ΡΡΕΠΟΡΤΑΖ

“Βούλιαξε” η Γαλλία από νέες διαδηλώσεις κατά του συνταξιοδοτικού

"Βούλιαξε" η Γαλλία από νέες διαδηλώσεις κατά του συνταξιοδοτικού

Αναβρασμός στη Γαλλία που για μια ακόμα μέρα-την έβδομη στη σειρά- σείστηκε από μαζικές διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν.

Οι κινητοποιήσεις είναι κυλιόμενες και έχουν επηρεάσει έως τώρα τα διυλιστήρια, τις δημόσιες μεταφορές και την αποκομιδή απορριμμάτων. Τα γαλλικά συνδικάτα σε μια επίδειξη ενότητας από τότε που ξεκίνησε το κίνημα διαμαρτυρίας στα τέλη Ιανουαρίου, ελπίζουν να συνεχίσουν  να πιέζει την κυβέρνηση να αποσύρει τη μεταρρύθμιση, το βασικό μέτρο της οποίας είναι αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη, στα 64 έτη.

Περισσότερες από 200 διαδηλώσεις είχαν προγραμματιστεί σε όλη τη Γαλλία, ενώ η Γερουσία θα πρέπει να αποφασίσει μέχρι το βράδυ της Κυριακής για το κείμενο του νόμου που θα κατατεθεί προς ψήφιση. Το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας κάνει λόγο για χαμηλή συμμετοχή στις διαδηλώσεις του Σαββάτου. Τα συνδικάτα ωστόσο έχουν άλλη άποψη.

Αυτή η έβδομη ημέρα κινητοποίησης συγκέντρωσε 368.000 διαδηλωτές σε όλη τη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων 48.000 στο Παρίσι, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών. Η CGT έχει καταμετρήσει 300.000 διαδηλωτές στο Παρίσι. Ο αριθμός για την εθνική συμμετοχή του CGT δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός.

«Η αποφασιστικότητα μας είναι εδώ, περάσαμε σε ένα στάδιο μεγάλης οργής, με αυτό που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας» την Παρασκευή, απορρίπτοντας το αίτημα των συνδικάτων να τον συναντήσουν, είπε ο γενικός γραμματέας της CGT, Philippe Martinez.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 10:00 π.μ. (11:00 ώρα Ελλάδος) στους δρόμους μεγάλων πόλεων, όπως η Τουλούζη και η Νίκαια, ενώ η μεγάλη πορεία στο Παρίσι ξεκίνησε στις 3.00 μμ ώρα Ελλάδος. Από τη σημερινή μέρα των κινητοποιήσεων δεν έλειψαν τα επεισόδια και οι συλλήψεις.

Την περασμένη Τρίτη, 1,28 εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε διαδηλώσεις, η μεγαλύτερη συμμετοχή από την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Τα συνδικάτα εκτιμούσαν το σύνολο σε 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων αντιτίθεται στο σχέδιο Μακρόν, ενώ μια ισχνή πλειοψηφία υποστηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μίλησε χθες Παρασκευή (10/3) για την ανάγκη της μεταρρύθμισής, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι δεν υποτιμά την δυσαρέσκεια που αυτή προκαλεί στον γαλλικό πληθυσμό. Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε μέχρι στιγμής αφήσει την γαλλική κυβέρνηση στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης που προκαλεί αυτός ο καυτός φάκελος, έγραψε στα συνδικάτα για να καλέσει σε διάλογο, μία ημέρα πριν από την έβδομη ημέρα κινητοποιήσεων κατά της μεταρρύθμισης που μεταξύ άλλων αυξάνει από τα 62 στα 64 χρόνια τα όρια συνταξιοδότησης.

«Η κυβέρνηση σας άκουγε και σας ακούει για να προωθήσει τον διάλογο (…) χωρίς να αποκλίνει από την ανάγκη για την αποκατάσταση μίας βιώσιμης ισορροπίας στο συνταξιοδοτικό μας σύστημα», γράφει ο Εμανουέλ Μακρόν παραδεχόμενος ότι η μεταρρύθμιση είναι αντιδημοφιλής καθώς αγγίζει έναν από τους πυλώνες του κοινωνικού συστήματος αλά γαλλικά. «Δεν υποτιμώ την δυσαρέσκεια την οποία εκφράζετε καθώς και τις αγωνίες που εκφράσθηκαν από πολλούς Γάλλους που ανησυχούν ότι δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη», παραδέχεται ο πρόεδρος της Γαλλίας την ώρα που πολλοί τομείς δρατηριότητας (οι μεταφορές, η ενέργεια…) διαταράσονται από τις κινητοποιήσεις των πολέμιων της μεταρρύθμισης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx