Κόβουν και την μουσική οι Ταλιμπάν – Ρίχνουν στην πυρά τα μουσικά όργανα

Κόβουν και την μουσική οι Ταλιμπάν – Ρίχνουν στην πυρά τα μουσικά όργανα

Το υπουργείο Ηθών της κυβέρνησης των Ταλιμπάν έριξε στην πυρά μουσικά όργανα και άλλο ηχητικό εξοπλισμό μετά την κατάσχεσή τους το Σάββατο στην επαρχία Χεράτ, καθώς θεωρεί ανήθικη τη μουσική.

«Η μουσική οδηγεί σε ηθική εξαχρείωση και η αναπαραγωγή της εκμαυλίζει τους νέους», δήλωσε ο Αζίζ Αρ Ραχμάν Αλ Μουτζάχιρ, αξιωματούχος του υπουργείου Προαγωγής της Αρετής και Αποτροπής της Έκλυσης των Ηθών στην επαρχία Χεράτ (δυτικά). Τα μουσικά όργανα κατασχέθηκαν σε αίθουσες γάμων στην ομώνυμη πρωτεύουσα της επαρχίας, αξίας αρκετών εκατοντάδων δολαρίων. Κιθάρα, αρμόνιο, δυο ακόμη έγχορδα κι ένα ταμπλά -είδος ταμπουριού, όπως και ηχεία και ενισχυτές, έγιναν στάχτη.

Αφότου ανακατέλαβαν την εξουσία στη χώρα οι Ταλιμπάν, πολλοί Αφγανοί καλλιτέχνες, ιδίως μουσικοί, εγκατέλειψαν τη χώρα τους και ζήτησαν άσυλο σε κράτη της Δύσης. Από την 15η Αυγούστου 2021, το καθεστώς των Ταλιμπάν δεν έχει πάψει να επιβάλλει νόμους για την εφαρμογή της εξαιρετικά αυστηρής εκδοχής του ισλάμ που εφαρμόζει το κίνημα, ιδίως απαγορεύοντας την αναπαραγωγή μουσικής δημόσια. Τον Ιανουάριο του 2022 οι τοπικές αρχές στην επαρχία Πάκτια συγκέντρωσαν και έκαψαν σε δημόσια θέα μουσικά όργανα που κατάσχεσαν σε εφόδους που έγιναν σε σπίτια μουσικών.

Στο στόχαστρο των ρυθμίσεων της κυβέρνησης βρίσκονται βεβαίως πάντα και οι γυναίκες. Δεν επιτρέπεται πλέον να κυκλοφορούν δημόσια παρά μόνο αν έχουν εντελώς καλυμμένο το σώμα και το πρόσωπο. Στις έφηβες και στις νέες απαγορεύτηκε η πρόσβαση στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στα πάρκα, στα χαμάμ, στους χώρους άθλησης. Την Τρίτη, χιλιάδες ινστιτούτα αισθητικής έκλεισαν σε όλη τη χώρα: οι αρχές θεωρούν πως εναντιώνονται στο ισλάμ ή είναι πολύ ακριβά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι