Έναρξη του σχολικού έτους σε Ουκρανία-Ρωσία – Τα μηνύματα Ζελένσκι-Πούτιν

Έναρξη της σχολικής χρονιάς στην Ουκρανία σε μετρό και καταφύγια (video),

Άνοιξαν σήμερα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ουκρανία, όμως, σε πολλές πόλεις της χώρας και στο Κίεβο η πρώτη μέρα του νέου σχολικού έτους δεν είχε τίποτε από την γνώριμη εικόνα της ειρηνικής περιόδου, τις φωνές και τα γέλια των παιδιών. Τα σχολεία άνοιξαν σήμερα και στη Ρωσία. Και έχουν μεγάλο ενδιαφέρον τα μηνύματα που θέλησαν να περάσουν Ζελένσκι και Πούτιν. 

Οι ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις έχουν καταστρέψει ολοσχερώς 1.300 σχολεία από όταν ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ για τα παιδιά, το οποίο κατέγραψε ζημιές σε πολλά άλλα σχολεία. Ο υπουργός Παιδείας Όκσεν Λίσοβι δήλωσε ότι το 84% των σχολείων βρίσκονται πλέον σε καταφύγια. Στην πρωτεύουσα ένα μήνυμα στις τοπικές αρχές για τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών σε σχολικές μονάδες, προκάλεσε την κινητοποίηση των αρχών ασφαλείας και ακολούθησε έλεγχος στα σχολεία, που εν τέλει απεδείχθη κακόγουστη φάρσα.

Στο Χάρκοβο οι μαθητές των δημοτικών πήγαν στο μετρό, όπου έχουν γίνει 60 αίθουσες διδασκαλίας και εκεί θα γίνονται τα μαθήματα, καθώς η πόλη βρίσκεται στο στόχαστρο συνεχώς πυραυλικών επιθέσεων. Το Χάρκοβο απέχει περίπου 40 χλμ από τα σύνορα με τη Ρωσία και πέρυσι η πόλη ήταν επί μήνες επίκεντρο των συγκρούσεων με αποτέλεσμα να μην λειτουργήσει η πρωτοβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με τις τοπικές ουκρανικές αρχές. Το πρώτο μάθημα αφορούσε την προφύλαξη των μαθητών κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών.

Στο Κρίβι Ρι το πρώτο σχολικό κουδούνι επισκιάστηκε από τον συναγερμό στην πόλη και τα παιδιά μεταφέρθηκαν από τους δασκάλους στο υπόγειο καταφύγιο για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα και τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει γύρω από τα παιδιά που αγνοούνται. Σύμφωνα με την κρατική ηλεκτρονική πύλη για την αναζήτηση παιδιών “Παιδιά του πολέμου”, σήμερα 1η Σεπτεμβρίου 2023, επίσημη πρώτη ημέρα της νέας σχολικής περιόδου 1.165 παιδιά θεωρούνται αγνοούμενα. Τα παιδιά που έχουν βρεθεί μετά από αναγγελία αναζήτησης από τους δικούς τους ανέρχονται σε 16.976.

Ο Ζελένσκι για την γνώση

Με την ευκαιρία του νέου εκπαιδευτικού έτους ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε μήνυμα στους φοιτητές του Πολυτεχνείου του Κιέβου. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, για να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη, πρέπει να επικρατήσει η γνώση. Και η γνώση πρέπει να εφαρμόζεται για την επίτευξη αποτελεσμάτων είπε ο Ζελένσκι και έφερε το εξής παράδειγμα: «Το καταδρομικό Moskva κατέβηκε στον πάτο επειδή οι ικανότητες χιλιάδων Ουκρανών ανδρών και γυναικών λειτούργησαν απόλυτα: Από τους προγραμματιστές και τους κατασκευαστές των κατάλληλων όπλων και πυραύλων, μέχρι τους συγκεκριμένους στρατιώτες που εκτέλεσαν αυτή την επιχείρηση και βυθίστηκε το καταδρομικό».

Τη γνώση επικαλέστηκε και για τις επιθέσεις drones στο εσωτερικό της Ρωσίας: «Υπάρχουν άνθρωποι με γνώση που χειρίζονται αυτά τα droneς και διασφαλίζουν ότι έχουμε μια νέα, σύγχρονη δύναμη. Τώρα έχουμε και την παραγωγή πυροβόλων, κάτι που δεν είχαμε πριν» είπε ο Ζελένσκι αναφερόμενος στην χρησιμότητα της γνώσης στις πολεμικές συνθήκες που βρίσκεται η Ουκρανία.

Ο Πούτιν για τον πατριωτισμό

Η Ρωσία είναι ανίκητη όπως ήταν και κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνάντησή του με μαθητές με την ευκαιρία έναρξης της σχολικής χρονιάς. «Έχω καταλάβει γιατί κερδίσαμε τον μεγάλο πατριωτικό πόλεμο: είναι αδύνατο να νικηθεί ένας λαός με τέτοιο ψυχικό σθένος. Ήμασταν απολύτως ανίκητοι και σήμερα είμαστε το ίδιο», είπε σε μαθητές, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά. Ο Πούτιν μιλούσε για τις επιστολές που αντάλλαζε ο πατέρας του, που πολεμούσε στο μέτωπο, με τον παππού του Ρώσου προέδρου.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι είχε εντυπωσιαστεί από την αποφασιστικότητα του παππού του, ο οποίος, έχοντας μόλις χάσει τη σύζυγό του που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου, έδωσε εντολή στον γιο του: «Νικήστε αυτά τα καθάρματα!». «Και σήμερα, οικογένειες σαν κι αυτές αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία» του πληθυσμού, είπε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx