Videos

Στο χείλος της αβύσσου το Σουδάν – Ο Μπουρχάν καθαρίζει το καθεστώς του

Ο στρατηγός Μπουρχάν ξηλώνει στρατηγούς και τον τραπεζίτη του Σουδάν,
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σε απομάκρυνση τεσσάρων ανώτερων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων του Σουδάν προχώρησε ο αρχηγός του κράτους στρατηγός Μπουρχάν, καθώς και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και έδωσε διαταγή να παγώσουν όλοι οι λογαριασμοί του αρχηγού της Δύναμης Ταχείας Υποστήριξη (RSF), στρατηγού Ντάγκλο. Οι μάχες των δύο στρατών συνεχίζονται, παρά τις κατά καιρούς συμφωνίες εκεχειρίας, με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας και τα κύματα εκτοπισμένων στο εσωτερικό της χώρας και φυγής στις γειτονικές χώρες αυξάνουν δραματικά.

Ο στρατηγός Μπουρχάν ανακοίνωσε ότι απέλυσε τέσσερις στρατηγούς που ήταν αποσπασμένοι στις παραστρατιωτικές δυνάμεις RSF ένα μήνα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη χώρα. Με διάταγμα απάλλαξε τον υποστράτηγο Osman Mohamed Hamid Mohamed, τον υποστράτηγο Hassan Mahjoub Al-Fadel Abdel-Hamid, τον ταξίαρχο Absher Gibril Balayel και τον ταξίαρχο Omer Hamdan Ahmed Hamad από τις θέσεις τους. Στις 16 Απριλίου, ο Μπουρχάν είχε αποφασίσει να τερματίσει την αποστολή αξιωματικών του στρατού που είχαν αποσπαστεί στις RSF και τους διέταξε να επιστρέψουν στις μονάδες τους. Ωστόσο, οι τέσσερις στρατηγοί παράκουσαν τη διαταγή και συνέχισαν να υπηρετούν στην παραστρατιωτική δύναμη.

Οι τέσσερις απολυμένοι στρατηγοί κατείχαν κρίσιμες θέσεις εντός της δομής διοίκησης των RSF. Ο υποστράτηγος Hamid Mohamed ήταν υπεύθυνος για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης, ο υποστράτηγος Al-Fadel Abdel-Hamid υπηρέτησε ως διευθυντής του γραφείου του διοικητή των RSF, ο ταξίαρχος Balayel ηγήθηκε των μηχανοκίνητων μονάδων που έκλεισαν τα σύνορα του Σουδάν με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία τον Ιανουάριο και ο ταξίαρχος Ahmed Hamad είναι επί του παρόντος επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας των RSF στις διαπραγματεύσεις της Τζέντα.

Όταν ο στρατηγός Ντάγκλο ίδρυσε την RSF, αποφάσισε να αποσπάσει πάνω από 500 αξιωματικούς για να εκπαιδεύσουν και να διαχειριστούν την παραστρατιωτική δύναμη, η οποία αρχικά σχεδιάστηκε για την καταπολέμηση των ομάδων ανταρτών σε ολόκληρη τη χώρα. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ντάγκλο είπε ότι είχε προδοθεί από 480 αξιωματικούς του στρατού που είχαν επιφορτιστεί με την εκπαίδευση των δυνάμεών του λίγο μετά την έναρξη της σύγκρουσης με το στρατό. Ανέφερε ότι μόνο τέσσερις στρατηγοί παρέμειναν πιστοί σε αυτόν, οι τέσσερις που απολύθηκαν τώρα από τον Μπουρχάν, Οι μάχες μεταξύ του τακτικού στρατού και των RSF στην πρωτεύουσα του Σουδάν έχουν εισέλθει στην πέμπτη εβδομάδα τους.

  Ελικόπτερο κατέπεσε στην Εύβοια (video)

Ο Burhan απέλυσε και τον διοικητή της Τράπεζας του Σουδάν και πάγωσε τους λογαριασμούς των RSF και των συνδεδεμένων εταιρειών τους σε σουδανικές τράπεζες. Με διάταγμα απάλλαξε τον Hussein Yahya Jangoul από τη θέση του ως διοικητή της Τράπεζας και διόρισε τον αναπληρωτή του, Burai al-Siddiq Ahmed, ως νέο διοικητή.

Ανθρωπιστική κρίση

Εν τω μεταξύ σε 860.000 άτομα υπολογίζονται οι εκτοπισμένοι και 220.000 οι πρόσφυγες από το Σουδάν στις γειτονικές χώρες, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και ο αριθμός αυτός αυξάνει καθημερινά. Περισσότεροι από 15.700 άνθρωποι έχουν φτάσει στο σημείο διέλευσης Metema με την Αιθιοπία από την έναρξη των συγκρούσεων Μπουρχάν-Ντάγκλο, και βρίσκονται στη μέση του πουθενά, δήλωσε η ανθρωπιστική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών (OCHA).

Τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση για συγκέντρωση βοήθειας περίπου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων εκτιμώντας ότι η σύγκρουση δεν πρόκειται να τερματιστεί σύντομα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας που συζητείται για μία χώρα σε κρίση και σύμφωνα με τον συντονιστή έκτακτης ανάγκης Martin Griffiths η υπογραφή δήλωση δέσμευσης είναι ένα θετικό βήμα. Ωστόσο, τα προβλήματα στη μεταφορά και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας παραμένουν μεγάλα, καθώς οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές, παρά τις διαβεβαιώσεις δεν τηρούν την εκεχειρία. Περισσότεροι από τους μισούς Σουδανούς σε συνολικό πληθυσμό περίπου 45 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας ανακοίνωσε χθες ο ΟΗΕ.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι