Κλιμακώνεται η ένταση στο Κόσοβο – Η επιστολή Βούτσιτς στην Ελλάδα

Κλιμακώνεται η ένταση στο Κόσοβο – Η επιστολή Βούτσιτς στην Ελλάδα
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ο πρόεδρος της Σερβίας Βούτσιτς απηύθυνε έκκληση προς το σερβικό έθνος, κάνοντας επί της ουσίας αναφορά σε πόλεμο, για την κρίση που μαίνεται στο Κόσοβο. Στην ομιλία του, ενημέρωσε πως έχει αποστείλει επιστολή και στην ελληνική κυβέρνηση.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Σέρβου Προέδρου: «Σήμερα συμφωνήσαμε σε ένα κείμενο με το οποίο, σύμφωνα με την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα στείλουμε αίτημα στον διοικητή της KFOR να διασφαλίσει την ανάπτυξη εκπροσώπων του στρατού και της αστυνομίας της Δημοκρατίας της Σερβίας στο έδαφος της Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια, σύμφωνα με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η απόφαση της κυβέρνησης, όπως συμφωνήσαμε με την πρωθυπουργό [Άννα Μπρνάμπιτς] σήμερα, θα ληφθεί τη Δευτέρα ή την Τρίτη», είπε ο πρόεδρος.

Μόνο οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να ζητήσουν ένταξη στην ΕΕ, κάτι που δεν είναι σε καμία περίπτωση το Κοσσυφοπέδιο, και σήμερα έστειλα επιστολές στους ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ρουμανίας και της Ισπανίας (χώρες που δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου). Θα πολεμήσουμε. Δεν μπορώ να υποσχεθώ τίποτα, αλλά ξέρω πώς παλέψαμε.

Η Πρίστινα θα υποβάλει αίτημα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 15 Δεκεμβρίου, αυτό αποτελεί παραβίαση των συμφωνιών της Ουάσιγκτον, δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς. Ο Βούτσιτς, σε μια ομιλία του προς το έθνος, είπε ότι φέτος έχει γίνει ρεκόρ για τον αριθμό των επιθέσεων για εθνοτικούς λόγους: «131 περισσότερες από πέρυσι. Άρα η κυβέρνηση Κούρτι είναι πρωταθλήτρια σε αυτό».

«Οι δηλώσεις της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Μέρκελ και του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Poroshenko ότι το Κίεβο, με τη συνεννόηση της Δύσης, δεν επρόκειτο να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ αλλάζουν δραματικά την εικόνα των γεγονότων και θέτουν ζήτημα εμπιστοσύνης» ανέφερε ο κ. Βούτσιτς.

Η πολεμική ένταση εντάθηκε έπειτα από οδοφράγματα που έστησαν οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου, από χθες το απόγευμα και παραμένουν στο Βόρειο Κόσοβο. Σημαντικές οδικές αρτηρίες που οδηγούν προς τα διοικητικά σύνορα με την Σερβία αλλά και την πρωτεύουσα Πρίστινα είναι αποκλεισμένες. Στα οδοφράγματα παραμένουν εκατοντάδες Σέρβοι που με αυτόν τον τρόπο διαμαρτύρονται για την σύλληψη ενός ομοεθνή τους, πρώην αστυνομικού, ο οποίος κατηγορείται από τις αρχές του Κοσόβου για τρομοκρατική δράση. Οι Σέρβοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τα οδοφράγματα, ενώ ο σερβικός στρατός έχει παταχθεί σε σύνορα με το Κόσοβο.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι