Την αποβολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε ο Μισέλ

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ζήτησε να εξοστρακιστεί η Ρωσία από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και να απεμπολήσει το δικαίωμα βέτο, στο ίδιο μήκος κύματος με την δήλωση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Όταν κράτος-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας εξαπολύει απρόκλητο και αδικαιολόγητο πόλεμο, πόλεμο που καταδικάζει η Γενική Συνέλευση, η αναστολή της ιδιότητας του μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει να είναι αυτόματη, κατά την άποψή μου», δήλωσε ο κ. Μισέλ, υπαινισσόμενος την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η χρήση του δικαιώματος βέτο πρέπει να είναι εξαίρεση, αλλά έχει μετατραπεί, το είδαμε, στον κανόνα. Χρειάζεται μεταρρύθμιση, επείγει», πρόσθεσε ο κ. Μισέλ απευθυνόμενος στη Γενική Συνέλευση στη Νέα Υόρκη. Τα πέντε κράτη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία και η Κίνα,  έχουν δικαίωμα αρνησικυρίας στις αποφάσεις του κορυφαίου οργάνου του ΟΗΕ.

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι νομικά δεσμευτικές. Δυνάμει του Χάρτη του ΟΗΕ, έχει «την βασική ευθύνη για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας». Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει απαιτήσει επανειλημμένα η Ρωσία να εκδιωχθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας και να της στερηθεί το δικαίωμα βέτο, εξαιτίας του πολέμου από τον Φεβρουάριο.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι