ΘΕΜΑ

Τα ξένα ΜΜΕ για την πυρκαγιά της Ρόδου – Ποιους επικρίνουν οι τουρίστες

Τα ξένα ΜΜΕ για την πυρκαγιά της Ρόδου – Ποιους κατηγορούν οι τουρίστες, Όλγα Μαύρου

Στη Ρόδο που φιλοξένησε πέρσι πάνω από 2,5 εκατομμύρια τουρίστες, το 25% υπολογίζεται ότι είναι Βρετανοί. Η Guardian αναφέρεται σε χάος και μεταφέρει εντυπώσεις τουριστών, που δηλώνουν ότι έζησαν έναν εφιάλτη, όμως οι πιο πολλοί τα βάζουν με τα τουριστικά γραφεία και όχι με την ελληνική πολιτεία, εξαιρούν δε  σύμφωνα με το Reuters το γεγονός ότι οι περισσότεροι καταστηματάρχες δεν έπαιρναν λεφτά και τους έδιναν νερά και τρόφιμα δωρεάν. Οι εικόνες που συνοδεύουν τα κείμενα όλων των ενημερωτικών μέσων πάντως είναι αποκαρδιωτικές, καθώς βλέπουμε παντού την πεζοπορία ταλαιπωρημένων τουριστών σε χωματόδρομους, φορτωμένους αγκαλιά τα παιδιά τους.

Στη Βρετανία τα ταξίδια προς Ρόδο ανεστάλησαν χθες μέχρι της 31 Ιουλίου από το μεγαλύτερο τουριστικό γραφείο της χώρας, αλλά Βρετανοί και Πολωνοί τουρίστες καταγγέλλουν ότι τους μετέφεραν κανονικά στο νησί την ημέρα που το ξενοδοχείο που είχαν κλείσει ήταν ήδη υπό εκκένωση! Πολλοί Βρετανοί (που θα αποζημιωθούν ως επί το πλείστον από τα πρακτορεία) διαμαρτύρονται ότι οι πτήσεις προς τη Ρόδο συνεχίζονταν “σαν να μη τρέχει τίποτα” επί τέσσερις ημέρες, ενώ είχαν ήδη ξεσπάσει φωτιές σε πολλά σημεία.

Η Guardian μεταφέρει και κάτι που δεν μπορούμε να διασταυρώσουμε αν ευσταθεί, ότι παιδί έπεσε στη θάλασσα από πλοίο μεταφοράς πυρόπληκτων. Αν αυτό όντως συνέβη, προφανώς το παιδάκι ανασύρθηκε αμέσως. Επίσης αναφέρει ότι πολλοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις βαλίτσες τους στις παραλίες για να επιβιβαστούν στα πλοιάρια της εκκένωσης, κάτι που όντως ευσταθεί.

Η Βρετανίδα Helen Tonk εξαίρει τους ντόπιους και τους εθελοντές, οι οποίοι συμπαραστάθηκαν σε όλους, Έλληνες και τουρίστες πυρόπληκτους, ενώ «τα τουριστικά πρακτορεία δεν έκαναν τίποτα και μάλιστα μας κουβάλησαν στην Ρόδο σαν να μην συμβαίνει τίποτα, ενώ ήδη εκκενώνονταν περιοχές! Δεν έπρεπε να μας μεταφέρουν εκεί αφού υπήρχαν τόσες πυρκαγιές! Μάλιστα το δικό μας ξενοδοχείο, που το είχε κλείσει η ίδια τουριστική εταιρεία που έκλεισε και την πτήση, όταν προσγειωθήκαμε στη Ρόδο, ήδη εκκενωνόταν! Με τον άνδρα μου και τις τρεις κόρες μας κοιμηθήκαμε σε σχολικά γυμναστήρια».

Η Sharon Richards, με ένα γιο και δύο κόρες, όλα τα παιδιά της ανήλικα, είπε ότι αντιμετώπισαν χάος, και ότι εγκαταλείφθηκαν από τα πρακτορεία ταξιδιών. Όπως είπε τουρίστες από άλλες χώρες διευκολύνθηκαν στη διάρκεια της εκκένωσης, ενώ η Jet2 and Tui δεν παρείχαν καμία πληροφόρηση. «Μας είπαν να παρατήσουμε τα υπάρχοντά μας στα ξενοδοχεία και να τρέξουμε στην παραλία. Βλέπαμε τις φλόγες στην πλαγιά του λόφου να μας πλησιάζουν και δίπλα μας υπήρχε και βενζινάδικο!», είπε τουρίστρια από τη Γλασκώβη.

Γαλλικά μέσα

Η Figaro αναφέρεται σε χάος στην διάρκεια της εκκένωσης, μεταφέροντας εμπειρίες τουριστών που είπαν ότι χρειάστηκε να περπατήσουν επτά χιλιόμετρα. Σύμφωνα με μαρτυρία Γαλλίδας, μετά από μια εβδομάδα σε ένα μεγάλο ξενοδοχείο στο Κιοτάρι, στα νοτιοανατολικά του νησιού, η οικογένειά της λίγο πριν την χαώδη εκκένωση είχε πακετάρει τις βαλίτσες και ανυποψίαστη ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για Γαλλία αφού οι διακοπές τελείωσαν.

Μέχρι τότε είχαν “γευθεί” όπως περιγράφει λίγη στάχτη από τη φωτιά που μαινόταν από τις αρχές της εβδομάδας στο εσωτερικό του νησιού, ενώ τρομερός καύσωνας έπνιγε όλη τη χώρα. Οι φλόγες έμοιαζαν μακριά και κανείς στο ξενοδοχείο δεν ανησυχούσε. «Όμως ξαφνικά ο ουρανός έγινε πορτοκαλί, γιατί ο άνεμος γύρισε και οι φλόγες πλησίασαν ξαφνικά το παραθαλάσσιο θέρετρό μας που είναι ανάμεσα στο βουνό και στη θάλασσα. Είδα ότι το διπλανό ξενοδοχείο είχε αρχίσει να παίρνει φωτιά», είπε στην Figaro η 16χρονη κόρη της οικογένειας.

Πήραν τα μπαγκάζια τους και ετοιμάζονταν να φύγουν “κανονικά” όταν η διεύθυνση του ξενοδοχείου ενεργοποίησε τον συναγερμό για την εκκένωση. «Μας έβγαλαν από την πίσω πόρτα και μας έδωσαν πετσέτες και μπουκάλια νερό, όμως ήταν αδύνατο να φύγεις, ο δρόμος είναι αποκλεισμένος. Επικρατούσε πανικός, γιατί δεν μας έδωσαν οδηγίες. Υπήρχαν γυναίκες με μωρά, γέροι…Χρειάστηκε να περπατήσουμε επτά χιλιόμετρα με βαλίτσες 20 κιλών στα χέρια. Ο κόσμος ούρλιαζε, κάποιοι έκλαιγαν γιατί τα είχαν αφήσει όλα πίσω τους», είπε η ίδια.

Εκείνη την ώρα πολλοί γυρνούσαν από το μπάνιο τους στην πλαζ και δεν πρόλαβαν να επιστρέψουν στο δωμάτιό τους για να πάρουν κάποια πράγματα ή ακόμα και τα διαβατήριά τους ή ίσως και φάρμακα, ή άλλα απαραίτητα αντικείμενα και ρούχα ή παπούτσια. «Περπατούσαμε χωρίς να έχουμε ιδέα που θα καταλήξουμε. Βλέπαμε τον καπνό να μας ακολουθεί, δεν μπορούσαμε να σταματήσουμε… Χρειάστηκε να παρατήσουμε δυο βαλίτσες στο δρόμο. Βρεθήκαμε σε ένα σχολείο χωρίς νερό ή ηλεκτρισμό και μετά μας έβαλαν σε λεωφορείο για το αεροδρόμιο. Όμως η πτήση μας είχε ήδη αναχωρήσει. Διανυκτερεύσαμε στο αεροδρόμιο. Οι πτήσεις για το Παρίσι ήταν γεμάτες και η easyJet δεν μας βοήθησε. Για αυτούς φταίγαμε εμείς που χάσαμε την πτήση!», είπε η 16χρονη. «Οι αρχές δεν μας φρόντισαν, αλλά είχαμε την τεράστια υποστήριξη του πληθυσμού» κατέληξε η νεαρή.

Πρωτοσέλιδα ρεπορτάζ

Η Monde έχει δύο ρεπορτάζ για το θέμα και είναι πρώτα σε επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα της, γεγονός που φανερώνει το έντονο ενδιαφέρον των Γάλλων που κάνουν εκ παραδόσεως μαζικά διακοπές τον Αύγουστο και πολλοί φτιάχνουν (ή έφτιαχναν) βαλίτσες για την Ελλάδα. Αναφέρει ότι από τους 30.000 που μετακινήθηκαν στις εκκενώσεις, οι 19.000 μετακινήθηκαν προληπτικά και ότι η Ρόδος είναι η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού.

Δύο ρεπορτάζ διαβάζουμε και στην σελίδα Les Echos. Στο πιο πρόσφατο αναφέρεται στην απόφαση της TUI να σταματήσει προσωρινά τις τουριστικές πτήσεις προς Ρόδο. Η εκπρόσωπος του γερμανικού ομίλου Linda Jonczyk διευκρίνισε ότι διατηρούνται στο πρόγραμμα κενές πτήσεις για να απομακρυνθούν χιλιάδες τουρίστες που βρίσκονται ακόμα στο νησί που πλήττεται από πυρκαγιές. «Ο όμιλος TUI έχει αυτή τη στιγμή περίπου 40.000 τουρίστες στο νησί της Ρόδου, εκ των οποίων οι 7.800 έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές και χρειάστηκε να μεταφερθούν σε κέντρα υποδοχής ή ξενοδοχεία», είπε η Jonczyk.

Πολωνός τουρίστας κατήγγειλε ότι το αεροσκάφος που μετέφερε δεκάδες Πολωνούς στη Ρόδο, προσγειώθηκε στο νησί το απόγευμα της Κυριακής (!) και έντρομοι όλοι τους έβλεπαν στη διαδρομή προς το Κιοτάρι καμμένα αυτοκίνητα, πεσμένα καλώδια της ΔΕΗ και όπως περιέγραψε «αισθανθήκαμε ξαφνικά ότι βρισκόμαστε σε εμπόλεμη ζώνη». Και αυτός μέμφεται τα τουριστικά γραφεία που συνέχιζαν τις πτήσεις, με τουρίστες να προσγειώνονται στο νησί πέντε ώρες προτού αναγκαστούν να το εγκαταλείψουν άρον-άρον. Η Air France που έχει μια πτήση την ημέρα Παρίσι-Ρόδος δεν ακύρωσε καμία πτήση της. Το ίδιο υποστήριξε η και η Ryanair στο “Le Tribune”.

Το τέλος του κόσμου

«Ήταν κυριολεκτικά σαν το τέλος του κόσμου», είπε ο Βρετανός τουρίστας, Ian Murison. «Σκηνές χάους, με πλήθη τουριστών σε μια παραλία να σπεύδουν να επιβιβαστούν σε πλοία ή πούλμαν. Εθελοντές βοήθησαν στην κατάσβεση μιας πυρκαγιάς στην πλαγιά που κατέστρεψε κτίρια κοντά στη Λίνδο. Όταν μας ανακοίνωσαν ότι προηγούνται γυναίκες και παιδιά στις επιβιβάσεις, φιλήθηκαμε με τη γυναίκα μου και νιώθαμε ότι μπορεί να μην ξαναβλεπόμασταν. Προηγουμένως είχε χρειαστεί να κάνουμε πεζοπορία 7-8 χλμ. υπό συνθήκες καύσωνα. Όσοι φτάναμε σε ακτή βλέπαμε τους ανθρώπους αλλόφρονες να τρέχουν να επιβιβαστούν σε σκάφη, γιατί πλέον ήταν νύχτα και βλέπαμε έντρομοι πόσο κοντά ήταν οι φλόγες, κάτι που όσο είχε ήλιο και κάπνα δεν ήταν τόσο ξεκάθαρα ορατό».

.

Κεντρικό θέμα οι φωτιές στη Ρόδο για την Liberation. Αναφέρει ότι ακυρώθηκαν δεκάδες πτήσεις προς τη Ρόδο και ότι λόγω των πυρκαγιών έλαβε χώρα “η μεγαλύτερη εκκένωση που έγινε ποτέ στην Ελλάδα”. Οι Γάλλοι σε τηλεοπτικές τους συνεντεύξεις  διαμαρτύρονται ότι στην εκκένωση δεν τους άφησαν να πάρουν μαζί τα πράγματά τους από τα ξενοδοχεία, που σημαίνει ότι πολλοί Γάλλοι, Γερμανοί, Σκανδιναβοί, Πολωνοί και Βρετανοί τουρίστες θα ψάχνουν για καιρό όσα άφησαν πίσω

Το Νο1 του τουρισμού παγκοσμίως, η εταιρεία TUI αλλά και η βρετανική JeT2 όπως γράφει η Liberation ανέστειλαν όλες τις πτήσεις τους προς το νησί, όμως κατόπιν “εορτής”. Αποκαρδιωτικές οι εικόνες που μεταδίδουν και άλλα μέσα ενημέρωσης, αναφέροντας παράλληλα πέραν της κλιματικής κρίσης και τον καύσωνα που με τις υψηλές θερμοκρασίες του πλήττει την Ελλάδα.

 

Το Reuters αναφέρει σε ρεπορτάζ προ λίγων ωρών μαρτυρίες όπως του Βρετανού Chris Freestone: «Ο καπνός ερχόταν κατά πάνω μας. Αρχίσαμε να φεύγουμε με τα πόδια και εγώ χρειάστηκε να περπατήσω 19 χιλιόμετρα, τέσσερις ολόκληρες ώρες!» Η επίσης Βρετανίδα Fay Mortimer είπε στο αμερικανικό πρακτορείο ότι δεν είχε ξανανιώσει τέτοιο τρόμο ποτέ στη ζωή της. Το ζεύγος Shane και Charlie Murphy-Jones είχαν πάει στη Ρόδο για μήνα του μέλιτος. «Βρεθήκαμε μέσα σε λίγες ώρες από τον Παράδεισο στην Κόλαση», είπαν. Ήδη βρίσκονται από χθες στο Λονδίνο.

Βρετανός τουρίστας, όπως αναφέρει και το Reuters, όπως και άλλα μέσα ενημέρωσης, εξαίρει την γενναιοδωρία των ντόπιων, τονίζοντας ότι τα περισσότερα καταστήματα δεν δέχονταν χρήματα για τα νερά και τα τρόφιμα που θέλησαν να αγοράσουν οι ταλαιπωρημένοι τουρίστες

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx