Ναρκωτικά με συνταγή γιατρού στην αμερικανική showbiz
17/09/2023Η παλαίμαχος της αμερικανικής showbiz Τζέϊμι Λι Κέρτις γιόρτασε 24 χρόνια νηφαλιότητας, παραδεχόμενη σε συνέντευξή της για τον εθισμό της στα οπιοειδή ότι «αν ήταν τόσο εύκολα διαθέσιμα όσο είναι σήμερα θα ήμουν νεκρή». Πράγματι, από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 δημιουργήθηκε ένα ευρύ δίκτυο φαρμακευτικών επισκεπτών και γιατρών, που προώθησαν δυναμικά τη χρήση φαρμάκων σε ασθενείς που ταλαιπωρούνταν από χρόνιους πόνους. Μέχρι εδώ καλά.
Κανένας, όμως, από αυτούς δεν ενημερώθηκε για την υψηλή εθιστικότητα και τις σοβαρές παρενέργειες και σύντομα εμφανίστηκαν από το πουθενά γιατροί και κλινικές που ουσιαστικά πουλούσαν συνταγές οπιοειδών έναντι 200-300 δολαρίων. Στον χορό μπήκαν και άτομα που δεν είχαν κανένα πρόβλημα, κανένα πόνο, παρά μόνο επιθυμία να εξασφαλίσουν αυτό το πρόσκαιρο αίσθημα ευφορίας. Κάπως έτσι, ο τραγικός απολογισμός περιελάμβανε 50.000 με 70.000 θανάτους ετησίως από υπερβολική δόση και έναν πληθυσμό εθισμένων.
Από το 1999 μέχρι σήμερα, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 500 χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από υπερβολική δόση που σχετίζεται με παυσίπονα φάρμακα. Το 2020 η οξυκωδόνη, η οποία πωλείται με διάφορες εμπορικές ονομασίες ήταν το 54ο πιο συχνά συνταγογραφούμενο φάρμακο στις Ηνωμένες Πολιτείες, με περισσότερες από 12 εκατομμύρια συνταγές.
Τα οπιοειδή στην ποπ κουλτούρα
Στην ποπ κουλτούρα, η λεγόμενη κρίση των οπιοειδών αποτυπώνεται σε τηλεοπτικές σειρές, ταινίες και βιβλία. Η νέα δραματοποιημένη σειρά του Netflix, με τίτλο “Painkiller”, γνωρίζει τεράστια επιτυχία. Η σειρά είναι βασισμένη στο βιβλίο “Pain Killer: An Empire of Deceit and the Origin of America’s Opioid Epidemic” του Barry Meier, καθώς και στο άρθρο του Patrick Radden Keefe με τίτλο “The Family That Built an Empire of Pain” του περιοδικού New Yorker.
Σε αυτή βλέπουμε πρόσωπα εμπνευσμένα από αληθινούς χαρακτήρες, επιστήμονες, στελέχη εταιρειών, τα θύματα και τις οικογένειές τους, ενώ περιγράφονται χρηματισμοί και παθογένειες του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Δεν είναι, όμως, η μοναδική σειρά που καταπιάνεται με το ζήτημα αυτό. Ο Μάικλ Κίτον βραβεύτηκε τόσο με Emmy, όσο και Golden Globe για την ερμηνεία του στη σειρά οκτώ επεισοδίων με τίτλο “Dopesick” που τόλμησε να αποκαλύψει και να εκθέσει τις συνέπειες της κρίσης οπιοειδών και των ανθρώπων που υποφέρουν από αυτή.
Η σειρά είναι εμπνευσμένη από το ομώνυμο βιβλίο που έγραψε η βραβευμένη δημοσιογράφος Μπεθ Μέισι. Στο πλαίσιο της έρευνάς της πέρασε έξι χρόνια παρακολουθώντας οικογένειες που επλήγησαν από την επιδημία οπιοειδών. Αρκετοί, μάλιστα, συνεντευξιαζόμενοι πέθαναν πριν από την κυκλοφορία του. Στη σειρά, ο Μάικλ Κίτον υποδύεται έναν χήρο καλοκάγαθο γιατρό, αφοσιωμένο στο λειτούργημά του σε μια μικροσκοπική πόλη.
Ένας από τους πιο διακεκριμένους ντοκιμενταρίστες και κάτοχος Όσκαρ Άλεξ Γκίμπνεϊ επίσης καταπιάστηκε με το ζήτημα «που όλοι γνωρίζουν, αλλά κανείς δεν ασχολείται» όπως είπε, το οποίο και μαστίζει ιδιαίτερα τις ΗΠΑ. Στο ντοκιμαντέρ του με τίτλο “Το έγκλημα του αιώνα” που προβάλλεται στο HBO μιλάει με ειδικούς που επιβεβαιώνουν ότι 130 άνθρωποι ημερησίως πεθαίνουν στις ΗΠΑ από υπερβολική χρήση συνταγογραφημένων οπιοειδών.
Ναρκομανείς με συνταγή γιατρού!
Στα αμερικανικά δικαστήρια εκκρεμούν τουλάχιστον 2.000 μηνύσεις κατά φαρμακευτικών εταιρειών, οι οποίες, μάλιστα, έχουν πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς, προκειμένου να κρύψουν κάτω από το τραπέζι το τεράστιο σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται: Το ότι έκαναν δηλαδή τους Αμερικάνους ναρκομανείς και μάλιστα… με συνταγή γιατρού!
Στις 21 Απριλίου του 2016, ο δημοφιλής τραγουδιστής Prince βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του μέσα σε έναν ανελκυστήρα, στο σπίτι του. Αργότερα διαπιστώθηκε ο θάνατός του, σε ηλικία μόλις 57 χρονών. Ήταν γνωστό στο περιβάλλον του ότι ο τραγουδιστής πάλευε με τον εθισμό του στα οπιοειδή εκείνη την εποχή και η έκθεση του ιατροδικαστή αποκάλυψε ότι είχε μια «υπερβολικά υψηλή» συγκέντρωση φαιντανύλης. Αν και μόλις 70 μικρογραμμάρια φαιντανύλης μπορεί να αποβούν θανατηφόρα, ο Prince είχε 450 μικρογραμμάρια από αυτή την ουσία στον οργανισμό τη στιγμή του θανάτου του!
To γνωστό κουνελάκι του Playboy και τηλεοπτική περσόνα Άνν Νικόλ Σμιθ πέθανε εξαιτίας των οπιοειδών, σε ηλικία μόλις 39 ετών. Σύμφωνα, με τον Τύπο της εποχής, το μοντέλο έπασχε από εθισμό και λάμβανε 20-50 χάπια ημερησίως. Ο οργανισμός της δεν άντεξε το σοκ από την τεράστια δόση φαρμάκων και υπέκυψε. Ένας ακόμα θάνατος που συγκλόνισε ήταν εκείνος του Χιθ Λέτζερ. O Αυστραλιανός ηθοποιός, που συγκλόνισε με τις ερμηνείες του, έφυγε από τη ζωή το 2008, λόγω του θανατηφόρου συνδυασμού οπιοειδών φαρμάκων που πήρε.
Το πρόβλημα όμως δεν εντοπίζεται μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά τείνει να γίνει μια παγκόσμια κρίση. Η Αυστραλία βρίσκεται επίσης αντιμέτωπη με με μια έκρηξη του φαινομένου της συνταγογράφησης οπιοειδών, αλλά και των θανάτων εξαιτίας τους. Η Ευρώπη επίσης κινδυνεύει. Τα τελευταία χρόνια, σε χώρες όπως η Γαλλία, έχει παρατηρηθεί τεράστια αύξηση στα οπιοειδή αναλγητικά.