ΑΝΑΛΥΣΗ

Στρατηγικές συμμαχίες στην περιοχή – Σε Αίγυπτο και Ισραήλ ο Χριστοδουλίδης

Στρατηγικές συμμαχίες στην περιοχή – Σε Αίγυπτο και Ισραήλ ο Χριστοδουλίδης,, Κώστας Βενιζέλος

Στη Λευκωσία προετοιμάζουν αυτό το χρονικό διάστημα επισκέψεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη σε Αίγυπτο και Ισραήλ. Τα ταξίδια αυτά συνδέονται με την προσπάθεια ανάδειξης της σημασίας που προσδίδει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή, αλλά και με πρωτοβουλίες, που θα αναπτυχθούν σε διμερές επίπεδο, όπως και σε τριμερές, σε συνεργασία με την Αθήνα.

Η ανάπτυξη πρωτοβουλιών στην περιοχή, στην γειτονιά μας, η ενίσχυση και αναβάθμιση των σχέσεων σε περισσότερους τομείς, ειδικά στα ενεργειακά, οικονομία αλλά και στα ζητήματα της ασφάλειας, συνιστούν βασικούς πυλώνες εξωτερικής πολιτικής στους οποίους δίνει ιδιαίτερο βάρος η Λευκωσία. Πρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών καθώς και υπηρεσιακοί εργάζονται για τις δυο επικείμενες αυτές επισκέψεις, ώστε να επιτευχθούν οι επιδιώξεις, που τίθενται.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Κάιρο, στις 4-5 Απριλίου και η ατζέντα των συζητήσεων με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Άμπτέλ Φατάχ αλ Σίσι, θα είναι πλούσια. Θα συζητηθούν τα ενεργειακά, οι εξελίξεις στην περιοχή, η τουρκική επιθετικότητα, η διεύρυνση των συνεργασιών σε όλα τα επίπεδα και τομείς. Η Αίγυπτος, ως η μεγαλύτερη χώρα της περιοχής, με ισχυρή επιρροή, μπορεί- σύμφωνα με τη Λευκωσία- να βοηθήσει αποτρεπτικά στις τουρκικές μεθοδεύσεις για αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος.

Η Αίγυπτος έχει λειτουργήσει και λειτουργεί αποτρεπτικά σε κινήσεις της Άγκυρας στην Οργάνωση Ισλαμικής Συνεργασίας. Τα αποτελέσματα των τουρκικών ενεργειών για αναγνώριση της αποσχιστικής οντότητας δεν είναι για την Άγκυρα η αναμενόμενη κι αυτό οφείλεται και στο Κάϊρο, όπως, ασφαλώς και σε άλλες χώρες. Αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενίσχυση συνεργασίας

Η κυπριακή πλευρά θέλει η ενίσχυση της συνεργασίας με την Αίγυπτο να έχει διάρκεια και στρατηγικό βάθος. Για το Κάιρο η Λευκωσία αποτελεί γέφυρα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ το ενεργειακό παιχνίδι είναι πιο σίγουρο με τη συνεργασία όλων των χωρών της περιοχής. Σημειώνεται ότι τόσο οι Αμερικανοί όσο πρωτίστως οι Ευρωπαίοι, λόγω του Ουκρανικού έχουν στρέψει την προσοχή τους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κι αυτό το γνωρίζουν όλοι οι παίκτες της γειτονιάς. Είναι δε σαφές πως επείγει το θέμα της εξεύρεσης εναλλακτικών ενεργειακών πηγών και στην περιοχή μας υπάρχουν πολλά αναξιοποίητα κοιτάσματα.

Στο Ισραήλ ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στις10-11 Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι από τους πρώτους, που έσπευσαν να συγχαρούν τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αμέσως μετά την εκλογή του ήταν ο Ισραηλινός ομόλογός του, Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος επενδύει στις σχέσεις με τη Λευκωσία. Το Τελ Αβίβ θεωρεί ότι  Κύπρος και Ελλάδα προσφέρουν στη χώρα του στρατηγικό βάθος και μια διέξοδος προς την Ευρώπη. Χριστοδουλίδης και Νετανιάχου έχουν, μεταξύ άλλων, να συζητήσουν τα θέματα της ενέργειας όπως και της ηλεκτρικής διασύνδεσης, Eurasia interconnector  ενώ  από το Τελ Αβίβ επανήλθε και το έργο για την κατασκευή  του αγωγού EastMed, αν και φαντάζει απομακρυσμένη η υλοποίηση του. Περαιτέρω θα συζητήσουν και τρόπους  συνεργασίας των δύο χωρών σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών, όπως για την κατάσβεση πυρκαγιών και την αντιμετώπιση κρίσεων στην περιοχή.

Σημειώνεται συναφώς ότι στις 31 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία η τριμερής συνάντηση Κύπρου, Ελλάδος και Ισραήλ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Ο Κωνσταντίνος Κόμπος, ο οποίος θα είναι ο οικοδεσπότης, θα έχει συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του την προηγούμενη ημέρα, 30 Μαρτίου ενώ έχει ήδη επικοινωνήσει και με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ. Διμερείς συναντήσεις θα έχει ο κ. Κόμπος και με τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδος και Αίγυπτου, στο περιθώριο της τριμερούς συνάντησης.

Στην μεγάλη εικόνα είναι σαφές πως η Λευκωσία επενδύει στρατηγικά στην περιοχή, στις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες καθώς θεωρεί πως μπορεί να ενισχύσει το ρόλο της και να αναδείξει τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα. Και σε αυτό το κομβικό σημείο, με τις εξελίξεις στο Ουκρανικό, την κρίση στα ενεργειακά και τη στάση της κατοχικής Τουρκίας, η εδραίωση των συνεργασιών, διμερών και τριμερών στην περιοχή και χρήσιμες είναι- και εάν σωστά τύχουν διαχείρισης- και αποτελεσματικές. Σημειώνεται ότι η Άγκυρα φλερτάρει με Κάιρο και Τελ Αβίβ, χωρίς ωστόσο, να διαφαίνεται πως  η όποια βελτίωση των σχέσεων τους να απειλήσει να ανατρέψει εκείνες με Λευκωσία και Αθήνα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx