Κι όμως η κρίση στην τουριστική βιομηχανία θα κρατήσει – Συνέντευξη

Κι όμως η κρίση στην τουριστική βιομηχανία θα κρατήσει - συνέντευξη, Κατερίνα Σταματελοπούλου

Η τουριστική βιομηχανία καλείται να αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ιστορία σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της πανδημίας. Με το τοπίο να είναι ακόμα θολό και αβέβαιο, η Ελλάδα και η Κύπρος, προσπαθούν να ανταπεξέλθουν σε αυτό το κλίμα.

Καλεσμένος της εκπομπής «επι της οθόνης» του slpress, ο κ. Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης Γενικός διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων. Εξήγησε τις στρατηγικές που ακολούθησαν στην Κύπρο προκειμένου να χτιστεί ένα πλαίσιο σταθερότητας πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Όπως είπε, σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση εκπονήθηκε ένα σχέδιο κατηγοριοποίησης των χωρών που δίνει τις προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα. Ενώ και η έγκαιρη ανακοίνωση του από την κυβέρνηση, βοήθησε ώστε να το γνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι της τουριστικής βιομηχανίας σε διεθνές επίπεδο.

Επίσης, σημαντικό στοιχείο αποτελεί η διακρατική συμφωνία με το Ισραήλ για τον εμβολιασμένο πληθυσμό. Αλλά και η διακρατική συμφωνία με τη Βρετανία  που αποτελεί και την μεγαλύτερη τουριστική αγορά διαχρονικά. Τόνισε επίσης ότι αποτελούν αστάθμητους παράγοντες οι εξελίξεις εκτός Κύπρου που επηρεάζουν το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και δεν αφήνουν περιθώριο για ασφαλής εκτιμήσεις. Όμως με τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται ότι ουσιαστική τουριστική ροή θα υπάρχει από τα τέλη Ιουνίου και μετά.

Συγκριτικό πλεονέκτημα της Κύπρου

Σύμφωνα με τον κ.Ρουσουνίδη, το προφίλ της Κύπρου ενισχύθηκε όσον αφορά τις υποδομές και την ασφάλεια που μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες. Μιας και πλέον η ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα σε οποιονδήποτε δυνητικό ταξιδιώτη. Στην Κύπρο υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και ένα πολύ δυνατό σύστημα υγείας που είναι καταλυτικός παράγοντας επιλογής για διακοπές. Πάντα σε συνδυασμό με τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα προορισμού που έχουν ανακοινωθεί. Ενώ σημαντικό είναι το γεγονός ότι η επιδημιολογική κατάσταση της Κύπρου είναι σε πολύ καλά επίπεδα. Σε αυτό συμβάλει και η στρατηγική της Κύπρου να διενεργεί καθημερινά πάνω από 50.000 τεστ σε ένα πληθυσμό 900.000 κατοίκων που έχει τον νησί.  Ένα νούμερο τεστ που είναι τεράστιο σε σύγκριση με τον πληθυσμό. Αλλά και το εμβολιαστικό πρόγραμμα κινείται σε πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς. Πρωταρχικό μέλημα όλων των εμπλεκομένων στην τουριστική βιομηχανία της Κύπρου είναι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας να εκπέμπει αυτή την ασφάλεια.

Εποχή κρατήσεων της τελευταίας στιγμής

Οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής ενδεχομένως να είναι αυξημένες φέτος λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί και στις άλλες χώρες και των travel ban που ανακοινώνουν χώρες όπως η Βρετανία. Απάντησε ο κ. Ρουσουνίδης σε σχετική ερώτηση. Και συνέχισε αναφέροντας ότι όλα αυτά συγκρατούν τις κρατήσεις και παρατείνουν την αβεβαιότητα. Όπως επίσης και στο κομμάτι των tour operators και το individual booking, δείχνει ότι φέτος θα αλλάξουν τα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Εμείς σαν τουριστική βιομηχανία είμαστε σε ετοιμότητα, παράλληλα με την κρατική στήριξη, ιδιαίτερα για τους εργαζομένους στον τουρισμό, που βοηθά να μείνουν ανοικτά τα ξενοδοχεία και να συγκρατηθεί η ανεργία. Αυτό μας δίνει την δυνατότητα να είμαστε σε ετοιμότητα να υποδεχθούμε τους επισκέπτες και τουλάχιστον για το δεύτερο μισό του χρόνου να έχουμε μια καλύτερη κίνηση.

Η τουριστική κρίση θα κρατήσει 3-4 χρόνια

Ο κύριος Ρουσουνίδης σχολίασε ότι η πανδημία ήρθε για να μείνει στη ζωή μας και καλούμαστε να ζήσουμε με αυτήν τουλάχιστον για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια. Αυτό δείχνει ότι σίγουρα ο κόσμος θα θέλει να επιστρέψει σε παλιές συνήθειες που απέπνεαν ασφάλεια. Παρότι ο κόσμος επιθυμεί να ταξιδέψει θα είναι πιο επιφυλακτικός όσον αφορά τους τρόπους που θα θέλει να ταξιδέψει και ενδεχομένως να επηρεάσει τα μακρινά ταξίδια. Γιαυτούς τους λόγους η ανάκαμψη θα είναι αργή και η επιστροφή στα επίπεδα του 2019 θα χρειαστεί τρία με τέσσερα χρόνια.

Τέλος ο Γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ δήλωσε: “Εύχομαι η επαναλειτουργία να φέρει και τους ρυθμούς ανάκαμψης που θέλουμε διότι είμαστε δύο χώρες που έχουμε μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό που επηρεάζει σημαντικά την οικονομική μας ανάπτυξη. Ελπίζω να μπορέσουμε να χτίσουμε ένα πλαίσιο ανάκαμψης και να βγούμε πιο σοφοί και δυνατοί από αυτή την πανδημία.”

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι