ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι έγινε τελικά με το bullying στο Αρσάκειο

Τι έγινε τελικά με το bullying στο Αρσάκειο

Μετά τις επιθέσεις στο Κολλέγιο τον περασμένο Ιανουάριο, προχθές στο Αρσάκειο σημειώθηκε νέο περιστατικό βίας σε ιδιωτικό σχολείο, διαψεύδοντας και πάλι όσους γονείς έχουν την ψευδαίσθηση ότι σε αυτά τα εκπαιδευτήρια τα παιδιά χαίρουν ασυλίας από τον κοινωνικό μηδενισμό, τη βία και την κουλτούρα ατιμωρησίας. Επρόκειτο εν προκειμένω για επικίνδυνο bullying. Μαθητές έδεσαν με πετονιά συμμαθητή τους και ήταν ευτύχημα που αυτός δεν πάλεψε, καθώς η πετονιά στο λαιμό μπορεί και να είχε μοιραία αποτελέσματα.

Μετά επί τριήμερη σιγή ασυρμάτου και δεκάδες δημοσιεύματα, αφού η ανακοίνωση της αστυνομίας υπήρχε ήδη από το Σάββατο, το σχολείο εξέδωσε επιτέλους τη δική του ανακοίνωση. Το περιστατικό ενδοσχολικής βίας σημειώθηκε στη διάρκεια διαλείμματος την περασμένη Παρασκευή, μέσα σε σχολική αίθουσα του συγκεκριμένου σχολείου στο Ψυχικό. Όπως είχε ήδη γίνει γνωστό, την περασμένη Παρασκευή, έξι παιδιά 15 ετών (αγόρια και κορίτσια) έδεσαν (ή παρακολουθούσαν το δέσιμο) συμμαθητή τους με πετονιά σε καρέκλα, τον κορόιδευαν, τον εξύβριζαν και τελικά τον άφησαν δεμένο μέσα στην αίθουσα.

Στην ανακοίνωση του σχολείου αναφέρεται ότι «θα κινηθούν πειθαρχικές διαδικασίες ώστε να διερευνηθεί η ευθύνη των εμπλεκομένων μαθητών» και έχει υποβληθεί αίτημα για ΕΔΕ στην Περιφερειακή Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να διερευνηθεί αν υπάρχουν ευθύνες εκπαιδευτικών. Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Ενημερώνουμε τους γονείς των μαθητών που φοιτούν στα Σχολεία τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας ότι εντός τής ημέρας (3/4/2023) θα κινηθούν οι πειθαρχικές διαδικασίες, ώστε να διερευνηθεί η ευθύνη των εμπλεκομένων μαθητών από τα αρμόδια όργανα (Σύλλογο Διδασκόντων). Ομοίως υπεβλήθη ήδη κατεπείγον αίτημα για Ένορκη Διοικητική Εξέταση από την Περιφερειακή Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας για τυχόν πειθαρχικές ευθύνες εκπαιδευτικών σχετικά με το συμβάν».

Το κατηγορητήριο 

Στο πλαίσιο του αυτοφώρου συνελήφθησαν τρία αγόρια και ένα κορίτσι. Τα υπόλοιπα δύο παιδιά, επειδή όταν εντοπίστηκαν είχε παρέλθει το αυτόφωρο, δεν κρατήθηκαν. Οι ανήλικοι που φέρονται ως δράστες, αφέθηκαν στη συνέχεια όλοι ελεύθεροι με εντολή εισαγγελέα, ενώ το θύμα εξετάσθηκε από ιατροδικαστή, ο οποίος διαπίστωσε εκδορές που συνάδουν με το δέσιμο. Σε βάρος των ανηλίκων σχηματίστηκε δικογραφία για εξύβριση κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, επικίνδυνη σωματική βλάβη και παράνομη βία κατά συναυτουργία.

Συνήθως σε τέτοια περιστατικά πάνε κατηγορούμενοι και οι γονείς, αλλά επειδή τα γεγονότα έλαβαν χώρα εντός του σχολείου, την ευθύνη φέρει το εκπαιδευτικό ίδρυμα. Απ’ ό,τι πληροφορηθήκαμε ο εισαγγελέας διέταξε απλώς τη διενέργεια αυστηρών συστάσεων στους γονείς των ανήλικων δραστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανήλικοι έδεσαν την πετονιά στο λαιμό του παιδιού και στο σώμα του. Φαίνεται πως πρωταγωνίστησαν 4-6 μαθητές και ότι στην αίθουσα υπήρχαν και άλλοι που είτε γελούσαν είτε δεν έκαναν τίποτα για να σταματήσουν την βιαιοπραγία.

Δεν γνωρίζουμε τα κίνητρα των παιδιών για την ενέργειά τους και τι είχε προηγηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες το θύμα τελικά απελευθερώθηκε και τα είπε όλα στους γονείς του κατόπιν πιέσεων, διότι αρχικά δεν ήθελε να πει ούτε σε εκείνους τι συνέβη και γιατί. Μετά την καταγγελία των γονέων έγιναν οι συλλήψεις. Στις 2 Απριλίου εκδόθηκε από την Αστυνομία η εξής ανακοίνωση:

«Συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου, απογευματινές και βραδινές ώρες της 1-4-2023, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, τέσσερις 15χρονοι ημεδαποί κατηγορούμενοι για εξύβριση κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, επικίνδυνη σωματική βλάβη και παράνομη βία κατά συναυτουργία. Εκτός των ανωτέρω, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο 15χρονων ημεδαπών, οι οποίοι δεν εντοπίστηκαν στα χρονικά όρια ισχύος της αυτόφωρης διαδικασίας. Ειδικότερα, άπαντες οι ανωτέρω κατηγορούνται ότι προέβησαν στις ανωτέρω αξιόποινες πράξεις σε βάρος συνομήλικου τους, πρωινές ώρες της 31-3-2023 εντός ιδιωτικού σχολικού συγκροτήματος της Αττικής διαρκούντος του σχολικού προγράμματος. Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή».

Η βία των ανηλίκων

Η παιδική παραβατικότητα δυστυχώς ακολουθεί ανοδική πορεία. Μέσα στο 2022, η αστυνομία διαχειρίστηκε 316 υποθέσεις με σωματικές βλάβες ανηλίκων. Τα θύματα έφτασαν τα 356. Αρκετά από αυτά τα περιστατικά καταγράφηκαν εντός σχολικών συγκροτημάτων. Κατά την  τελευταία τριετία, στην ΕΛΑΣ έχουν καταγραφεί 907 υποθέσεις σωματικών βλαβών ανηλίκων και τα θύματα έφτασαν τα 1.032. Σημειωτέον, αυτά είναι αριθμοί των περιστατικών που δηλώνονται, γιατί πολλά δεν καταγγέλλονται.

Το πιο πρόσφατο σοβαρό περιστατικό με άγρια συμπλοκή ανηλίκων, σημειώθηκε έξω από το εμπορικό κέντρο Metro Mall στον Άγιο Δημήτριο, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Τρεις έφηβοι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Είχε προηγηθεί καβγάς και συμπλοκή για άγνωστους λόγους, πιθανόν οπαδικούς. Στη διάρκεια της συμπλοκής, κάποιοι χρησιμοποίησαν σφυριά!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx