ΘΕΜΑ

Ποιος σχεδιάζει να βάλει φωτιά στην Υπερδνειστερία

Ποιος σχεδιάζει να βάλει φωτιά στην Υπερδνειστερία, Γιώργος Βενέτης

Η πρώτη φορά που τα φώτα των παγκόσμιων ΜΜΕ είχαν πέσει στην λησμονημένη Υπερδνειστερία, ήταν λίγο μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τότε ένα μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων είχε σημειωθεί στο de facto κράτος που έχουν συγκροτήσει οι Ρώσοι αποσχιστές στην Μολδαβία. Οι επιθέσεις αυτές, που δεν είχαν προκαλέσει θύματα, παραμένουν και μέχρι σήμερα αδιευκρίνιστες: Οι Ρώσοι αποσχιστές είχαν κατηγορήσει τους Ουκρανούς, το Κίεβο τους Ρώσους και οι Αμερικανοί είχαν περιοριστεί να δηλώσουν πως “δεν ξέρουν τι έχει συμβεί”.

Οι εξελίξεις αποδείχτηκαν ραγδαίες για την Μολδαβία: Έναν χρόνο μετά την ρωσική επίθεση, η κυβέρνηση της προέδρου Σάντου έχει πλέον συνταχθεί με την Δύση, επιβάλλοντας κυρώσεις κατά της Ρωσίας και αποστέλλοντας βοήθεια στο Κίεβο. Την ίδια στιγμή αντιμετωπίζει ισχυρή αμφισβήτηση από την φιλορωσική αντιπολίτευση, που οργανώνει διαδηλώσεις κατά της ακρίβειας, ζητώντας την παραίτηση της. Όμως όλα αυτά μοιάζουν ασήμαντα στο ενδεχόμενο επέκτασης του πολέμου στην Μολδαβία, όπως δείχνουν οι ρωσικές κατηγορίες πως σχεδιάζει, από κοινού με τους Ουκρανούς, να εισβάλει στην Υπερδνειστερία!

Τους ρωσικούς ισχυρισμούς απέρριψε η φιλοδυτική κυβέρνηση της χώρας, η οποία κατηγόρησε την Μόσχα πως απεργάζεται την ανατροπή της. Πρόσφατα η Σάντου διόρισε νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ντόριν Ριτσεάν, μετά την παραίτηση της πρωθυπουργού Γκαβριλίτα. Στο αίτημα Ριτσεάν να αποστρατικοποιηθεί η Υπερδνειστερία, όπου εκτός των δυνάμεων των Ρώσων αποσχιστών υπάρχουν και τακτικά ρωσικά στρατεύματα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε με την ανάκληση του διατάγματος του 2012, όπου στήριζε την εδαφική κυριαρχία της Μολδαβίας!

Μία “παγωμένη σύγκρουση”

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες “παγωμένες συγκρούσεις” του μετασοβιετικού κόσμου, το Ναγκόρνο Καραμπάχ στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν και την Νότια Οσετία και την Αμπχαζία στην Γεωργία, ελάχιστες συγκρούσεις σημειώθηκαν στην Υπερδνειστερία, μετά τον σύντομο εμφύλιο του 1992, όταν οι ρωσικοί πληθυσμοί είχαν πάρει τα όπλα, αντιδρώντας στην ανεξαρτητοποίηση της Μολδαβίας από την Μόσχα.

Από τότε η Υπερδνειστερία έχει το δικό της νόμισμα, το δικό της κοινοβούλιo και τον δικό της στρατό, ενώ τις σημαίες και τα δημόσια κτίρια κοσμούν ακόμα και σήμερα σοβιετικά σύμβολα! Η Μόσχα έχει αποφύγει να αναγνωρίσει την “Δημοκρατία” των Ρώσων αποσχιστών στην Υπερδνειστερία, όπως δεν έχει αναγνωρίσει την αντίστοιχη των Αρμένιων αυτονομιστών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αν δεχτούμε πως η Ρωσία διακινεί σενάρια φαντασίας για εισβολή, ένα πιθανό κίνητρο είναι πως προετοιμάζει το κλίμα για την επόμενη πολεμική κλιμάκωση της. Όμως, καθώς η Υπερδνειστερία δεν συνορεύει με την Ρωσία, για να φτάσει στον συγκεκριμένο θύλακα ο ρωσικός στρατός πρέπει πρώτα να εισβάλλει στην Οδησσό, με την οποία η Υπερδνειστερία συνορεύει. Με το μακελειό στο Μπαχμούτ ακόμα να μαίνεται, μία εισβολή στην Οδησσό δεν μοιάζει καθόλου εύκολη, με δεδομένες και τις αδυναμίες του ρωσικού στρατού που είδαμε στην υποχώρηση της Χερσώνας και στο στραπάτσο που “έφαγε” στο Χάρκοβο.

 

Αν πάντα δεχτούμε ως “σενάρια φαντασίας” τους ρωσικούς ισχυρισμούς, δεν αποκλείεται αυτοί να εντάσσονται περισσότερο σε μία απόπειρα αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης της Μολδαβίας, με δεδομένη την εκτός ορίων πολεμική της με το φιλορωσικό κόμμα Shor. Όμως, υπάρχει και η εκδοχή να αληθεύουν οι ρωσικοί ισχυρισμοί! Αρκεί να θυμηθούμε την στάση του Κιέβου, στο επεισόδιο με τον πύραυλο που είχε πλήξει χωριό της Πολωνίας, όπου ο Ζελένσκι επέμενε πως ο πύραυλος ήταν ρωσικός, ακόμα και όταν το ΝΑΤΟ και ο Μπάιντεν δήλωνε πως ο πύραυλος ήταν από την ουκρανική αεράμυνα!

Η στάση του Κιέβου στο επεισόδιο, που μόνο… τρελό δεν είχε βγάλει τον Μπάιντεν, είχε δείξει πως επεδίωκε να ανοίξει και άλλο μέτωπο στον ουκρανικό πόλεμο, υπολογίζοντας σε μία πιο ενεργή εμπλοκή του ΝΑΤΟ. Καθώς η Ρωσία μπορεί μόνο από αέρος να υποστηρίξει την Υπερδνειστερία (η ρωσική ειρηνευτική δύναμη περιορίζεται σε λιγότερους από 2.000 στρατιώτες) δεν αποκλείεται το Κίεβο να θεωρεί πως είναι “εύκολος” στόχος, την στιγμή που τα “πάρε-δώσε” της προέδρου Σάντου με το ΝΑΤΟ εντείνονται. Να σημειωθεί πως προσκλήθηκε στην Βαρσοβία, στη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προχθές με τους αρχηγούς των εννέα ανατολικοευρωπαϊκών χωρών που είναι στο ΝΑΤΟ, παρόλο που η Μολδαβία δεν είναι μέλος της Συμμαχίας.

Όπως η Βεσσαραβία

Την χώρα “γέννησε” η Επανάσταση των Μπολσεβίκων, που συγκρότησε την Λαϊκή Δημοκρατία της Μολδαβίας, σε μια περιοχή-κτήση της τσαρικής Ρωσίας, γνωστότερης τότε ως Βεσσαραβία. Την Βεσσαραβία κατέλαβε λίγο μετά το 1918 ο ρουμανικός στρατός, που είχε συστρατευτεί με την Αντάντ στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ΕΣΣΔ δεν αναγνώρισε την ενσωμάτωση της Βεσσαραβίας στην Ρουμανία, η οποία στην κυριολεξία άλλαξε χέρια, εν μέσω του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Με το διαβόητο Σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ, αποδόθηκε στην Σοβιετική Ένωση, εν άγνοια του τότε βασιλιά της Ρουμανίας Καρόλου.

Με την Ρουμανία να απειλούνταν με τον περαιτέρω διαμελισμό της (καθώς οι Ούγγροι και οι Βούλγαροι σύμμαχοι των Ναζί διεκδικούσαν την Τρανσυλβανία και την Δοβρουτσά) ο Κάρολος (υπό το βάρος και πολλών σκανδάλων) υποχρεώνεται σε παραίτηση και την εξουσία αναλαμβάνει ο στρατηγός Αντονέσκου, ένας υποστηρικτής του Άξονα. Ο Αντονέσκου σύντομα θα εξελιχθεί σε έναν από τους “αγαπημένους” στρατηγούς του Χίτλερ.

Με την γερμανική εισβολή στην ΕΣΣΔ η Βεσσαραβία επέστρεψε στην Ρουμανία, καθώς ο Αντονέσκου υποστήριξε στρατιωτικά τον Χίτλερ στο Ανατολικό Μέτωπο. Η ακμαία εβραϊκή κοινότητα της Βεσσαραβίας αντιμετώπισε στυγνές διώξεις από το καθεστώς Αντονέσκου. Μέσω Βεσσαραβίας, ο ρουμανικός στρατός εισέβαλε στην Οδησσό, όπου εξόντωσε με φρικιαστικό τρόπο και την πολυάριθμη εβραϊκή μειονότητα της πόλης. Το τέλος του Πολέμου έφερε την επιστροφή της Βεσσαραβίας στην ΕΣΣΔ και την εκτέλεση του Αντονέσκου για εγκλήματα πολέμου.

Πάντως η ρωσική περιγραφή της σχεδιαζόμενης προβοκάτσιας που σχεδιάζουν οι Ουκρανοί στην Υπερδνειστερία, όπου αναφέρεται σε ουκρανικές δυνάμεις που θα φορέσουν ρωσικές στολές(!) και θα προκαλέσουν πολεμικό επεισόδιο, θυμίζει ακριβώς τις προβοκάτσιες των ναζί στον Β Παγκόσμιο, όπου έντυναν Γερμανούς με πολωνικές στολές, για να δικαιολογήσουν την εισβολή στην Πολωνία. Σε ότι αφορά την Μολδαβία, τα “φαντάσματα” της ιστορίας που βγήκαν στο προσκήνιο με την ρωσική εισβολή, “στοιχειώνουν” το μικρό αυτό έθνος. Αρκεί να σημειωθεί πως ένα ισχυρό ρεύμα στο εσωτερικό της χώρας υποστηρίζει, ακόμα και με πολυπληθείς διαδηλώσεις, την ένωση… με την Ρουμανία!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx