ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο Ερντογάν πήρε το μυστρί και υπόσχεται 270.000 νέες κατοικίες

Ο Ερντογάν πήρε το μυστρί και υπόσχεται 270.000 κατοικίες τον Μάρτιο,

Πάνω από 270.000 νέες κατοικίες υποσχέθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προς τους σεισμοπαθείς, μιλώντας στο Γκαζιαντέπ σε καταυλισμό κοντέινερ που έστησε η κρατική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD. Η κατασκευή τους θα αρχίσει μέσα στον Μάρτιο. 

O Ερντογάν, συνοδευόμενος από τον κυβερνητικό του εταίρο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ανέφερε προηγούμενα παραδείγματα ανοικοδόμησης περιοχών που είχαν πληγεί παλαιότερα από σεισμούς, το Βαν, το Μπινγκόλ, την αποκατάσταση των ζημιών μετά τις πυρκαγιές στην Αττάλεια και τον σεισμό στη Μαλάτεια και διαβεβαίωσε ότι η κανονικότητα στις 11 πληγείσες επαρχίες της Τουρκίας θα επανέλθει πολύ γρήγορα.

Ειδικά για το Γκαζιαντέπ ο Ερντογάν είπε ότι έχουν μεταφερθεί 87.000 σεισμοπαθείς σε άλλες επαρχίες, 100.000 άνθρωποι βρίσκονται σε προσωρινά καταλύματα (σκηνές και κοντέινερ) και για τις διατροφικές τους ανάγκες έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή 24 κινητές κουζίνες. Ο πρόεδρος της Τουρκίας ζήτησε από τον κόσμο να συνεχίσει να τον εμπιστεύεται και πρόσθεσε ότι «με ενότητα και αλληλεγγύη η χώρα θα ξεπεράσει τα προβλήματα από τους φοβερούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου». Παράλληλα, επιτέθηκε ξανά στην αντιπολίτευση και στον αρχηγό του κεμαλικού CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον οποίο κατηγόρησε ότι προσπαθεί να κερδοσκοπήσει πολιτικά πάνω στην καταστροφή.

Τι λέει η αντιπολίτευση για τα σχέδια

Από την πλευρά του ο Κιλιτσντάρογλου κάλεσε τον Ερντογάν να ενημερώσει τη Βουλή για τα σχέδια ανοικοδόμησης που εξαγγέλλει, κάτι που η κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη να το κάνει, καθώς η ενεργοποίηση καθεστώτος έκτακτης ανάγκης για τις 11 πληγείσες επαρχίες, επιτρέπει στην κυβέρνηση να προωθεί τις αποφάσεις της χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου και σύμφωνα με την αντιπολίτευση αυτή η κατάσταση αναπαράγει την αδιαφάνεια και την διαπλοκή της κυβέρνησης με τον κατασκευαστικό κλάδο.

Τα ερωτήματα της αντιπολίτευσης αφορούν τις πολεοδομικές μελέτες, τους αντισεισμικούς κανονισμούς αλλά και τα γενικά στάνταρντ των νέων κατοικιών, καθώς και τις διαδικασίες διαγωνισμών για την ανάθεση των έργων κατασκευής και των έργων υποδομής. To αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Αστικής Ανάπτυξης μόλις τώρα ανακοίνωσε ότι ξεκινάει εργασίες με ιδιωτικές επιχειρήσεις για την εκτίμηση των ζημιών στις υποδομές. Παράλληλα συνεχίζονται οι μετασεισμικές δονήσεις και νέοι σεισμοί, που κατά τους επιστήμονες καθιστούν πολύ πιο δύσκολες τις εργασίες ανοικοδόμησης.

Πόσο απέχει η πραγματικότητα που περιγράφει ο Ερντογάν από αυτή του Κιλιτσντάρογλου φαίνεται και στο πιο άμεσο πρόβλημα της διάθεσης σκηνών στους σεισμοπαθείς. Σύμφωνα με την κυβέρνηση σε λίγες ημέρες θα έχουν καλυφθεί οι ανάγκες σε όλες τις επαρχίες για σκηνές, όμως η αντιπολίτευση αντιτείνει ότι δεν έχει καλυφθεί ακόμα ούτε το εν τρίτο των αστέγων οι οποίοι αναγκάζονται να αναζητήσουν λύσεις ανάγκης, κατασκευάζοντας οι ίδιοι πρόχειρες σκηνές με πλαστικά, χαρτιά και τσίγκους ή μετακομίζουν σε άλλες πόλεις, σε συγγενείς και φίλους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx