Στέψη του Καρόλου – Το Δαχτυλίδι της Στέψης και η Βασιλική Σφαίρα
03/05/2023Η τελετή στέψης του βασιλιά της Βρετανίας έχει τις ρίζες της στα βάθη των αιώνων, με το τελετουργικό να έχει μείνει σχεδόν αναλλοίωτο από το 973. Τα κοσμήματα της στέψης, όπως είναι φυσικό, έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Εντύπωση προκαλεί ο παραδοσιακός θρόνος στέψης, που είναι γνωστός και ως η καρέκλα του βασιλιά Edward και χρονολογείται από τον 13ο με 14ο αιώνα.
Ο συγκεκριμένος θρόνος περιλαμβάνει μία ιερή πέτρα από τη Σκωτία, η οποία ωστόσο αποφασίστηκε να μεταφερθεί στο Κάστρο του Εδιμβούργου, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα μαζί με άλλα κοσμήματα από τη Σκωτία. Βέβαια, για την στέψη η ιερή πέτρα θα βρεθεί προσωρινά στην Αγγλία και θα επιστραφεί ξανά στη βάση της. Πρόκειται για την ίδια καρέκλα που χρησιμοποίησε η Ελισάβετ στη στέψη της.
Θα υπάρχει όμως και ένας δεύτερος θρόνος, αποκλειστικά κατασκευασμένος για την τελετή και το νέο μονάρχη. Πρόκειται για μια παράδοση, όπως για κάθε νέο μονάρχη: Κατασκευάζεται ένας νέος θρόνος, στον οποίο τοποθετείται το μονόγραμμά του. Αυτός αντιπροσωπεύει τη συνέχεια της διαδοχής και την παράδοση που χρονολογείται πίσω στους αιώνες.
Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στο στέμμα, το πιο σημαντικό σύμβολο της βρετανικής μοναρχίας. Το Στέμμα του Αγίου Εδουάρδου κατασκευάστηκε αρχικά για τη στέψη του Καρόλου Β’ το 1661. Είναι φτιαγμένο από μασίφ χρυσό και ζυγίζει πέντε κιλά. Ξεχωρίζει το μωβ βελούδο γύρω από τη βάση, η βασιλική σφαίρα με το σταυρό στην κορυφή του στέμματος αλλά και ο εκθαμβωτικός διάκοσμος που αποτελείται από 12 ρουμπίνια, επτά αμέθυστους, έξι ζαφείρια και πλήθος από τοπάζια και τουρμαλίνες. Όλα μαζί, συνεκτιμώντας και τον χρυσό 22 καρατίων, εκτοξεύουν το κόστος του στα 40 εκατομμύρια ευρώ.
Βρίσκεται προστατευμένο στον Πύργο του Λονδίνου, από όπου και βγαίνει μόνο για βασιλικές στέψεις. Είναι αυτό το οποίο τοποθετείται από τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι στο κεφάλι του μονάρχη την ώρα που ακούγεται το “God save the King”, ωστόσο κι ενώ θεωρείται το επίσημο στέμμα της στέψης, δεν έχει χρησιμοποιηθεί παρά μόνο σε έξι τελετές από την περίοδο της Παλινόρθωσης.
Το Δαχτυλίδι της Στέψης
Μετά την στέψη, θα αλλάξει στέμμα. Θα επιστρέψει στο μπαλκόνι του Buckingham, φορώντας το Imperial State Crown, χαιρετώντας τα πλήθη. Είναι, ίσως, το πιο διάσημο στέμμα της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία συνήθιζε να το φορά σε πολλές σημαντικές περιστάσεις, συμπεριλαμβανομένης και της έναρξης των εργασιών του κοινοβουλίου. Το Imperial State Crown περιλαμβάνει μία σειρά από ιστορικούς πολύτιμους λίθους: το ζαφείρι Stuart και το ρουμπίνι Black Prince 170 καρατίων. Το διακοσμούν επίσης τέσσερα μαργαριτάρια, τα οποία πιστεύεται ότι ανήκαν σε ένα ζευγάρι σκουλαρίκια της βασίλισσας Ελισάβετ Α’ και ένα ζαφείρι, το κάποτε ανήκε στον Εδουάρδο τον Ομολογητή.
Ως σύμβολο της θρησκευτικής του δέσμευσης στην Εκκλησία της Αγγλίας και τον θρόνο, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ θα φορέσει το Δαχτυλίδι της Στέψης (γνωστό και ως βέρα της Αγγλίας), το οποίο τοποθετείται στο τέταρτο δάχτυλο του δεξιού χεριού του μονάρχη. Είναι το ίδιο δαχτυλίδι που χρησιμοποιείται για σχεδόν δύο αιώνες, ξεκινώντας με τη στέψη του βασιλιά Γουλιέλμου Δ’ το 1831, ο οποίος ανέθεσε στον Βρετανό κοσμηματοπώλη Bridge & Rundell να δημιουργήσει το συμβολικό αυτό δαχτυλίδι από ένα μεγάλο ζαφείρι και ρουμπίνια. Τα ρουμπίνια αντιπροσωπεύουν τον σταυρό του Αγίου Γεωργίου, ενώ το ζαφείρι αντιπροσωπεύει τη σημαία της Σκωτίας.
Η ευλογία από τον Αρχιεπίσκοπο
Ένα από τα πλέον βασικά σημεία της τελετής θα είναι η στιγμή που ο Αρχιεπίσκοπος του Canterbury θα ευλογήσει χρίσει και καθαγιάσει το νέο βασιλιά. Το λάδι με το οποίο θα χριστούν ο Βασιλιάς και η Βασίλισσα Σύζυγος, το οποίο καθαγιάστηκε ήδη στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ τον Μάρτιο, θα περιέχεται μέσα σε χρυσό δοχείο με τη μορφή αετού που ονομάζεται Ampulla. Είναι κατασκευασμένο από χρυσό και χυτό με τη μορφή αετού με απλωμένα φτερά.
Το ασημένιο επίχρυσο κουτάλι στέψης είναι το παλαιότερο αντικείμενο που χρησιμοποιείται στην τελετή στέψης, έχοντας καταγραφεί για πρώτη φορά το 1349 μεταξύ των Regalia του Αγίου Εδουάρδου στο Αβαείο του Ουέστμινστερ και είναι το μόνο κομμάτι του έργου των βασιλικών χρυσοχόων που επιβίωσε από τον δωδέκατο αιώνα,
Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος θα του παραδώσει το Σκήπτρο του Κυρίαρχου. Το σκήπτρο αυτό αντιπροσωπεύει τη δύναμη και τη διακυβέρνηση του στέμματος και κατασκευάστηκε αρχικά για τη στέψη του Καρόλου Β’, το 1661 και έκτοτε το ίδιο χρησιμοποιείται σε κάθε στέψη. Το 1910, ο βασιλιάς Γεώργιος Ε’ πρόσθεσε το επιβλητικό Cullinan I διαμάντι στο σκήπτρο, μια πέτρα που προέρχεται από το αυθεντικό διαμάντι Cullinan, το οποίο ήταν δώρο στον βασιλιά Εδουάρδο Ζ’ από την κυβέρνηση του Transvaal. Ο Βασιλιάς έκοψε το ακατέργαστο διαμάντι σε εννέα μικρότερες πέτρες, τοποθετώντας το Cullinan I στην κορυφή του σκήπτρου και το δεύτερο μεγαλύτερο διαμάντι, το Cullinan II, τοποθετήθηκε στο Imperial State Crown.
Η Βασιλική Σφαίρα
Ο βασιλιάς Κάρολος θα κρατά, επίσης, τη Βασιλική Σφαίρα, ένα χριστιανικό σύμβολο εξουσίας από τον μεσαίωνα και μια υπενθύμιση, ότι η δύναμη του μονάρχη προέρχεται από τον θεό. Κατασκευασμένη το 1661, η χρυσή σφαίρα περιβάλλεται από έναν σταυρό με σμαράγδια, διαμάντια, ρουμπίνια, μαργαριτάρια και ζαφείρια και έναν μεγάλο αμέθυστο στην κορυφή. Η σφαίρα του Μονάρχη κατασκευάστηκε από χρυσό τον 17ο αιώνα, μια αναπαράσταση της εξουσίας του Μονάρχη και συμβολίζει τον χριστιανικό κόσμο. Χωρίζεται σε τρία τμήματα με ζώνες κοσμημάτων, για καθεμία από τις τρεις ηπείρους που ήταν γνωστές στη μεσαιωνική περίοδο.
Ο βασιλιάς θα κρατήσει και το Ξίφος της Εγκόσμιας Δικαιοσύνης, που συνδέεται με τον ρόλο του Μονάρχη ως Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, το Ξίφος της Πνευματικής Δικαιοσύνης, που συνδέεται με τον Μονάρχη ως Υπερασπιστή της Πίστης και το Ξίφος του Ελέους ή Curtana, το οποίο έχει μια αμβλυμένη άκρη, συμβολίζοντας το έλεος του Κυρίαρχου. Τα σπαθιά χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη στέψη του βασιλιά Καρόλου Α ́ το 1626.