ΑΝΑΛΥΣΗ

Οι εκλογές στον ΙΜΟ έδειξαν την αβάσταχτη ελαφρότητα στα ελληνοτουρκικά

Οι εκλογές στον ΙΜΟ έδειξαν την αβάσταχτη ελαφρότητα στα ελληνοτουρκικά, Κώστας Βενιζέλος

Η ιστορία με τις εκλογές στο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό- ΙΜΟ, τείνει τελικώς να φορτωθεί- και εκ των έσω- στη Λευκωσία αναφορικά με την μη διεκδίκηση της θέσης του Γενικού Γραμματέα. Αν και είναι η Αθήνα εκείνη, η οποία κινήθηκε χωρίς να συνεννοηθεί με τη Λευκωσία, όταν αποφάσιζε να στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη συγκεκριμένη θέση. Λέγεται και γράφεται πως η Κύπρος θα μπορούσε να διεκδικήσει τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΙΜΟ ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει συμφωνήσει στα πλαίσια του “νέου πνεύματος” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, να ψηφίσει τον Τούρκο υποψήφιο. Υπενθυμίζεται ότι σε αυτό το πλαίσιο η Άγκυρα θα στηρίξει την υποψηφιότητα της Ελλάδος για θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Εάν, λοιπόν, η Λευκωσία αποφάσιζε να διεκδικήσει τη θέση του Γ.Γ.( διά του πρώην Υφυπουργού Ναυτιλίας, Βασίλη Δημητριάδη), προφανώς και θα έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση, ενώπιον ενός δύσκολου διλήμματος, την Αθήνα. Τι θα στήριζε στις εκλογές, την Κύπρο ή την Τουρκία; Μητσοτάκης και Δένδιας έχουν δεσμευθεί έναντι των Ερντογάν και Τσαβούσογλου για αλληλοϋποστήριξη. Το τι θα έπρατταν εάν υπέβαλε υποψηφιότητα η Λευκωσία θα ήταν θέμα της ελληνικής κυβέρνησης κι όχι της κυπριακής. Ο καθένας μπορεί να κάνει τις επιλογές του. Ιδιαίτερα όταν η Λευκωσία ενημερώθηκε εκ των υστέρων για την ελληνοτουρκική συμφωνία, θα μπορούσε να είχε κινηθεί απέναντι.

Ενδεχομένως, όμως, η κυπριακή κυβέρνηση να αποφάσισε να μην δημιουργήσει κρίση στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Είναι μια πολιτική στάση, που κρίνεται ασφαλώς, όμως, το βάρος της ευθύνης για τον χειρισμό αυτόν ανήκει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο οποίος θα έπρεπε πριν προχωρήσει, να λάβει σοβαρά υπόψη του σε σχέση με τον Οργανισμό αυτόν και το εξής: Ό,τι δηλαδή η κατοχική Τουρκία απαγορεύει τον ελλιμενισμό πλοίων με κυπριακή σημαία σε τουρκικά λιμάνια. Μόνο και μόνο από αυτό το γεγονός, θα έπρεπε να κρίνει ότι μια χώρα με αυτήν τη συμπεριφορά δεν μπορεί να διεκδικήσει θέση-κλειδί στο ΙΜΟ. Ελπίζουμε, πάντως, ότι τα υπόλοιπα κράτη του Οργανισμού να απορρίψουν την τουρκική υποψηφιότητα.

Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να κάνουν διαφορετικές επιλογές; Σε κάποια ζητήματα να έχουν διαφορετικά συμφέροντα; Ναι, αυτό μπορεί και έγινε και στο παρελθόν. Μπορούν, όμως, να έχουν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις για μια σειρά ζητήματα, όπως για παράδειγμα, σε σχέση με την μεθοδολογία για την προστασία της χελώνας καρέτα- καρέτα, όχι όμως σε ό,τι αφορά την Τουρκία. Κι αυτό όχι γιατί υπάρχει η συνεχιζόμενη κατοχή εδάφους της Κύπρου από την Τουρκία που είναι το μείζον, αλλά επειδή η κατοχική δύναμη αντιμετωπίζει ενιαία τον ελληνισμό. Επειδή η Άγκυρα, έχει επεκτατικές βλέψεις σε βάρος των δυο κρατών. Και για αυτό και ενιαία πρέπει να λειτουργούν Ελλάδα και Κύπρος έναντι της τουρκικής επεκτατικότητας.

Χάθηκε η μπάλα 

Μπορεί να ζούμε στον… αστερισμό της νέας εποχής των ελληνοτουρκικών σχέσεων, να αξιοποιούνται οι στιγμές (γιατί αυτές θα μείνουν στο τέλος), δεν γίνεται όμως να γίνονται χειρισμοί, που δεν λαμβάνουν υπόψη τους την μεγάλη εικόνα.

Υπάρχουν, πάντα, οι ελίτ σε Αθήνα και τη Λευκωσία, οι οποίες μόλις η Τουρκία “για λίγο καιρό ξαποσταίνει” και δεν απειλεί, δεν παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα, σπεύδουν με περισσό ενθουσιασμό να φτιάξουν σενάρια ομαλοποίησης. Αυτός ο ενθουσιασμός, που έχει ημερομηνία λήξης, δεν μπορεί να επισκιάζει τους όποιους κοινούς χειρισμούς Αθήνας και Λευκωσίας. Άλλωστε δεν μπορεί η συνεργασία Ελλάδος και Κύπρου να έχει κενά και να γίνονται κινήσεις, που την υποβαθμίζουν.

Η Λευκωσία στο συγκεκριμένο θέμα με την εκλογή Γενικού Γραμματέα στο ΙΜΟ, ενημερώθηκε εκ των υστέρων, όταν έγινε η συμφωνία. Θα μπορούσε να κάνει διαφορετικό χειρισμό; Ασφαλώς. Υπήρχαν διάφορες εναλλακτικές επιλογές. Αποφάσισε προφανώς βάζοντας κριτήρια, που δεν αφορούν ειδικά τις συγκεκριμένες εκλογές στο ΙΜΟ. Την ίδια ώρα, στην Αθήνα καταφεύγουν στις διπλωματικές πηγές για να εξηγήσουν, επειδή εμείς στην Κύπρο δεν καταλαβαίνουμε από “υψηλή πολιτική”, ότι θα ψηφίσουν την κυπριακή υποψηφιότητα στην Κατηγορία Γ΄ του Συμβουλίου του ΙΜΟ και την τουρκική για τη θέση του Γ.Γ. Για την ταμπακέρα; Τίποτα!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx