ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μυστήριο με το κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο του Τσιν στη Μόσχα

Μυστήριο με το κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο που κομίζει ο Τσιν στη Μόσχα,

Στη Μόσχα μεταβαίνει ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Τσιν Γκανγκ, για συνομιλίες με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Κινέζος ΥΠΕΞ είχε πει στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να παρουσιάσει σχέδιο ειρήνευσης για την Ουκρανία, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι «ρίχνουν λάδι στη φωτιά». Το ενδιαφέρον της κινεζικής διπλωματικής επίσκεψης εστιάζεται στο σχέδιο που αναμένεται να παρουσιαστεί από τον Τσιν Γκανγκ στον Λαβρόφ. Δεν αποκλείεται συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Με την Μόσχα, ολοκληρώνεται η περιοδεία του Κινέζου ΥΠΕΞ στην Ευρώπη, εξ αφορμής της Διάσκεψης του Μονάχου όπου είχε ευθεία αντιπαράθεση το Σάββατο με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος προειδοποίησε το Πεκίνο να μην δώσει στρατιωτική βοήθεια στην Ρωσία. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένκσι έκανε λόγο την επομένη, για «κίνδυνο παγκόσμιας σύρραξης εάν το Πεκίνο δώσει όπλα στη Μόσχα».

Η επίσκεψη Τσιν, που ανέλαβε τα καθήκοντά του πρόσφατα αντικαθιστώντας τον Γουάνγκ Γι, συμπίπτει με τον ένα χρόνο από την έναρξη του πολέμου και πέραν της συμβολικής σημασίας, θα είναι κρίσιμο για τις σχέσεις Κίνας-Ρωσίας αλλά και τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ. Το Πεκίνο δεν έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ενίσχυσε τις οικονομικές του σχέσεις με την Μόσχα, ειδικά στο πεδίο της ενέργειας. Από την άλλη, όμως, μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν δυτικές αναφορές για στρατιωτική συνεργασία ή εξαγωγή όπλων από την Κίνα προς την Ρωσία.

Το Κρεμλίνο δεν έχει επιβεβαιώσει συνάντηση του προέδρου Πούτιν με τον Τσιν. Αν συναντηθούν, οι εικόνες του Τσιν Γουάνγκ και του Πούτιν να κάνουν χειραψία στο Κρεμλίνο θα είναι άμεσο κοντράστ με αυτονόητη σημασία στην επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο. Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας το τελευταίο διάστημα έχουν επιδεινωθεί λόγω των κινεζικών μπαλονιών πάνω από τη Βόρεια Αμερική, το ένα εκ των οποίων η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε κατασκοπευτικό, ενώ το Πεκίνο επιμένει ότι ήταν μετεωρολογικό και εγκαλεί την διοίκηση Μπάιντεν για απαράδεκτη κατάρριψη.

Κόντρα ΗΠΑ-Κίνας στο Μόναχο

Στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου το Σάββατο, ο Τσιν Γκανγκ απευθύνθηκε προς τους αξιωματούχους των ευρωπαϊκών χωρών αποκαλώντας τους «αγαπητούς φίλους», ενώ αντιθέτως αναφερόμενος στις ΗΠΑ σημείωσε: «Εμείς δεν ρίχνουμε λάδι στη φωτιά και είμαστε αντίθετοι στο να αποκομίσουμε οφέλη από αυτή την κρίση».

Για να μην υπάρχει αμφιβολία ο Κινέζος ΥΠΕΞ πρόσθεσε: «Ορισμένες δυνάμεις μπορεί να μην θέλουν ειρηνευτικές συνομιλίες. Δεν ενδιαφέρονται για τη ζωή και τον θάνατο των Ουκρανών, ούτε για το κακό στην Ευρώπη. Μπορεί να έχουν στρατηγικούς στόχους μεγαλύτερους από την ίδια την Ουκρανία. Αυτός ο πόλεμος δεν πρέπει να συνεχιστεί». Ο Τσιν ανακοίνωσε ότι το Πεκίνο έχει ειρηνευτικό σχέδιο, αλλά, δεν είπε περισσότερα για τις προβλέψεις του σχεδίου, ούτε γιατί έγινε τώρα και όχι νωρίτερα.

Επιφυλακτικά είδαν τις προαναγγελίες του Τσιν οι αξιωματούχοι της ΕΕ και η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ενδεικτικά: «Χρειαζόμαστε περισσότερες αποδείξεις ότι η Κίνα δεν συνεργάζεται με τη Ρωσία και δεν το βλέπουμε αυτό τώρα». Το μυστήριο με το κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο αναμένεται να λυθεί εντός των ημερών με τις συνομιλίες του Τσιν Γκανγκ στη Μόσχα ενώ θα αποσαφηνιστεί ως ένα βαθμό εάν αυτή η κίνηση συνιστά περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων Κίνας-Ρωσίας. Ερώτημα είναι εάν το σχέδιο θα δοθεί ταυτόχρονα στο Κίεβο και πώς το Πεκίνο σχεδιάζει να φέρει τις δύο αντιμαχόμενες χώρες στο τραπέζι των συνομιλιών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx