Η μάχη του Μισάρ – Οι Σέρβοι εξεγείρονται κατά των Οθωμανών

Η μάχη του Μισάρ – Οι Σέρβοι εξεγείρονται κατά των Οθωμανών, Παντελής Καρύκας

Το 1804 οι Σέρβοι εξεγέρθηκαν κατά των Οθωμανών. Οι Τούρκοι έριξαν στον αγώνα ισχυρές δυνάμεις και πίεσαν τους επαναστάτες. Το 1806 9.000 Σέρβοι μαχητές είχαν καταφύγει στην περιοχή του Μισάρ, στη βορειοδυτική Σερβία. Εκεί οχυρώθηκαν στον ομώνυμο λόφο υπό την ηγεσία του Τζόρτζε Πέτροβιτς, γνωστού ως Καρατζόρτζε και του Γιακόφ Νενάντοβιτς.

Εναντίον τους οι Οθωμανοί έστειλαν μια δύναμη 40.000 ανδρών υπό τον βοσνιακής καταγωγής Σουλεϊμάν πασά Σκοπιανλί, τον επίσης Βόσνιο Μεχμέτ πασά Κουλένοβιτς και τον Σινάν πασά. Στην οθωμανική δύναμη υπηρετούσε και μεγάλος αριθμός Γάλλων αξιωματικών πυροβολητών-εκπαιδευτών.

Οι Σέρβοι επαναστάτες οχυρώθηκαν στον λόφο και ανέμεναν τον εχθρό που δεν άργησε να φανεί στις 12 Αυγούστου 1806. Οι Σέρβοι έταξαν και τέσσερα πυροβόλα στις οχυρώσεις. Το σερβικό οχύρωμα ήταν κατασκευασμένο από πατημένο χώμα, με τάφρο γύρω του, ενισχυμένο με ξύλινα παραπέτα. Είχε διαστάσεις 300 χ 280 μ. Οι Σέρβοι μαχητές διέθεταν και λίγους ιππείς, υπό τους Μίλος Ομπρένοβιτς και Λούκα Λαζάρεβιτς.

Από τις 8 Αυγούστου οι οθωμανικές προφυλακές πλησίασαν τις σερβικές θέσεις και σημειώθηκαν μικροσυγκρούσεις. Τελικά στις 12 Αυγούστου οι Οθωμανοί αποφάσισαν να επιτεθούν. Με τα τρομακτικές ιαχές, επικαλούμενοι τον Αλλάχ και τον Προφήτη, οι οθωμανικές δυνάμεις εξόρμησαν, με σπαχήδες και πεζικό, επικεφαλής των οποίων ήταν ο Μεχμέτ πασάς.

Η μάχη ξεσπά

Οι Σέρβοι πεζοί είχαν αναπτυχθεί στα παραπέτα σε δύο γραμμές. Άλλοι δύο ζυγοί ανδρών γέμιζαν τα τυφέκιά των δύο πρώτων ζυγών ώστε τα πυρά κατά των οθωμανικών δυνάμεων να είναι συνεχή. Οι Τούρκοι άρχισαν να προελαύνουν σε μια κόλαση πυρός. Δεκάδες έπεφταν, αλλά οι υπόλοιποι συνέχιζαν με φανατισμό.

Ξαφνικά όμως μια φονική σερβική ομοβροντία θέρισε ολόκληρη την πρώτη γραμμή των Τούρκων σπαχήδων. Οι οθωμανικές δυνάμεις σάστισαν και σταμάτησαν την κίνησή τους εν συγχύσει ευρισκόμενοι. Τότε οι Σέρβοι μαχητές εξόρμησαν εναντίον τους. Οι επιζώντες της ομοβροντίας Τούρκοι ιππείς πανικοβλήθηκαν και υποχωρώντας έπεσαν κυριολεκτικά πάνω στο πεζικό που ακολουθούσε.

Οι Οθωμανοί όμως ανασυγκροτήθηκαν και αντεπιτέθηκαν εκμεταλλευόμενοι τον όγκο των δυνάμεών τους. Ήταν η σειρά των Σέρβων επαναστατών να τραπούν σε φυγή. Όμως ο Καρατζόρτζε με το σπαθί στο χέρι όρμησε μπροστά και τους σταμάτησε, τους εμψύχωσε και τους οδήγησε και πάλι στη μάχη.

Η σερβική αντεπίθεση επέπεσαν με αφάνταστη ορμή και μανία στους Οθωμανούς. Ο Μεχμέτ πασάς σφάχτηκε σαν αρνί από τον Λουκά Λαζάρεβιτς. Οι οθωμανικές πανικοβλήθηκαν και τράπηκαν σε άτακτη φυγή. Οι Σέρβοι τους καταδίωξαν ως τις γραμμές του πυροβολικού τους. Οι Γάλλοι πυροβολητές των Τούρκων κατάφεραν να προκαλέσουν βαριές απώλειες στους Σέρβους μαχητές, αλλά τελικά κατακόπηκαν μαζί με τους Τούρκους πυροβολητές.

Οι Σέρβοι επαναστάτες έφτασαν μέχρι την σκηνή του Τούρκου διοικητή, πριν τελικά αναγκαστούν να υποχωρήσουν υπό την πίεση των αριθμών. Στη μάχη σκοτώθηκε και ο Σινάρ πασάς. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν μέχρι τις 15 Αυγούστου. Ωστόσο η μάχη της πρώτης ημέρας έκρινες το αποτέλεσμα. Οι Τούρκοι τελικά υποχώρησαν ταπεινωμένοι, έχοντας χάσει τουλάχιστον 3.000 άνδρες, έναντι 500 σερβικών απωλειών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx