Χάρι Μπελαφόντε: Το παιδί του Χάρλεμ έφυγε για το “Μεγάλο Ταξίδι” (video)

Χάρι Μπελαφόντε: Το παιδί του Χάρλεμ έφυγε για το "Μεγάλο Ταξίδι" (video)

Πέθανε σε ηλικία 96 ετών στο σπίτι του, στο Μανχάταν, από καρδιακή ανεπάρκεια,  ο τραγουδιστής και ηθοποιός Χάρι Μπελαφόντε, ο οποίος μεσουράνησε κατά τη δεκαετία του 1950. Γνωστότερες επιτυχίες του στην Ελλάδα το “Banana Boat Song”, το “Island in the sun”, το Jamaica Farewell”, η ερμηνεία του στο “Try to remember”, όπως και όσα τραγούδησε μαζί με τη Νάνα Μούσχουρη.  Ήταν πολύ καλή η ερμηνεία του σε ελληνικές επιτυχίες, όπου η προφορά του ήταν αξιιοθαύμαστη.

Γεννήθηκε στο Χάρλεμ το 1926, από μετανάστες από την Τζαμάικα και ήταν δυσλεκτικός, σε μια εποχή αρνητική προς όσους είχαν αυτό το πρόβλημα, άγνωστο στους περισσότερου τότε. Ομως τον έσωσε η φωνή του και η χαρισματική παρουσία του. Αρχικά ασχολήθηκε με το εμπόριο, δούλεψε ως φορτοεκφορτωτής πυρομαχικών, ως βοηθός πορτιέρη σε πολυκατοικίες και ξενοδοχεία και στο τέλος στράφηκε στην ηθοποιία και στο τραγούδι. Το δεύτερο άλμπουμ του έφτασε το Νο1, μεγάλη επιτυχία τα χρόνια εκείνα. Καθιερώθηκε διεθνώς με το “Banana Boat Song”και το “Jamaica Farewell” σε ηλικία περίπου 30 ετών. Το 1966 συνεργάσθηκε με την Νάνα Μούσχουρη στο δίσκο “Α Evening with Belafonte / Mouskouri», ο οποίος περιείχε ελληνικά τραγούδια (κυρίως του Μάνου Χατζιδάκι).

Ήταν εξαιρετικός και ως performer, οπότε συγκέντρωνε πολύ κόσμο στις συναυλίες του, κάτι στο οποίο βοηθούσαν οι χορευτικοί ρυθμοί των τραγουδιών του, αλλά και η φυσική του παρουσία στη σκηνή.  Επίσης έκανε καριέρα και στο σινεμά, αλλά όχι για πολλά χρόνια. Υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής στη μάχη για τα δικαιώματα των μαύρων στις ΗΠΑ σε μια πολύ δύσκολη εποχή για τους έγχρωμους. Ήταν εκείνος που αποφυλάκισε τον Μάρτιν Λούθερ ΚΙνγκ πληρώνοντας την εγγύηση.

Συμμετείχε στη μεγάλη διαδήλωση στη Ουάσινγκτον του 1963, φιλοξένησε τον μαύρο ηγέτη  στο σπίτι του στο Μανχάταν και όταν το 1968 ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δολοφονήθηκε, ο Μπελαφόντε άρχισε να συντηρεί την οικογένεια του αγωνιστή πάστορα. Πήρε θέση και σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, όπως στο εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κούβα και στην εισβολή στη Γρενάδα. Συμμετείχε σε εκστρατείες κατά του απαρτχάιντ και του AIDS στην Αφρική και υποστήριξε αριστερές πολιτικές προσωπικότητες, όπως τον Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα και τον Ούγκο Τσάβες στη Βενεζουέλα.

Από το 1987 μέχρι το θάνατό του ήταν πρεσβευτής καλής θελήσεως της UNICEF.  Κέρδισε τρία Grammy, ένα EMMY και ένα Tony, καθώς και διακρίσεις για την ανθρωπιστική του δράση και τον ακτιβισμό του Το 2005 δημιούργησε και φορέα για τις διακρίσεις της αστυνομίας αλλά και της δικαιοσύνης εις βάρος έγχρωμων παιδιών, επειδή τον σόκαρε η εικόνα ενός 5χρονου κοριτσιού με χειροπέδες που είχε συλληφθεί (!) στην τάξη του σχολείου του στη Φλόριντα, επειδή ήταν άτακτο! Όπως είπε τότε, «έχουμε κερδίσει πολλά, όμως έχουμε προφανώς πολύ δρόμο ακόμη».

Παντρεύτηκε την ηθοποιό Marguerite Byrd το 1948 και ο γάμος διήρκεσε δέκα χρόνια. Απέκτησαν δυο κόρες, αλλά χώρισαν όταν η σύζυγός του περίμενε το τρίτο τους παιδί. Ο Μπελαφόντε είχε σχετισθεί για λίγο και με την Τζόαν Κόλινς στη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας “Island in the Sun”. Το 1957 ξαναπαντρεύτηκε. Με την χορεύτρια Τζούλι Ρόμπινσον απέκτησαν δύο παιδιά και χώρισαν το 2007. Τον επόμενο χρόνο ο Μπελαφόντε παντρεύτηκε την φωτογράφο Παμέλα Φρανκ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx