ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πόλεμος φυλών άλλων εποχών στo Μανιπούρ της Ινδίας

Πολύνεκρες συγκρούσεις φυλών στo Μανιπούρ της Ινδίας (video),

Σε περισσότερους από 50 ανέρχονται οι νεκροί στις βίαιες φυλετικές συγκρούσεις που ξέσπασαν στο κρατίδιο Μανιπούρ της Ινδίας, στα βορειοανατολικά της χώρας, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Εκατοντάδες είναι οι τραυματίες και δεκάδες χιλιάδες οι εκτοπισμένοι καθώς η βία συνεχίζεται παρά την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στις πόλεις της επαρχίας.

Οι συμπλοκές άρχισαν την Τετάρτη λόγω των αναχρονιστικών κανόνων για τις κλειστές τάξεις, και τα δικαιώματα που έχει ή δεν έχει κάθε κάστα, ανάμεσα στις κοινότητες Κούκι και Μεϊτέι. Σύμφωνα με το Press Trust of India, τουλάχιστον 54 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Περίπου 10.000 στρατιώτες από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τις μονάδες Assam Rifles, σώμα που είναι παραστρατιωτικό, έχουν αναπτυχθεί στην πολιτεία για να ελέγξουν την κατάσταση.

Έως τώρα 20.000 κάτοικοι της πρωτεύουσας Ιμφάλ έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και έχουν μεταφερθεί σε στρατόπεδα και πρόχειρους καταυλισμούς που έστησε ο στρατός γύρω από την πόλη. Ο Ινδός υπουργός Δικαιοσύνης Kiren Rijiju στο Νέο Δελχί χαρακτήρισε το τη βία στο Μανιπούρ «πολύ ατυχή εξέλιξη», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Ο υπουργός Εσωτερικών Αμίτ Σαχ δήλωσε επίσης ότι παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση. Στον πρώτο επίσημο απολογισμό, σήμερα, η κυβέρνηση ανέφερε ότι υπάρχουν 30 νεκροί και 100 τραυματίες.

Στις 19 Απριλίου, απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Μανιπούρ διέταξε την πολιτειακή κυβέρνηση να υποβάλει νομοθετικό σχέδιο για την ένταξη της κοινότητας Meitei στην κατηγορία αναγνωρισμένης φυλής, η οποία εξόργισε τον υπόλοιπο πληθυσμό της πολιτείας. Εάν μια κοινότητα λάβει καθεστώς αναγνωρισμένης ή προγραμματισμένης φυλής, δικαιούται πολιτική εκπροσώπηση, δεσμευμένες θέσεις σε σχολεία και θέσεις στη διοίκηση.

Σύμφωνα με τους υφιστάμενους νόμους, η κοινότητα Μεϊτέι, που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 60% του πληθυσμού της πολιτείας, δεν επιτρέπεται να έχει προνομιακή μεταχείριση ή να μένουν μέλη της στις προνομιούχες περιοχές. Τώρα οι άλλες κοινότητες θεωρούν ότι αποκτούν προνόμια και οι άνθρωποι αυτής της φυλής, οπότε θα υποχωρήσουν τα δικά τους προνόμια. Οι αποκλεισμένες φυλές στην Ινδία είναι από τις πιο μειονεκτούσες κοινωνικές ομάδες και ιστορικά στερούνται πρόσβασης στην εκπαίδευση, στο σύστημα υγείας και στις δημόσιες θέσεις απασχόλησης.

Εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε μια πορεία στις 3 Μαΐου στο Churachandpur για να διαμαρτυρηθούν κατά της δικαστικής απόφασης. Η πορεία έγινε βίαιη και η βία εξαπλώθηκε σε άλλες περιοχές, με αποτέλεσμα η κρατική διοίκηση να στείλει τον ινδικό στρατό για να ελέγξει την κατάσταση. Σπίτια, οχήματα, εκκλησίες και περιουσίες έχουν υποστεί λεηλασίες και πυρπολήθηκαν από τον όχλο. Τα καταστήματα στην πρωτεύουσα Imphal ξανάνοιξαν το Σάββατο, αλλά η κατάσταση παραμένει τεταμένη.

Πυρά στο ψαχνό

Οι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις έχουν εντολή να πυροβολούν εάν οι διαμαρτυρίες παίρνουν ακραία μορφή και οι διαδηλωτές δεν συμμορφώνονται με τις εντολές των αρχών. Στην πρωτεύουσα η κατάσταση επιτηρείται από αέρος με τη συμμετοχή ελικοπτέρων και drones στις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Northeast Frontier Railway, την Παρασκευή όλα τα τρένα προς το Μανιπούρ ακυρώθηκαν. Χθες ανακοινώθηκε ότι η κυκλοφορία θα αποκατασταθεί σταδιακά από σήμερα, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες. Οι αιματηρές συγκρούσεις στην Ινδία δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, αντιθέτως οι συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων ομάδων καταλήγουν συχνά σε αιματηρά επεισόδια, ιδίως όταν έχουν και φυλετικό υπόβαθρο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx