ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τραγωδία Τεμπών: Γιατί εγείρονται ενστάσεις για την συγκρότηση της επιτροπής διερεύνησης

Τραγωδία Τεμπών: Γιατί εγείρονται ενστάσεις για την συγκρότηση της επιτροπής διερεύνησης

Ενστάσεις και πολιτικές εντάσεις προκαλεί η συγκρότηση επιτροπής που θα διερευνήσει  το δυστύχημα των Τεμπών και ενώ ακόμα τα σωστικά συνεργεία επιχειρούν, οι οικογένειες των θυμάτων βιώνουν οδύνη και τραγωδία και η κοινωνία τελεί υπό το σοκ των άδικα χαμένων παιδιών. Ο Πρωθυπουργός στη δήλωση του είχε κάνει λόγο για υπερκομματική και ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσει ενδελεχώς τα αίτια του δυστυχήματος στα Τέμπη, αλλά και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων.

Πλην απροόπτου σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί η σύνθεση της επιτροπής από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών  και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα ολιγομελές σχήμα 3-5 ατόμων, καθηγητών πανεπιστημίου με ειδίκευση το αντικείμενο των σιδηροδρόμων, Επιφορτισμένος με την ευθύνη λειτουργίας αυτής της επιτροπής θα είναι ο ίδιος ο κ. Γεραπετρίτης, όπως εξήγησε χθες στις πρώτες συσκέψεις που έκανε με τους συνεργάτες του στο υπουργείο.

Πρακτικά η διαδικασία διερεύνησης του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη σχεδιάζεται να γίνει δίχως την εμπλοκή της Βουλής, αλλά με υπερκομματική επιτροπή με βάση τον σχεδιασμό του νέου υπουργού Μεταφορών, Γιώργου Γεραπετρίτη. Με την προοπτική αυτή διαφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον αρμόδιο τομεάρχη του κόμματος Νίκο Παππά, ο οποίος δήλωσε πως αυτό που πρέπει να γίνει είναι να συγκροτηθεί διακομματική επιτροπή κι όχι υπερκομματική «με πρόσωπα της αρεσκείας της κυβέρνησης», όπως είπε.

Ο κ. Γεραπετρίτης, στην διαδικασία παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου μίλησε συγκεκριμένα για την σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων στην οποία είχε αναφερθεί στο διάγγελμά του και ο πρωθυπουργός. Περιγράφοντας τον ρόλο που θα έχει στο υπουργείο επισήμανε ότι είναι μεταβατικός υπουργός και έχει ως αποστολή την επίτευξη τριών στόχων. Διευκρινίζοντας ότι έως τις εκλογές οι υφυπουργοί ουσιαστικά θα εποπτεύουν τον κύριο όγκο των εργασιών του υπουργείου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Αναλαμβάνω με ειδική εντολή από τον πρωθυπουργό με τους εξής τρεις σκοπούς:

– να διερευνήσουμε τους λόγους για τους οποίους φθάσαμε να θρηνήσουμε απώλεια ζωών. Η έρευνα θα είναι ενδελεχής και διαφανής. Θα συσταθεί σήμερα επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα διερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας. Τις παθολογίες και τις αδράνειες που υπήρξαν διαχρονικά, αντικειμενικά.

– να διασφαλίσουμε τις διαδικασίες εκσυγχρονισμού των υποδομών για να μην υπάρξει κανένα ζήτημα σε ό,τι αφορά την ταχύτητα των έργων.

– να αναληφθούν όλες οι άμεσες ενέργειες εξασφάλισης της ασφάλειας των υποδομών των σιδηροδρομικών μεταφορών».

Στην εξαγγελία του Γιώργου Γεραπετρίτη αντέδρασε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς επισημαίνοντας ότι η διερεύνηση της υπόθεσης δεν μπορεί να γίνει από την επιτροπή που προτείνεται. Όπως σημείωσε «ενημερώνουμε τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Γεραπετρίτη πως ο ελεγχόμενος δεν μπορεί να ορίζει τον ελεγκτή του. Τα αίτια που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη δε θα διερευνηθούν από κάποια δήθεν «υπερκομματική επιτροπή» που θα ορίσει η κυβέρνηση με πρόσωπα της αρεσκείας της. Υπάρχουν οι αρμόδιες Αρχές που θα τα ερευνήσουν όλα διεξοδικά. Εκτός εάν ο κ. Μητσοτάκης που την προανήγγειλε, έχει κάποια σπουδή να βγάλει ένα προεκλογικό πόρισμα, που θα επιβεβαιώσει αυτό που έσπευσε να προδικάσει εχθές: πως για όλα φταίει «κυρίως ένα ανθρώπινο λάθος».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx