ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σε πολιτική δίνη η Γεωργία: Η κυβέρνηση θεωρεί τις ΜΚΟ ξένους πράκτορες

Σε πολιτική κρίση η Γεωργία: Η κυβέρνηση θεωρεί τις ΜΚΟ ξένους πράκτορες,

Ακροβασίες πάνω σε τεντωμένο σχοινί επιχειρεί στη Γεωργία η κυβέρνηση, ανάμεσα στην επιρροή της Ρωσίας και την επιρροή της Δύσης, με το πολιτικό σύστημα και τους πολίτες να έχουν διχαστεί αναφορικά με το νομοσχέδιο για τις ΜΚΟ. Σύμφωνα με το νομοθετικό κείμενο, όσες «μη κυβερνητικές οργανώσεις λαμβάνουν πάνω από το 20% των εσόδων τους από το εξωτερικό, θα χαρακτηρίζονται ως ξένοι πράκτορες». Ο όρος παραπέμπει στην περίοδο του ψυχρού πολέμου και μεταφράζεται ουσιαστικά σε ξένο κατάσκοπο ή και προδότη της Γεωργίας.

Διαδηλωτές της αντιπολίτευσης συγκρούστηκαν την Δευτέρα και χθες το βράδυ με τις δυνάμεις ασφαλείας έξω από το Κοινοβούλιο στην Τιφλίδα. Και μέσα στη Βουλή επικράτησε ένταση, ενώ η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας που εξελέγη το 2018 και η θητεία της λήγει φέτος, πήρε το μέρος της αντιπολίτευσης και των διαδηλωτών.

Το νομοσχέδιο για τις ΜΚΟ κατατέθηκε στη Βουλή από το αντιδυτικό και υπερσυντηρητικό κόμμα Λαϊκή Εξουσία που συνεργάζεται και στηρίζει το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο από το οποίο προέρχεται ο πρωθυπουργός Ιρακλί Γκαριμπασβίλι, ο οποίος εξελέγη μετά τις εκλογές του 2021 και δηλώνει ότι θα επιδιώξει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Ωστόσο, οι κοινοβουλευτικές ισορροπίες είναι εύθραυστες και 76 βουλευτές του Ονείρου ψήφισαν υπέρ της νομοθετικής πρωτοβουλίας της Λαϊκής Εξουσίας.

Έντονες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ. Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι «το νομοσχέδιο είναι ασύμβατο με τις αξίες και τα πρότυπα της ΕΕ» και συνεργάτες του αφήνουν να εννοηθεί ότι μπορεί να παγώσουν οι ενταξιακές συνομιλίες. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Νεντ Πράις δήλωσε ότι το νομοσχέδιο είναι «μια τεράστια οπισθοδρόμηση» για την Γεωργία και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά διότι με το νόμο αυτό η κυβέρνηση «θα χτυπήσει ορισμένα από τα βασικά δικαιώματα του γεωργιανού λαού και τα όνειρα για στενή συνεργασία με την Ευρώπη και την Δύση».

Κλιμάκωση της σύγκρουσης

Η αντιπολίτευση της Γεωργίας περιέγραψε το νομοσχέδιο για τις ΜΚΟ ως «νόμο ρωσικού τύπου που θα στιγματίσει και θα πατάξει τη ζωντανή κοινωνία των πολιτών και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης της Γεωργίας». Τη Δευτέρα, η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής σχετικά με την προτεινόμενη νομοθεσία κατέληξε σε καβγά. Χθες μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου που πλέον έγινε νόμος του κράτους, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τιφλίδα εξέδωσε ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας την ψηφοφορία της Τρίτης ως «σκοτεινή ημέρα για τη δημοκρατία της Γεωργίας». Ο πρόεδρος του Γεωργιανού Ονείρου, Ιρακλί Κομπαχίτζε, πρώην πρόεδρος της Βουλής, αντέδρασε στη δήλωση της αμερικανικής πρεσβείας, λέγοντας ότι ήταν «μια σκοτεινή μέρα για τη ριζοσπαστική αντιπολίτευση και τους υποστηρικτές της».

Μετά από αυτές τις εξελίξεις εκφράζονται φόβοι για κλιμάκωση της σύγκρουσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Η ευρωπαϊκή προοπτική της Γεωργίας είναι κατοχυρωμένη στο Σύνταγμα και η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με το νόμο περί ΜΚΟ καταστρατηγεί την συνταγματική τάξη αλλά και τη βούληση του λαού, που είχε ψηφίσει σε ποσοστό συντριπτικό υπέρ (80%) της ένταξης της Γεωργίας στην ΕΕ. Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται και σήμερα στην Τιφλίδα.

Η Τιφλίδα βρίσκεται και σε συνεχείς συνομιλίες με την Μόσχα για την τύχη των δύο περιοχών που αποσχίσθηκαν το 2008 από αυτονομιστές, η Νότια Οσετία και η Αμπχαζία, και παραμένουν σε γκρίζο καθεστώς.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx