Μήνυμα Τραμπ σε Κίνα και ΟΠΕΚ, ένεση στις αγορές

Μήνυμα Τραμπ σε Κίνα και ΟΠΕΚ, ένεση στις αγορές

Ανάσα στις αγορές έδωσε η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για την αναβολή της αύξησης των δασμών σε κινέζικα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, μετά την διαπίστωση προόδου στις διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο. Οι ευρωπαϊκές μετοχές κινήθηκαν στο   υψηλότερο επίπεδό τους, από τις αρχές Οκτωβρίου, ενώ πτώση κατέγραψε και η τιμή του πετρελαίου, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τις χώρες του ΟΠΕΚ να «κουλάρουν».

Μόλις μία εβδομάδα πριν την εκπνοή της προθεσμίας της 1ης Μαρτίου, στην οποία είχαν συμφωνήσει κατά την συνάντησή τους στην σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20) στο Μπουένος Άιρες οι πρόεδροι ΗΠΑ και Κίνας, ο Τραμπ ανέτρεψε για άλλη μία φορά το σκηνικό.

Ουάσινγκτον και Πεκίνο είχαν συμφωνήσει τότε σε ένα τρίμηνο μορατόριουμ προκειμένου οι δύο πλευρές να διαπραγματευτούν. Αν δεν κατέληγαν σε έναν κοινό τόπο, τότε ο Τραμπ θα προχωρούσε από την 1η Μαρτίου στην αύξηση των δασμών από 10 σε 25%  σε κινέζικα προϊόντα, αθροιστικής αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που εισάγονται στις ΗΠΑ.

Κοντά σε συμφωνία

«Είμαι ικανοποιημένος που ανακοινώνω ότι οι ΗΠΑ έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο ως προς τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα» έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος, αναφερόμενος στις συνομιλίες ανάμεσα σε αξιωματούχους των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη. Διαπιστώνοντας μάλιστα πρόοδο στα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, «αναγκαστικής» μεταφοράς τεχνολογίας, γεωργίας και νομισματικής πολιτικής συμπλήρωσε ότι έρχεται ως λογική συνέπεια η αναβολή της, προγραμματισμένης αύξησης των δασμών.

Η υπόθεση «αναβολή» ήταν καιρό τώρα στο τραπέζι και ο Τραμπ και το επιτελείο του έκαναν συχνές αναφορές σε αυτό το ενδεχόμενο. Συχνές ήταν και οι αναφορές για πρόοδο στις συνομιλίες, στον βαθμό μάλιστα που ο Ρεπουμπλικάνος, μιλώντας σε δημοσιογράφους την τελευταία εβδομάδα, άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του Σι.

Την Κυριακή, λίγες ώρες μετά την αναβολή της αύξησης των δασμών, ο Τραμπ επισημοποίησε τις εκτιμήσεις και τις προθέσεις του για μια συμφωνία με το Πεκίνο. Μιλώντας σε κυβερνήτες Πολιτειών στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι σκοπεύει να κλείσει με την Κίνα μια συμφωνία για το εμπόριο. Τόνισε μάλιστα ότι ενδέχεται να υπάρξουν «πολύ σημαντικές ειδήσεις μέσα στην επόμενη μία ή τις επόμενες δύο εβδομάδες».

Ανάγκη καλών ειδήσεων

Η αλήθεια είναι ότι ο Τραμπ έχει ανάγκη αυτό το διάστημα από «καλές ειδήσεις». Μετά το μακροβιότερο στην ιστορία των ΗΠΑ «shutdown» (μερική αναστολή λειτουργιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης), την αμφιλεγόμενη κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, το πήγαινε-έλα στην Συρία και τα προβλήματα με το τείχος ο Ρεπουμπλικάνος θέλει να αντιστρέψει το κλίμα.

Αν στα παραπάνω προστεθεί και η αναμενόμενη δημοσιοποίηση του πορίσματος στο οποίο κατέληξε ο δικαστής Μάλερ σχετικά με την ρωσική εμπλοκή στην προεκλογική του εκστρατεία είναι όντως μεγάλη η ανάγκη του Τραμπ να ανακοινώσει σημαντικές ειδήσεις τις επόμενες δύο εβδομάδες. Και φυσικά ο καλύτερος τομέας για κάτι τέτοιο είναι η οικονομία.

«Θέλουμε να κλείσουμε μια συμφωνία που θα είναι σπουδαία και για τις δύο χώρες και στ’ αλήθεια αυτό πρόκειται να κάνουμε» επανέλαβε την Κυριακή ο Αμερικανός πρόεδρος. Την ίδια ώρα το κινεζικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα επιβεβαίωνε την επίτευξη σημαντικής προόδου στις συνομιλίες.

Οι άμεσες επιπτώσεις

Στον απόηχο της απόφασης Τραμπ για αναβολή της αύξησης των δασμών, οι ευρωπαϊκές μετοχές εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδό τους από τις αρχές Οκτωβρίου. Το ράλι κατέγραψαν κυρίως οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών και των εταιριών εξόρυξης, καθώς ανήκουν στους κλάδους που θεωρείται ότι κινδυνεύουν περισσότερο από την επιβράδυνση και την αύξηση του εμπορικού κόστους.

Στην Κίνα οι χρηματιστηριακοί δείκτες κατέγραψαν άλμα άνω του 5%. Το Χρηματιστήριο της Σανγκάης έκλεισε με άνοδο 5,6%, ενώ ο δείκτης του Χρηματιστηρίου του Σεντζέν με άνοδο 5,59%. Με άνοδο 5,5% έκλεισε και ο δείκτης ChiNext, αντίστοιχος του αμερικανικού Nasdaq.

Ο Τραμπ προχώρησε ωστόσο και σε μια δεύτερη κίνηση. Κάλεσε τις χώρες του ΟΠΕΚ να «χαλαρώσουν», καθώς οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν πολύ υψηλές. «Οι τιμές πετρελαίου αυξάνονται πάρα πολύ. ΟΠΕΚ, παρακαλώ ηρεμήστε και πάρτε το χαλαρά. Ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει μια αύξηση τιμών – Εύθραυστον!» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω Twitter.

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αμερικανός πρόεδρος επικρίνει τον ΟΠΕΚ για την τιμολογιακή πολιτική του, οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν πτώση, αντιστρέφοντας την προηγούμενη άνοδό τους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί περίπου 20% φέτος, εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα που αποφάσισε ο ΟΠΕΚ, αλλά και εξαιτίας των κυρώσεων που επέβαλε ο Τραμπ στις εξαγωγές αργού από το Ιράν και τη Βενεζουέλα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx