των Rafale είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης και ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ.

 

Ο πρωθυπουργός μίλησε για μια νέα σελίδα για τα γαλανόλευκα φτερά και σαφές δείγμα μιας Ελλάδας που αλλάζει και αμυντικά και διπλωματικά. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι μέσα στο 2022 θα έρθει και η δεύτερη εξάδα και το 2023 τα υπόλοιπα από τα 24 αεροσκάφη. Χαρακτήρισε τα Rafale πολλαπλασιαστή ισχύος που αναβαθμίζει την χώρα μας σε επίπεδο επιχειρησιακό και γεωπολιτικό και οι “ριπές του ανέμου”, όπως λέγονται, είναι ετοιμοπόλεμες καθώς έχουν ολοκληρώσει τα πληρώματα έναν μεγάλο κύκλο εκπαίδευσης και είναι έτοιμα να απογειωθούν για ένα νέο καλύτερο πιο ειρηνικό αύριο για όλη την περιοχή.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι στο εξής τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα απαλλάσσονται από κάθε φόρο. Το χαρακτήρισε ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης σε όσους είναι στην πρώτη γραμμή. Εστειλε και μήνυμα στην Τουρκία λέγοντας ότι δεν θα πάρουμε άδεια από κανέναν.

Είναι η πρώτη φορά στην σχεδόν 50 ετών ιστορία της αξιοποίησης γαλλικών μαχητικών από την Πολεμική Αεροπορία, που η πτήση παράδοσης γίνεται χωρίς ενδιάμεσο σταθμό σε αεροδρόμιο της Κορσικής, ή της Ιταλίας. Η προμήθεια του μαχητικού Rafale διαμόρφωσης F3-R θα περάσει επίσης στην ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας ως το πρόγραμμα με την ταχύτερη εξέλιξη σε ότι αφορά στην υλοποίησή του. Η προσγείωση των αεροσκαφών στην Τανάγρα σήμερα, έρχεται σε χρονικό διάστημα μικρότερο του έτους από την υπογραφή της σύμβασης αγοράς τους (25/1/2022)!

  "Γιόκ" σε Σουηδία από Ερντογάν

Φυσικά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα μαχητικά αυτά δεν είναι νέας κατασκευής καθώς ανήκαν στη δύναμη της Γαλλικής Αεροπορίας (Armée de l’Air et de l’Espace), μέχρι και την ημέρα της υπογραφής της σύμβασης. Από την άλλη πλευρά όμως θα πρέπει να σημειωθεί εμφατικά ότι αγοράστηκαν σε εξαιρετική από κάθε πλευρά κατάσταση, με πολύ μεγάλα περιθώρια ορίου δομικής ζωής και σε χαμηλή τιμή όντας αναβαθμισμένα στο επίπεδο F3-R. Της διαμόρφωσης που σήμερα βρίσκεται σε παραγωγή.

Λιγότερο από ένα μήνα από την υπογραφή της σύμβασης για την προμήθεια των Rafale (25/1/2021), ταξίδεψαν στη Γαλλία οι τέσσερις πρώτοι Έλληνες ιπτάμενοι που εκπαιδεύτηκαν στον τύπο. Ακολούθησαν άλλοι τέσσερις τον Ιούνιο του 2021 και άλλοι τόσοι (Group 3) τον περασμένο Νοέμβριο. Μαζί με τις τετραμελείς ομάδες των ιπταμένων, έχουν μέχρι σήμερα μεταβεί στη Γαλλία για σκοπούς εκπαίδευσης περισσότεροι από 100 τεχνικοί όλων των ειδικοτήτων. Τέτοιος αριθμός τεχνικών δεν έχει αποσταλεί ποτέ στη Γαλλία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, εξ όσων γνωρίζουμε.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι