ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Κάνει πως δεν ακούει τον Μπάιντεν ο Ζελένσκι για τον πύραυλο στην Πολωνία

Κάνει πως δεν ακούει τον Μπάιντεν ο Ζελένσκι για τον πύραυλο στην Πολωνία, Γιώργος Λυκοκάπης

“Λήξη συναγερμού” σήμαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με το θρίλερ που διαδραματίζονταν τις τελευταίες ώρες για το πυραυλικό πλήγμα που σημειώθηκε στην Πολωνία, σε χωριό στα σύνορα με την Ουκρανία: Στις πρώτες δηλώσεις του ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε «απίθανο» ο πύραυλος να εκτοξεύτηκε από την Ρωσία (επιφυλακτικό ήταν από την αρχή και το Πεντάγωνο). Ο Μπάιντεν επισήμως ενημέρωσε τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ, πως οι πύραυλοι προήλθαν από την ουκρανική αεράμυνα, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας. 

Είχε προηγηθεί το μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσε η Ρωσία στο Κίεβο και σε άλλες ουκρανικές πόλεις, που εκλήφθηκε και ως ένα είδος απάντησης στην απόσυρση της Μόσχας από την Χερσώνα, αλλά και στην ομιλία Ζελένσκι στην Σύνοδο των G20. Επιθέσεις που αν και έπληξαν καίριες υποδομές της Ουκρανίας, βυθίζοντας στο σκοτάδι το Κίεβο, το Χάρκοβο, ακόμα και την Μολδαβία, προκάλεσαν ελάχιστα θύματα από ουκρανικής πλευράς.

Με τέτοιο μπαράζ πυραυλικών πληγμάτων, έμοιαζε λογικό ένας ρωσικός πύραυλος να εκτρέπονταν της πορείας του και να έπληττε ένα πολωνικό χωριό, που βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα. Όμως, πρέπει σημειωθεί πως η πολωνική κυβέρνηση, η οποία πρωτοστατεί στην σκληρή αντιμετώπιση της Ρωσίας (και προ της εισβολής στην Ουκρανία) υπήρξε εξ’ αρχής συγκρατημένη. Είναι χαρακτηριστικό πως τελικώς δεν ζητά ούτε την ενεργοποίηση του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ που προβλέπει πως «τα Μέρη θα διαβουλεύονται από κοινού όποτε, κατά τη γνώμη οποιουδήποτε από αυτά, απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλεια οποιουδήποτε από τα μέρη».

Ένα πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία, την χώρα όπου ξεκίνησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και την πρώτη χώρα όπου κατάρρευσε ο κομμουνισμός, έμοιαζε ως το κατάλληλο έναυσμα για την κλιμάκωση του ουκρανικού πολέμου, ενδεχόμενο που θέλει να αποφύγει η Δύση. Εξ΄ ου και αρχίζει να “μαζεύει” το επεισόδιο. Την ίδια στιγμή, οι αμερικανικές ανακοινώσεις μοιάζουν και ως ένα “άδειασμα” στο Κίεβο, το οποίο εμμένει και μέχρι τώρα ότι οι πύραυλοι που έπληξαν την Πολωνία ότι ήταν ρωσικοί!

Ο Ζελένσκι διαψεύδει τον Μπάιντεν

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έσπευσε να αποδώσει εξ’ αρχής το πλήγμα στους Ρώσους, μιλώντας για «σημαντική κλιμάκωση» στο Ουκρανικό και για «εκτόξευση πυραύλων στο έδαφος του ΝΑΤΟ». Θα μπορούσαν οι δηλώσεις αυτές να χαρακτηριστούν “εν θερμώ”, καθώς έγιναν λίγη ώρα μετά το επεισόδιο. Όμως αντί ο Ζελένσκι να περιοριστεί στα να περιμένει να ξεκαθαριστεί το επεισόδιο, ή να ζητήσει μία “συγγνώμη” στην Πολωνία, συμπεριφέρεται σαν μην έχουν προηγηθεί οι δηλώσεις Μπάιντεν!

Ο ίδιος και κορυφαίοι Ουκρανοί αξιωματούχοι επαναφέρουν με το γνώριμο ύφος τους (που κάθε άλλο παρά διπλωματικό μπορεί να χαρακτηριστεί) την παλαιότερη πρόταση τους για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων από το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, εμμένοντας να αποδίδουν την ευθύνη στην Ρωσία για το επεισόδιο. Ύφος που η Μόσχα προ λίγου χαρακτήρισε «υστερικό», η οποία επαίνεσε την… συγκρατημένη στάση του Μπάιντεν!

Το Κίεβο φτάνει σε σημείο σε διαψεύδει(!) ακόμα και τον Αμερικανό πρόεδρο και το μόνο που δεν έχουμε ακούσει είναι να κατηγορήσει για “πουτινισμό” και την πολωνική κυβέρνηση για την συγκρατημένη στάση της! Ο Ζελένσκι που απαιτεί πολεμική… πανστρατιά του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας (αγνοώντας ακόμα και τους Αμερικανούς) σχεδόν δικαιώνει τους Ρώσους που μίλησαν από την αρχή για “προβοκάτσια”, για να επέμβει το ΝΑΤΟ στην σύγκρουση, με ότι και αν αυτό σημαίνει…

Μαίνεται το διπλωματικό παρασκήνιο

Το πυραυλικό πλήγμα στο χωριό της Πολωνίας έμοιαζε να ήρθε για να βάλει “μπουρλότο” στις παρασκηνιακές διπλωματικές επαφές που μαίνονται μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, με πολλούς αναλυτές να εκτιμούν πως αναζητείται μία διπλωματική δίοδος στην σύγκρουση, με αμοιβαίους συμβιβασμούς. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ένα σύντομο χρονικό:

Αρχικά, είχαμε επαφές του αμερικανικού και του ρωσικού υπουργείου Άμυνας για να αποκλειστεί η χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία. Ύστερα ήρθε η απόσυρση των Ρώσων από την Χερσώνα, χωρίς να πέσει πυροβολισμός, με τους ίδιους τους Ουκρανούς να δηλώνουν έκπληκτοι (απόσυρση που είχε τα χαρακτηριστικά μιας προ-συνεννόησης). Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε πως ΗΠΑ και Ρωσία θα συζητήσουν την “Νέα Συνθήκη Start) στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, συνθήκη που έχει τις καταβολές της στον Ψυχρό Πόλεμο και αφορά τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων.

Μετά ήρθε η επιβεβαίωση για μυστικές συνομιλίες ΗΠΑ και Ρωσίας στην Τουρκία, παρουσία του αρχηγού της CIA, o οποίος μάλιστα μεταβαίνει εσπευσμένα στο Κίεβο και οι δηλώσεις Λαβρόφ πως έλαβε διαβεβαιώσεις από τους Δυτικούς πως θα αρθεί ένα μέρος των κυρώσεων για την εξαγωγή ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων στις διεθνείς αγορές.

Προηγουμένως οι Αμερικανοί είχαν ζητήσει από τον Ζελένσκι να μην είναι κατηγορηματικός στο να αποκλείει συνομιλίες με την Ρωσία (οι Ουκρανοί είχαν θέσει όρο να… αποχωρήσει ο Πούτιν από την εξουσία) ενώ ο Λευκός Οίκος είχε διαρρεύσει την ενόχληση του Μπάιντεν από την “αχαριστία” του Ουκρανού προέδρου. Διαρροή που είχε έρθει λίγο πριν τις Ενδιάμεσες Εκλογές, καθώς ένα ισχυρό τμήμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δήλωνε πως δεν είναι πρόθυμο να μετατραπεί η αμερικανική οικονομία «σε ΑΤΜ του Κιέβου»! Η συγκρατημένη στάση τους στο επεισόδιο δείχνει πως προτεραιότητα τους είναι μην εκτραπεί η σύγκρουση στην Ουκρανία και μένει να δούμε αν θα υπάρξει αμερικανική αντίδραση στις δηλώσεις των Ουκρανών, που κυριολεκτικά αγγίζουν τα όρια τoυ θράσους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι