Θέμα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών έθεσε πάλι ο Τσαβούσογλου (video)

Για "Τούρκους της Θράκης" μιλά και πάλι ο Τσαβούσογλου
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έθεσε και πάλι θέμα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών του Αιγαίου, συνδέοντας την με την αποστρατικοποίηση τους. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, υποστήριξε ότι αν Ελλάδα δεν παραιτηθεί από τη στρατικοποίηση των νησιών, τότε θα αμφισβητηθεί η κυριαρχία τους.

«Καθορίσαμε τα δυτικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας και τα καταχωρήσαμε στον ΟΗΕ», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο. «Δεν μπορούμε να κάνουμε συμβιβασμούς εδώ. Τον τελευταίο χρόνο, η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα προσπάθησαν να παραβιάσουν την υφαλοκρηπίδα μας εννέα φορές. Κάποιες φορές τους μπλοκάραμε διπλωματικά. Κάποιες από αυτές τις πρωτοβουλίες μπλοκαρίστηκαν διπλωματικά και κάποιες από το ναυτικό μας στο πεδίο.

Κάνοντας τις απαραίτητες προειδοποιήσεις, δεν αφήσαμε αυτά τα πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας τόσο στα νότια όσο και στα δυτικά. Η αποφασιστικότητά μας είναι ξεκάθαρη. Μόνο εάν συνεργαστείτε με την Τουρκία μπορεί να γίνει το ο,τιδήποτε εδώ. Πρόκειται για επιστημονική έρευνα; Μόνο αν πάρεις άδεια από την Τουρκία. Η στάση μας σε αυτό το θέμα δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Είμαστε δυνατοί και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την υφαλοκρηπίδα μας».

«Στείλαμε δύο επιστολές στον ΟΗΕ. Τις στείλαμε, γιατί η Ελλάδα παραβίασε το καθεστώς αυτών των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών. Τα νησιά αυτά δόθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων με τον όρο του αφοπλισμού. Στις επιστολές μας προς τον ΟΗΕ, η Ελλάδα παραβιάζει τις εδώ συμφωνίες. Εάν η Ελλάδα δεν το σταματήσει αυτό, τότε τίθεται θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας αυτών των νησιών. Επειδή παραβιάζετε τον όρο. Εάν χρειαστεί, θα κάνουμε τις τελευταίες μας προειδοποιήσεις κι έπειτα θα ξεκινήσει η αμφισβήτηση.

Η Ελλάδα ουσιαστικά δέχεται… Τί λένε; Ότι αισθάνονται απειλή από την Τουρκία και άρα γι’ αυτό τον παραβιάζουν τον όρο. Θα αποτρέψετε την απειλή με λίγους στρατιώτες και λίγα όπλα που τοποθετείτε στο νησί; Δεν λένε την αλήθεια. Πάντα λένε ψέματα σε ανθρωπιστικά θέματα. Αν υπάρχει απειλή είναι από εκείνους. Δεν πρόκειται αυτό να το αφήσουμε έτσι. Υπάρχουν πλευρές σε αυτές τις συμφωνίες, τη Συμφωνία της Λωζάνης, του Παρισιού. Φυσικά, θα ξεκινήσουμε συζήτηση σε διεθνές επίπεδο». Για το Κυπριακό ο Τσαβούσογλου είπε ότι ο ελληνοκυπριακός τομέας τα «άλλαξε όλα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Στις δηλώσεις Τσαβούσογλου αντέδρασαν έντονα, τόσο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι