Σουηδία: Σαμποτάζ οι εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream

Σουηδία: Σαμποτάζ οι εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σουηδός εισαγγελέας επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική ήταν αποτέλεσμα σαμποτάζ. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, ερευνητές βρήκαν ίχνη εκρηκτικών στους κατεστραμμένους αγωγούς αερίου Nord Stream.

Σύμφωνα με τον Σουηδό εισαγγελέα, επιβεβαιώνεται το σαμποτάζ στους αγωγούς. Η Δύση είχε κατηγορήσει τη Ρωσία για δολιοφθορά και η Μόσχα κατηγόρησε αντίστοιχα την Δύση. Οι αρχές της Σουηδίας και της Δανίας ερευνούν τέσσερις τρύπες στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, οι οποίοι συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Τον Οκτώβριο, η Δανία ανακοίνωσε πως προκαταρκτική έρευνα έδειξε ότι οι διαρροές προκλήθηκαν από ισχυρές εκρήξεις. «Η ανάλυση, που έγινε, έδειξε ίχνη εκρηκτικών σε αρκετά από τα αντικείμενα που ανακτήθηκαν», αναφέρεται σε δήλωση της Σουηδικής Εισαγγελικής Αρχής. «Η έρευνα είναι πολύ περίπλοκη και συνολική. Η συνεχιζόμενη εξέταση θα καθορίσει αν μπορούν να ταυτοποιηθούν ύποπτοι», προστίθεται.

Το γραφείο του εισαγγελέα Ματς Λιούνκβιστ, ο οποίος έχει αναλάβει την προκαταρκτική έρευνα για την καταστροφή των αγωγών που διεξάγεται στη Σουηδία, αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι