Ψήφισαν τον δήμαρχό τους κι ας είχε πεθάνει από κορονοϊό!

Σύνταξη SLpress.gr
1040

Σε έναν μικρό μεθοριακό δήμο της Ρουμανίας, μόλις 3.000 κάτοικων (μαζί με τους ανηλίκους και τους μέτοικους που δεν ψηφίζουν), εκλέχθηκε με 64% ένας άτυχος αλλά ιδιαίτερα αγαπητός στους ντόπιους πολιτικός, ο Ίον Αλιμάν, που θα εκλεγόταν για τρίτη φορά δήμαρχος αν δεν είχε χάσει σε ηλικία μόλις 56 ετών τη μάχη με τον κορονοϊό μια εβδομάδα πριν. Ήταν υποψήφιος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος

Αυτό οι Ρουμάνοι το είχαν ξανακάνει τον Ιούνιο του 2008, όταν πέθανε ένας άλλος δήμαρχος – του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος κι εκείνος, στην περιοχή Βοϊνέστι. Κι εκείνος έφυγε νέος, και εκείνος πέθανε λίγο πριν από τις εκλογές, κι εκείνος υπερψηφίσθηκε. Ο νόμος στη χώρα δεν επιτρέπει αλλαγή υποψηφίου λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, ακόμα κι αν π.χ. σκοτωθεί σε τροχαίο.

Όσον αφορά στον Αλιμάν, από τους 1.600 έχοντες δικαίωμα ψήφου, τον ψήφισαν οι 1.057. Και την Κυριακή που ήταν οι εκλογές, θα ήταν μάλιστα και τα γενέθλιά του. Εκατοντάδες  κάτοικοι μάλιστα επισκέφθηκαν το βράδυ της Κυριακής τον τάφο του.

Ο Ίον Αλιμάν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στην περιοχή του και όλες αυτές οι ψήφοι ήταν συμβολικές σε ένδειξη σεβασμού, αλλά και πολιτικό μήνυμα στους αντιπάλους του (κεντροδεξιά), δείχνοντας ότι οι κάτοικοι θέλουν ο δήμαρχός τους να προέρχεται από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του Αλιμάν και ότι προτιμούν ακόμα και νεκρό δήμαρχο παρά δεξιό. Άλλοι παρατηρητές εκτιμούν ότι το θέμα δεν ήταν τόσο πολύ πολιτικό και ιδεολογικό, όσο προσωπικό: πραγματική εκτίμηση για τον Αλιμάν, ο οποίος ενδιαφερόταν αληθινά για όλους, ακόμα και τους μη ψηφοφόρους του.

Πώς ήρθε το μοιραίο

Τα μέλη του τοπικού συμβουλίου θα προτείνουν να πάρει τη θέση του δημάρχου ο αντιδήμαρχος, ο οποίος κατεβαίνει και αυτός με το κόμμα του Αλιμάν, τους Σοσιαλδημοκράτες, μέχρι να διεξαχθούν νέες εκλογές. Μάλιστα, ο αντιδήμαρχος Νικόλας Ντόμπρε σκέφτεται να κατέλθει ο ίδιος ως υποψήφιος δήμαρχος στις αναγκαστικά επαναληπτικές εκλογές..

Ο άτυχος άνδρας προσεβλήθη στα τέλη Αυγούστου από τον κορονοϊό. Εξετάστηκε σχεδόν μια εβδομάδα μετά τα πρώτα συμπτώματα, κατά τη διάρκεια της οποίας άγνωστο γιατί, έμεινε στο σπίτι θέλοντας να πιστεύει ότι ήταν κοινό κρυολόγημα ή ίσως γνωρίζοντας ότι δεν είχε πολλές ελπίδες αν ήταν κορονοϊός. Ήταν διαβητικός και προ ετών είχε κάνει μεταμόσχευση νεφρού, γεγονός που αναγκαστικά συνεπαγόταν λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων για να μην αποβληθεί το όργανο. Ο 56χρονος ανήκε δηλαδή σε μια ιδιαίτερα ευπαθή ομάδα και το γνώριζε.

Όταν η κατάσταση επιδεινώθηκε, διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Caracal και πριν από μια εβδομάδα, λόγω ραγδαίας περαιτέρω επιδείνωσης, διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Colentina στην πρωτεύουσα, όπου και έδωσε την τελευταία του μάχη. Ο δήμαρχος της κοινότητας Ντεβεσέλου, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Βουλγαρίας, ήταν ο δεύτερος νεκρός εκλεγμένος δήμαρχος της χώρας.

Ο άλλος εκλεγμένος νεκρός

Ο προηγούμενος ήταν ο Νικολάι Ιβάσκου, ο οποίος τον Ιούνιο του 2008 σε ηλικία 56 ετών υπέκυψε σε κακοήθεια ήπατος ή σε κίρρωση από άλλο αίτιο. Ήταν και τότε παραμονές εκλογών. Ιδιαίτερα αγαπητός και εκείνος, εκλεγόταν δήμαρχος επί 18 ολόκληρα χρόνια. Ο δεξιός αντίπαλός του τότε έχασε για 30 ψήφους (ο νεκρός "έλαβε" 1051 έναντι 1028). «Ξέρω ότι πέθανε, αλλά δεν θέλω να αλλάξω την ψήφο μου» είπε τότε ένας ψηφοφόρος του.

Στον τάφο του δημάρχου που πέθανε την περασμένη εβδομάδα, του Αλιμάν, ο κόσμος έλεγε «Νίκησες, θα σε κάνουμε περήφανο, μας βλέπεις από εκεί πάνω». Το αριστερίζον σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στη Ρουμανία έχει αρχίσει να χάνει έδαφος από ό,τι έδειξαν οι δημοτικές εκλογές στο σύνολο της χώρας, αλλά σε μικρούς δήμους με υποψήφιους σαν τον Αλιμάν, αποδεικνύεται ίσως πως οι δήμαρχοι που νοιάζονται για τον κόσμο, τον κάνουν να ξεπερνά και τις ιδεολογίες.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.