Διαδηλώσεις στο Νταγκεστάν για τη μερική επιστράτευση (videos)

"Βράζει" το Νταγκεστάν με τη μερική επιστράτευση Πούτιν (videos)
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές συνελήφθησαν από τις ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας στο Νταγκεστάν στη διάρκεια των διαδηλώσεων που έγιναν το Σαββατοκύριακο, στην πρωτεύουσα Μαχάτσκαλα και σε άλλες πόλεις της δημοκρατίας, που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στις δυτικές ακτές της Κασπίας.

Οι μεγάλες αντιδράσεις σε αυτήν στο Νταγκεστάν, που είναι απομονωμένη περιοχή και παντελώς άγνωστη στον υπόλοιπό κόσμο, προκαλούν εντύπωση, καθώς σε video που έχουν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποτυπώνεται πολλή μεγάλη συμμετοχή γυναικών. Σύμφωνα, όμως, με αναφορές κατοίκων, το Νταγκεστάν έχει θρηνήσει δυσανάλογες απώλειες στον πόλεμο της Ουκρανίας σε σύγκριση με άλλες ρωσικές περιφέρειες και αυτό το γεγονός,, σε συνδυασμό με την επιστράτευση μεγάλου αριθμού εφέδρων, έχει προκαλέσει την οργή του κόσμου.

Ο στρατιωτικός διοικητής του Νταγκεστάν, Νταϊτμπέγκ Μουσταφάγεφ δήλωσε το Σάββατο ότι μόνον οι άνδρες που διαθέτουν στρατιωτική ειδίκευση θα επιστρατευτούν κατά προτεραιότητα και ότι κανένας κληρωτός δεν θα σταλεί στην Ουκρανία. Αυτές οι δηλώσεις όμως δεν στάθηκαν ικανές να εκτονώσουν την ένταση, καθώς άγνωστος αριθμός εφέδρων έχει πάρει ήδη τον δρόμο για τα στρατιωτικά κέντρα μετεκπαίδευσης.

Η δημοκρατία του Νταγκεστάν, μια πολυεθνική περιοχή όπου η πλειονότητα του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι, είναι μία από τις πιο φτωχές περιοχές της Ρωσίας. Είχε πνιγεί στο αίμα τη δεκαετία του 2000 εξαιτίας ενός πολέμου ανάμεσα στις ρωσικές δυνάμεις και αυτονομιστικές ομάδες. Από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης εναντίον του Κιέβου, είναι επίσης μία από τις ρωσικές περιοχές με την πιο ισχυρή αναλογία ανδρών που σκοτώθηκαν στη μάχη στην Ουκρανία, σύμφωνα με υπολογισμούς για τους νεκρούς στρατιώτες στην Ουκρανία που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πληθυσμός του Νταγκεστάν είναι 3.200.000 άτομα, φυλετικά η περιοχή είναι η πιο σύνθετη στη Ρωσική Ομοσπονδία και ο ρωσικός πληθυσμός αποτελεί μειοψηφία με 7%, ενώ η μεγάλη πλειονότητα είναι τουρκόφωνοι-μουσουλμανικοί πληθυσμοί.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι